Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Atenție la cine vă intermediază angajarea în străinătate!


Vrâncenii care doresc să se angajeze legal în străinătate, și pentru asta apelează la diverși agenți de recrutare care să le intermedieze contractele, trebuie să fie foarte atenți cui se adresează. Acest lucru este absolut necesar, spun reprezentanții Inspecției Muncii, pentru ca nu cumva, odată ajunse peste graniță, persoanele respective să nu se trezească și fără muncă, și cu banii luați sau să aibă surpriza neplăcută de a fi exploatate.
    Reprezentanții Inspecției Muncii arată, printr-un material informativ postat pe site-ul instituției, că pentru a desfășura activitatea de plasare de forță de muncă în străinătate, agentul de ocupare a forței de muncă trebuie să se încadreze în prevederile Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Acesta trebuie să fie o societate constituită pe teritoriul României, cu principal obiect de activitate „selecția și plasarea forței de muncă în străinătate”. Agentul trebuie să dispună de spațiul și dotările necesare pentru buna desfășurare a activității, să aibă încadrat în muncă personal cu experiență în domeniul forței de muncă și să organizeze o bancă de date care să cuprindă ofertele și solicitările de locuri de muncă în străinătate, informații referitoare la condițiile de ocupare a acestora și la calificările și aptitudinile solicitanților aflați în evidența lor. Totodată, potrivit actului normativ amintit, agenții trebuie să încheie cu persoane juridice, persoane fizice și organizații patronale din străinătate, după caz, contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă.
    Atenție! Foarte important este ca agentul de ocupare să fie înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază își are sediul. Acest lucru este recomandat să îl verifice personal toți cei care speră să obțină un contract de muncă prin agentul respectiv, adresând o simplă întrebare în acest sens către ITM-ul respectiv.

Obligațiile agenților de ocupare

    Agenții de ocupare a forței de muncă au obligația să încheie cu solicitanții care doresc să lucreze în străinătate contracte de mediere. „Aceste contracte trebuie să conțină, printre altele, elementele principale privind denumirea angajatorului din străinătate/țara pentru care se face medierea în vederea angajării; tariful de mediere; durata contractului și modul de soluționare a eventualelor litigii”, se arată în materialul informativ dat publicității de Inspecția Muncii, în care se precizează că, dacă tarifele de mediere sunt încasate de la angajatorii străini, agenții de ocupare nu pot pretinde plata acestor servicii și de la solicitanții de locuri de muncă. „În situația în care agenții de ocupare nu vor reuși să ofere locuri de muncă în termenul convenit sau dacă înainte de expirarea duratei contractului de mediere  beneficiarul acestui contract renunță la mediere, tariful serviciilor de mediere va fi restituit parțial sau total, potrivit clauzei de restituire din contractul de mediere”, se mai arată în material.
    O altă obligație a agenților de ocupare este aceea de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini și în limba română! Foarte important este ca la semnarea contractului individual de muncă, persoana în cauză să verifice cu atenție: țara de destinație, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii și a condițiilor de muncă, timpul de muncă și de repaus, durata contractului individual de muncă, condițiile de salarizare, cele de transport, de locuit, condițiile de protecție socială.

Atenționări speciale!

    Reprezentanții Inspecției Muncii aduc o serie de atenționări speciale tuturor celor care solicită angajarea prin intermediul unor agenți de ocupare, și anume:
    Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate. Verificați înregistrarea agentului de plasare la ITM! Acceptarea unor oferte de locuri de muncă prin intermediul netului sau a anunțurilor publicitare din presa scrisă reprezintă un risc major, asumat de persoana aflată în căutarea unui loc de muncă. Persoana care semnează un contract de mediere trebuie să citească cu atenție conținutul acestui document. Pentru orice sumă de bani trebuie solicitată chitanță și mare atenție la durata pentru care se încheie contractul de mediere!
    Dacă tarifele de mediere sunt încasate de la angajatorii străini, agenții de ocupare nu pot pretinde plata acestor servicii și de la solicitanții de locuri de muncă. Plata către agentul de ocupare a forței de muncă în străinătate, a unor sume de bani fără încheierea unui contract de mediere, reprezintă un risc major asumat de persoana  aflată în căutarea unui loc de muncă. „Legislația prevede că agenții de ocupare a forței de muncă în străinătate nu pot percepe alte garanții sau comisioane în afara tarifului de mediere. Activitatea de mediere presupune efectuarea și a altor demersuri, în strictă legătură cu acest proces de mediere, respectiv întocmirea dosarului de personal al solicitantului locului de muncă, informarea cu privire la condițiile de muncă din țara de destinație, informarea privind drepturile și obligațiile din contractul de mediere”, se arată în materialul informativ.
    În situația în care agenții de ocupare solicită sume de bani care nu sunt incluse în tariful de mediere, respectiv alte servicii decât cele cuprinse în contractul de mediere (de exemplu: întocmire CV, traducere documente, procesare acte), acești bani nu vor putea fi returnați solicitanților de locuri de muncă dacă nu se va găsi pentru aceștia un  job. „Neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unei obligații ce decurge dintr-un contract de mediere sau contract de consultanță nu intră în sfera relațiilor de muncă, inspectorii de muncă neavând competența legală de a interveni în derularea unor raporturi juridice de altă natură, respectiv restituirea contravalorii tarifului achitat pentru serviciile oferite de agentul de ocupare sau de către consultant. În condițiile în care, pentru recuperarea sumelor de bani achitate sunt identificate elemente constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, competența revine organelor de cercetare penală”, se detaliază în comunicatul Inspecției Muncii, în care se mai precizează că soluționarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea clauzelor contractului de muncă de către angajatorul constituit pe teritoriul altui stat este de competența statului respectiv. „Pentru informații suplimentare puteți solicita sprijinul Ambasadei României din țara respectivă, care vă poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le puteți urma”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?