Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO : Cea mai amplă manifestare organizată în România în memoria eroilor din Primul Război Mondial a avut loc în Vrancea


Cea mai amplă manifestare organizată în România în memoria eroilor din Primul Război Mondial a avut loc vineri, sâmbătă și duminică, în Vrancea. Locurile de desfășurare a acestor manifestări au fost Mausoleul de la Mărășești, Mausoleul de la Mărăști, Mausoleul de la Soveja și Piața Teatrului din Focșani. Numeroși invitați și vrâncenii au dorit să cinstească memoria eroilor martiri. Detașamentele de Onoare din cadrul MAI și MApN au defilat în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară. În cinstea eroilor care s-au jertfit la Mărășești, au avut loc intonarea semnalului „Liniștea” și momentul omagial „Vrancea eroică”. Luptele de la Mărășești, din 6 august 1917, au fost evocate într-un moment artistic interpretat de actorii: Vlad Rădescu, Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, trupa „The Sky” și „Lupii Albi”.

    Cea mai amplă manifestare organizată în România în memoria eroilor din Primul Război Mondial a avut loc timp de trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, în Vrancea. La mausoleele de la Mărășești, Mărăști, Soveja și în Piața Teatrului din Focșani, numeroși invitați și vrânceni au ținut să cinstească memoria eroilor martiri. Vineri, la Mărăști, a avut loc concertul „Memorial-traditional fusion”. Concertul a fost un eveniment de excepție fiind conceput de compozitorul Mihai Toma și pianistul Ștefan Doniga. „O dovadă de recunoștință ar fi aceea de a face, fiecare pentru el, efortul de a înțelege și de a prețui darul suprem făcut peste timp de milioane de necunoscuți pe oasele cărora călcăm oriunde punem pasul pe pământul ăsta”, a afirmat pianistul Ștefan Doniga.
La Focșani, spectatorii din Piața Teatrului Mr Ghe. Pastia au asistat vineri seară la un spectacol de excepție – „Cântece de Cătănie” – susținut de Nicolae Botgros, Orchestra de Muzică Populară „Lăutarii” – Chișinău, Nicolae Furdui Iancu, Dumitru Farcaș, Ion Paladi, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Veta Biriș și Maria Murgoci. Tot vineri, a avut loc un Tedeum la Mausoleul Eroilor Sud.
    Manifestările au continuat sâmbătă, la Mausoleul Mărășești, unde au fost organizate ample manifestări dedicate împlinirii a 99 de ani de la luptele de la Mărășești. Încă de joi seară, Mausoleul Mărășești a fost luminat în culorile drapelului național. Practic, evenimentul a marcat debutul manifestărilor dedicate împlinirii a 99 ani de la luptele eroice de la Mărășești.
    Sâmbătă, la Mausoleul Mărășești, începând cu ora 20.00 au avut loc mai multe evenimente dedicate memoriei eroilor martiri din Primul Război Mondial. Reprezentanții administrației județene, directori ai instituțiilor publice din Vrancea, dar și mai mulți invitați au participat la manifestările dedicate comemorării a 99 de ani de la luptele de la Mărăști -Mărășești – Oituz.
    Printre invitați, din partea Guvernului a participat Ștefan Tinca, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, reprezentanți ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria”. Ambasada Federației Ruse în România a fost reprezentată prin Aleksandr Shapovalov – șeful Reprezentanței Ministerului Rus al Apărării privind organizarea și desfășurarea activității militar-memoriale în România, maiorul Ignatiev Evgenii, atașat militar la Ambasada Federației Ruse în România. La manifestările de comemorare a fost prezent și Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
    Manifestările de la Mărășești s-au desfășurat în prezența unui număr mare de vrânceni care au ținut să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară și pentru unitate națională. Invitații au fost primiți cu onoruri militare de Detașamentul de Onoare din cadrul MAI și MapN. Mausoleul Mărășești este locul unde, în urmă cu 98 de ani, 117 mii de soldați români și francezi au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri pentru ca România să nu fie ocupată de armatele germane. După acest moment a avut loc ceremonialul de depunere de coroane, printre instituțiile care au depus coroane aflându-se Președinția României, Guvernul României, Ministerul de Interne, Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Consiliul Județean Vrancea, Camera Deputaților, Senatul României, Ministerul Apărării Naționale, primăriile din Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, Partidul Social Democrat, ALDE, Direcția pentru Cultură Vrancea, Direcția Silvică, DSP Vrancea, Asociația Cultul Eroilor, Asociația Veteranilor de Război, etc. 

„Cei de azi suntem datori să conștientizăm cât de mult bine ne-au făcut nouă înaintașii!”

    Ceremonialul a continuat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în memoria ostașilor care s-au jertfit pentru patrie. După oficierea slujbei religioase, ÎPS Ciprian le-a cerut românilor să nu îi uite pe înaintașii noștri eroi și fiecare, printr-o rugăciune, să ne exprimăm recunoștința pentru ceea ce au făcut pentru noi. „Ne-am întâlnit în această seară pentru a comemora pe eroii, ostașii și luptătorii români, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, de pe frontul de sud al Moldovei, respectiv de la Mărăști, Mărășești și Oituz, datorită cărora noi ne aflăm aici în această seară. Dacă ostașii români nu ar fi existat pe acest front, începând cu ziua de 6 august, poate că nu am mai fi moștenit această țară, configurația geografică a patriei noastre ar fi fost alta. De aceea, ne îndeplinim  an de an, o datorie de conștiință, de a veni aici în fața acestui mausoleu al eroilor ca să evocăm faptele de vitejie ale eroilor români din 1917, care și-au dat viața cu credință și cu dragoste față de Dumnezeu, față de patrie și față de neam. Niciun efort nu este prea mare de a organiza astfel de evenimente comemorative și de pomenire, de înălțare de rugăciuni către Dumnezeu ca să le așeze sufletele lor în ceata drepților. Așa cum eroii credinței, sfinții, au un loc aparte în împărăția lui Dumnezeu și ne rugăm lor, tot la fel și eroii neamului, cei care și-au sfințit viața cu sânge de martir pentru apărarea acestor valori fundamentale-patria, credința și neamul. Cei de azi suntem datori să conștientizăm cât de mult bine ne-au făcut nouă înaintașii și să ne exprimăm recunoștința totdeauna, nu numai la anumite soroace, nu numai la anumite date de comemorare și fiecare, chiar în intimitatea sufletului său, dacă se simte român și credincios în același timp, să-și arate recunoștința printr-o rugăciune înălțată către Dumnezeu”, a spus Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Proiecte pentru promovarea istoriei României

    Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Ștefan Tinca a transmis în mesajul său că „bătălia de la Mărășești se constituie ca unul dintre principalele momente ale istoriei contemporane românești, ce a contribuit, într-o manieră decisivă, la constituirea procesului de unire consemnat la 1 Decembrie 1918”. „Prestația admirabilă a militarilor români reprezintă și astăzi pentru armată un adevărat model de eroism. În egală măsură implicațiile luptelor din vara anului 1917 depășesc aspectele de natură tactic-operaționale, ilustrând expresia unității de voință și determinare a poporului român. Analiza evoluțiilor conflagrației mondiale reprezintă încă principala temă de cercetare la nivel internațional. Contribuția semnificativă susținută de România pe durata Marelui Război este unul din aspectele esențiale ale acestui demers, ale cărui valențe vor fi abordate extensiv în anii următori”, a spus în alocuțiunea sa, Ștefan Tinca, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, responsabil cu probleme militare și planificare.
    Reprezentantul Guvernului a felicitat autoritățile vrâncene „pentru organizarea impecabilă a acestui eveniment”. Secretarul de stat a subliniat că în perioada următoare vor avea loc manifestări organizate de la nivel național dedicate împlinirii a o sută de ani de la decizia Consiliului de Coroană privind intrarea României în Primul Război Mondial. Totodată, s-a arătat convins că, în vara anului viitor, la Mărășești, dar și la Oituz și Mărăști, vor fi organizate manifestări solemne și de înaltă ținută.
    Secretarul de stat a amintit de un alt proiect, derulat în 2014, împreună cu administrația județeană din Vrancea prin care a fost organizată o expoziție itinerantă de fotografie în Belgia. „Am avut plăcerea personală de a colabora cu reprezentanții Consiliului Județean Vrancea în cadrul unui proiect similar, dedicat centenarului pe care l-am demarat ca ambasador al României în Belgia. Acest lucru s-a întâmplat la 1 decembrie 2014. Vreau să vă asigur de aprecierile pozitive și interesul înregistrate în Regatul Belgiei față de expoziția itinerantă «Românii și marele război» care durează patru ani și care a contribuit semnificativ la o mai bună cunoaștere a realității războiului în teatrele de operațiuni est europene. Am cunoscut cu acest prilej oameni din administrația publică vrânceană al căror profesionalism, dedicație și, mai ales, capacitate de a promova inclusiv din punct de vedere turistic și memorialistic istoria României, sunt demne de remarcat”, a precizat secretarul de stat Ștefan Tinca.

„În 1917, la Mărășești, eroii acestui neam au scris istorie!”

    Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele Ionel Cel Mare. Șeful administrației județene a arătat că românii și vrâncenii nu trebuie să uite niciodată „suferințele și sacrificiile celor care și-au găsit liniștea eternă pe Câmpul de Bătălie Mărăști-Mărășești-Oituz”. „În urmă cu mai bine de un secol, în batrâna Europă izbucnea Primul Război Mondial. Au fost ani grei de război, în care sute de mii de soldați au pierit pe câmpurile de bătălie. În 1917, la Mărășești, eroii acestui neam au scris istorie și au contribuit decisiv la împlinirea unui vis de secole al poporului – Unirea României! Este datoria nostră să nu uităm vreodată suferințele și sacrificiile celor care și-au găsit liniștea eternă pe Câmpul de Bătălie Mărăști-Mărășești-Oituz. Fie că vorbim despre Măriuca Zaharia, fetița de 12 ani care, în ziua de 6 august 1917, a plătit cu viața îndrăzneala de a fi observator al Armatei Române, fie că vorbim despre sublocotenentul focșănean Gabriel Pruncu sau de căpitanul Grigore Ignat și întreaga sa companie de mitraliori care au pierit în luptele de la Mărășești, vorbim despre eroii Armatei I care, cu pușca în mână, au luptat până la unul și au dus la îndeplinire ordinul generalului Eremia Grigorescu «Nici pe aici nu se trece!»”.
    În mesajul său, președintele Marian Oprișan a reamintit în  Vrancea, la Soveja, la Mărăști și Mărășești, soldații români  au uimit Europa prin curaj, prin devotament, prin dârzenie, iar acest câmp de bătălie a devenit un loc sfânt, nu doar pentru vrânceni, ci pentru toți românii! „«Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții», spunea marele Nicolae Iorga. Îmi permit să adaug că un județ în care istoria s-a scris cu sânge este obligat să transforme mausoleele ridicate în cinstea eroilor neamului în adevărate laboratoare în care profesorii să predea istoria acestui neam! Aceasta este datoria nostră! Să îi cinstim pe toți cei care s-au jertfit pentru înfăptuirea României de astăzi, la fel cum este datoria noastră ca memoria eroilor noștri și valorile noastre supreme să dăinuie în timp! Haideți să fim mândri de faptul că suntem români, haideți să fim mândri de faptul că Vrancea este casa noastră! Haideți să fim mândri de faptele glorioase ale eroilor noștri și să nu uităm niciodată că jertfa lor este cea care a făcut România Mare! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, se arată în finalul mesajului transmis de Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.

„Flacăra libertății”, adusă la Mărășești de la mormântul soldatului necunoscut

    Manifestările dedicate eroilor neamului au continuat la Mausoleul Mărășești cu intonarea semnalului „Liniștea”. Au cântat pentru cei prezenți la manifestări îndrăgitul interpret Gheorghe Zamfir și la fel de îndrăgitul Nicolae Furdui Iancu.  Acesta din urmă a cântat în acompaniamentul Fanfarei militare a Garnizoanei Focșani.  Artiștii Corului „Pastorala” au cântat alături de Ștefan Doniga și Mihai Toma, care au interpretat, într-un stil inedit, melodia „Așa-i românul!”. Evocarea luptelor de la Mărășești a fost interpretată de actorii: Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, Vlad Rădescu, Lupii Albi și membrii trupei „The Sky”. Evenimentul de la Mausoleul Mărășești s-a terminat cu o defilare cu torțe aprinse de nepoții membrilor Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” care au adus „Flacăra libertății” de la mormântul soldatului necunoscut din Cimitirul Bellu, București.
    În paralel cu evenimentul de evocare a eroilor de la Mausoleul Mărășești, în Piața Teatrului din Municipiul Focșani au avut loc o serie de concerte. De la ora 19.00 pe scenă au urcat interpreții Tudor Furdui Iancu, Cătălin Hasa și Sebastian Stan. De la ora 21.00, în Piața Teatrului a avut loc recitalul extraordinar SymPhoenix, un concert rock-symphonic susținut de formația Phoenix și Orchestra Simfonică condusă de dirijorul Daniel Jinga.

Recital extraordinar Gheorghe Zamfir în Piața Teatrului

    Evenimentele de comemorare a luptelor de la Mărăști-Mărășești au continuat și pe parcursul zilei de duminică, în Piața Teatrului din Focșani dar și la Mausoleul Soveja.
La Focșani au avut loc o expoziție de tehnică militară, pe str. Republicii, un exercițiu Drill Team și un Concert al Fanfarei Garnizoanei Focșani. Manifestările au continuat pe scena din Piața Teatrului cu un moment liric, iar mai apoi renumitul interpret Gheorghe Zamfir a susținut un concert extraordinar. Luptele de la Mărășești, din 6 august 1917, au fost evocate într-un moment artistic interpretat de actorii Vlad Rădescu, Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, trupa „The Sky” și „Lupii Albi”. Ultima seară a manifestărilor a continuat cu un concert traditional fusion, intitulat „Dacika”. Concertul este conceptul muzicienilor Mihai Toma și Ștefan Doniga, acompaniați de Corul Municipal „Pastorala” și orchestra simfonică. În paralel cu evenimentele din Piața Teatrului din municipiul Focșani, pe platoul Mausoleului Soveja a avut loc un recital comemorativ susținut de îndrăgita și renumita artistă Paula Seling.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?