Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Cele mai bune zece destinații europene din 2016 (III)


Din nordul Coastei Dalmate (Croația) până pe insula Texel (Olanda) sunt numeroase trasee care nu trebuie să fie ignorate. Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile și comentariile experților săi, cele mai bune destinații din Europa în 2016. Un top 10 – „Best in Europe” – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate destinații. Din contră, au fost alese orașe și regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur și simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă. Din Peloponezul grec până în orașul danez Aarhus și din Veneția până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinații din ce în ce mai apreciate de turiști, semnalează site-ul elviajero.elpais.com.

8. TENERIFE, Insulele Canare, Spania

Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, este una dintre cele mai populare destinații din lume și s-ar putea crede că nu mai are multe aspecte necunoscute. Dar nu este așa: are formidabile peisaje vulcanice, sate pescărești care îi duc cu gândul pe turiști în altă epocă și, mai ales, impresionante țărmuri abrupte. Multe dintre aceste bijuterii naturale se află pe coasta de est a insulei, ca în El Médano, unde se află cea mai bună plajă naturală de pe insulă, împărțită în două de un con vulcanic. Pentru a fugi însă cu adevărat de zgomot, turiștii trebuie să urce pe masivul Anaga, în nord-est, ai cărui localnici încă se mai miră când văd turiști. Acest parc rural, declarat Rezervă a Biosferei, își păstrează valorile naturale într-un mod excepțional, cu floră și faună endemică. Se pot face drumeții datorită traseelor bine semnalizate.

9. TEXEL, Olanda (FOTO)

Waddenzee (Marea Wadden), unde Europa fuzionează aproape imperceptibil cu Marea Nordului, se află pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Insula Texel a devenit o agreabilă destinație ecoturistică pentru olandezi și germani. Cei 25 de kilometri lungime ai săi (și 9 kilometri lățime) invită la plimbări prin nisipuri frumoase și solitare, la activități de tot felul în aer liber — are o uimitoare rețea de piste pentru biciclete — și la observarea faunei pe uscat sau de la bordul unei ambarcațiuni. Există locuri de cazare foarte atractive și mâncare pe măsură: peștele afumat este incredibil de bun. La Texel se ajunge cu feribotul de la Den Helder pentru a cunoaște, de exemplu, Parcul Național Duinen van Texel, care include dunele de pe coasta de vest, rezervații de faună, plaje de nisip alb și păduri de pin. Emblema ușor de recunoscut a insulei, pe lângă numeroasele oi, este farul roșu care se înalță în partea de nord.
În plus, la 25 iunie are loc unul dintre cele mai spectaculoase evenimente, „Ronde om Texel”: cea mai mare cursă de catamarane din lume. Insula îi ademenește pe turiști cu plimbări călare, zboruri cu parapanta, croaziere și degustări de produse locale. Texel are o fabrică artizanală de bere și mai multe ferme care oferă produse lactate.

10. DALMAÈšIA, Croația
Mulți dintre cei care călătoresc în Croația descoperă că Dubrovnik și Split sunt adorabile, dar și oarecum saturate de turiști. Frumoasa Coastă Dalmată are, totuși, multe alte orașe încântătoare și mai puțin tranzitate. De exemplu, Zadar, oraș de pe malul Mării Adriatice, cu istorie și viață culturală foarte interesante, printre ale cărui atracții se numără Orga Marină a arhitectului Nikola Basic. Străbătând această frumoasă fâșie de litoral spre nord, turiștii găsesc Velebit, una dintre zonele incluse în rețeaua europeană Rewilding Europe, interesant proiect de restaurare a naturii. O destinație perfectă care trebuie să fie descoperită cât mai repede, mai ales de iubitorii naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?