Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Într-o competiție sportivă, scorul dintre om și animale ar fi 0-7


Înaintea Jocurilor Olimpice, WWF (World Wildlife Fund) a comparat performanțele sportive ale animalelor și oamenilor, scorul fiind net în favoarea celor dintâi, scrie 20minutes.ch. Jocurile Olimpice de la Rio se vor deschide vineri seară, dar se cunoaște deja adevăratul învingător: natura! ONG-ul WWF s-a ocupat de acest subiect și a comparat performanțele umane cu cele animale, rezultând clar că omul nu ar putea câștiga niciodată. Specialiștii WWF au propus șapte discipline sportive pentru „meciurile” între specii. Înainte să le fie analizate performanțele sportive, animalele au atras atenția asupra capacității lor de a nu face nimic. Cel mai leneș este chiar leneșul: când merge cu cea mai mare viteză abia dacă parcurge 5 metri pe oră. El deține și recordul la somn, dormind până la 20 de ore pe zi.
    O primă disciplină sportivă luată în considerare de WWF este viteza. Primul animal care bate omul este mistrețul, mamifer omnivor care poate fugi cu 55 de kilometri pe oră, cu mult mai mult decât campionul jamaican Usain Bolt, care înregistrează doar 44 de kilometri pe oră. În cazul în care oamenii vor progresa la acest capitol, natura mai are câteva atuuri: ghepardul, care depășește 100 de kilometri pe oră, o varietate de cerb (67) și chiar iepurele (65). Animalele aleargă repede pe pământ, dar merg bine și sub apă. Cesar Cielo, recordman mondial la 100 de metri liber, depășește cu puțin 8 kilometri pe oră, viteză cu mult inferioară celei atinse de peștele sabie velar, care se poate mișca sub apă cu aproape 110 kilometri pe oră. Și vidra europeană l-ar depăși pe înotătorul brazilian, ea putând înota cu viteza maximă de 14 kilometri pe oră.
    Nici saltul în lungime nu este străin animalelor. Recordul mondial al oamenilor este vechi de 25 de ani, fiind înregistrat de Mike Powell — 8,95 metri. Acesta ar fi bătut ușor de orice panteră a zăpezii, felină din Asia Centrală care poate sări peste prăpăstii și trecători de mai mult 15 metri. În ceea ce privește săritura în înălțime, Javier Sotomayor deține recordul tuturor timpurilor, cu cei 2,45 metri înregistrați la Salamanca (Spania) în 1993. Dacă niciun atlet nu a reușit să treacă acest prag în ultimii 20 de ani, antilopele impala fac zilnic astfel de salturi pentru a scăpa de lei și leoparzi. Această rasă de antilopă poate sări peste 3 metri în încercarea de a scăpa de prădători.
    Aleksei Lovchev este o legendă umană după ce a reușit să ridice 264 de kilograme la stilul aruncat în urmă cu câteva luni la Campionatul Mondial de la Houston (Texas). Însă rusul, care concurează la categoria peste 105 kilograme, trebuie să se încline în fața gorilei. Aceste maimuțe mari, vegetariene și mai degrabă liniștite, reușesc să ridice greutăți de până la 900 de kilograme. Înotul sincron la Jocurile Olimpice va avea două probe la feminin: pe echipe și perechi. Însă ființele umane reușesc performanțe modeste în comparație cu sardinele, pești care se pot deplasa în bancuri de milioane de exemplare, într-o coregrafie perfectă. Este încă o victorie pentru speciile animale.
    În boxul olimpic, oamenii poartă mănuși și căști și se înfruntă doar trei runde a trei minute. Aceste reguli i-ar face să râdă pe crabii boxeri, care își petrec viața bătându-se. Această specie care trăiește în Oceanele Indian și Pacific are o anemonă urzicătoare pe fiecare clește drept mănușă de box. Pentru multe alte animale, o lovitură a lor este potențial mortală. Astfel, o competiție la șapte discipline sportive între oameni și animale s-ar încheia net, cu 7-0 în favoarea celor din urmă, arată WWF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?