Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Trei eliminați de la ultima probă la Bac. Cei mai mulți dintre candidați spun că subiectele au fost ușoare


Trei candidați au fost eliminați din examenul de Bacalaureat pentru fraudă sau tentativă de fraudă, la ultima probă scrisă din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d, care s-a desfășurat vineri. În funcție de cele două profile urmate, uman sau real, candidații au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică și argumentare, sociologie și psihologie.
Conform datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, la nivelul județului, 2026 de candidați s-au înscris pentru susținerea acestei probe. Dintre aceștia, 1949 au fost prezenți, iar 77 au fost declarați absenți. Trei candidați au fost eliminați din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. „Vineri, 8 iulie 2016, s-a desfășurat proba scrisă la alegere a profilului și specializării (proba E)d) în cadrul Examenului de bacalaureat național 2016, sesiunea iunie-iulie. În județul Vrancea, 2026 de candidați s-au înscris pentru susținerea acestei probe. Dintre aceștia, 1949 au fost prezenți, iar 77 au fost declarați absenți. Trei candidați au fost eliminați din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Lucrările candidaților prezenți la examen vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte județe decât cele în care au avut loc probele. Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie”, se arată într-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al ISJ Vrancea, inspector Silvia Chelariu.
Candidații spun că subiectele au fost ușoare.  „Examenul de astăzi (vineri-n.r.) mi s-a părut extrem de ușor. M-am descurat și sper să iau o notă cuprinsă între 9.50-10. Am dat la anatomie, la primul subiect am avut grilă și de completat câteva spații libere, în principal s-au axat pe sistemul excretor și analizator. La subiectul al doilea am avut ceva mai mult de scris, iar la partea a treia un mini eseu despre respirație. La română a fost neașteptat de ușor, nu se aștepta nimeni să pice romanul interbelic la punctul trei, am fost foarte entuziasmat de subiect și presupun că o să iau o notă peste 9. La matematică am fost ceva mai neatent, dar sper ca nota să fie la fel. Vreau să merg la Facultatea Carol Davila din București, la medicină dentară, iar admiterea este pe 25 iulie și sper să o termin cu bine”, a declarat Albert Bordeanu, elev la Colegiul Cuza din Focșani.
„Am dat la biologia de clasa a X-a și a XII-a. Pot spune că a fost acceptabil. La primul subiect ne-au cerut bolile pe sistemul excretor, trebuia să trecem niște segmente la analizator, să încercuim răspunsul corect la niște variante și să punem adevărat sau fals la un exercițiu. La al doilea subiect am avut niște probleme legate de celulele eurocariote și sânge. La ultima parte ne-a picat un subiect de la glande endocrine și sistemul respirator. Sper ca nota să fie peste 9. La matematică a fost mult mai ușor decât mă așteptam, iar la română a fost la fel de ușor. Vreau să merg la facultate în Cluj și sper să intru”, a spus Alexandra Marcu, de la Liceul „Simion Mehedinți” din Vidra. 

Unii se vor angaja după Bac 

O parte dintre cei care susținut și ultima probă a examenului de Bacalaureat spun că în perioada următoare se vor angaja și nu vor mai merge să-și continuie studiile la facultate. „Subiectul de la biologie a fost așa și așa. Am făcut cât am știu, eu am încercat să trec prin toate subiectele, dar să vedem. Eu mă angajez. Am făcut pregătire doar la liceu”, a spus Roxana, de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”. „Subiectul de la biologie vegetală și animală a fost destul de ușor. Eu am făcut tot subiectul și cred că voi lua în jur de 8.00. Am mai dat la română, unde a fost simplu, la mate a fost mai greu, dar în general a fost ok. Vreau să urmez niște cursuri de calificare și să mă angajez după aceea”, a spus Georgiana Ion, din Cotești, absolventă a Colegiului Tehnic Ion Mincu din Focșani.
Au fost și candidați care s-au plâns că la biologie a fost destul de greu și nu cred că vor obține nici măcar nota minimă de trecere. „A fost foarte greu. La biologie a fost foarte greu. Eu cred că voi lua 3 – 4, nu ajung la cinci. La modul cel mai serios. La celelalte, română și matematică sper să iau peste 5. Dacă iau bacul, mă duc la muncă, mă angajez, că nu am altă soluție”, a spus Neluș, de la Colegiul Tehnic Ion Mincu.

Primele rezultate, afișate săptămâna viitoare

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
Conform datelor furnizate de ISJ Vrancea, în județul Vrancea, la prima probă, la limba română, 1960 de candidați s-au înscris la examen. Dintre aceștia, 1907 au fost prezenți și 53 au fost declarați absenți. Patru candidați au fost eliminați de la proba de limba și literatura română pentru intenția de a frauda examenul. În consecință, aceștia nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Lucrările candidaților prezenți la examen sunt corectate în centre zonale de evaluare din alte județe decât cele în care au avut loc probele. De asemenea, la proba a doua a examenului, la disciplinele matematică sau  istorie, 1971 de candidați s-au înscris. Dintre aceștia, 1907 au fost prezenți, 1238 au susținut proba scrisă la matematică și 669 la istorie, iar 64 au fost declarați absenți.
Cine nu ia Bac-ul din prima, mai mare o șansă la sesiunea din toamnă, care debutează cu înscrierea candidaților în perioada 18 – 22 iulie. În zilele de 16 și 17 august are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, iar în perioada 17-19 august evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. Evaluarea competențelor digitale – proba D este programată pentru zilele de 18 și 19 august. Probele scrise încep pe 22 august, cu Limba și literatura română – proba E)a). Pe 24 august este programată proba obligatorie a profilului – proba E)c), iar pe 26 august proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d). Primele rezultate vor fi afișate pe 29 august, până la ora 16,00, eventualele contestații putând fi depuse până la ora 20.00. Contestațiile vor fi soluționate în zilele de 30 și 31 august, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 1 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?