Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Neamț: Zeci de copii sunt abuzați în fiecare lună, potrivit unui raport al DGASPC


Specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Neamț au instrumentat, în luna iunie, 31 de cazuri de abuz asupra copiilor, 20 dintre ele înregistrându-se în mediul urban. Potrivit unui comunicat remis de DGASPC Neamț, în luna mai au fost instrumentate 53 de cazuri de maltratare a copiilor, din totalul de 324 de astfel de fapte înregistrate în județ pe parcursul primelor șase luni din acest an. „Reducerea cazurilor de maltratare a copiilor este îmbucurătoare și sperăm să fie o situație de durată, nu doar una de moment. Din păcate, în ciuda acestor cifre, înregistrăm mult prea multe abuzuri semn că societatea încă este prea tolerantă și permisivă la astfel de practici. Se constată, totuși, o ușoară schimbare a mentalităților și o implicare mai mare a autorităților locale și a comunităților dar încă suntem departe de situația ideală în care toți copiii ar trebui tratați cu respect și iubire, astfel încât să se dezvolte armonios și să crească într-un mediul cald și securizat”, a menționat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
Cele mai multe cazuri de abuz semnalate în iunie au fost de neglijare, fiind 17 copii în această situație, dintre care 14 proveneau din mediul urban iar restul din rural. „Ca urmare a neglijării severe a nevoilor de dezvoltare, specialiștii Serviciului Abuz au propus, pentru 5 copii, instituirea unor măsuri de protecție în regim de urgență, pentru unul instituindu-se plasamentul într-un centru rezidențial iar pentru ceilalți 4 plasamentul la asistent maternal profesionist. Au mai fost câte 2 cazuri de abuz fizic, comportament delincvent, abuz emoțional și dispariții și s-au mai înregistrat 3 cazuri de abuz sexual”, conform sursei citate.

Tot în luna iunie, Comisia pentru Protecția Copilului Neamț a hotărât instituirea măsurii de supraveghere specializată în cadrul familiei pentru un adolescent care a săvârșit fapte penale dar nu a împlinit vârsta răspunderii penale. Toate evaluările efectuate pe parcursul lunii anterioare s-au realizat cu sprijinul autorităților locale și în toate cazurile s-a oferit sprijin, asistență și consiliere copiilor dar și familiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?