Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO : Opt persoane reținute pentru evaziune fiscală și spălare de bani


În urma perchezițiilor efectuate de polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, împreună cu procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, 8 persoane au fost reținute din cele 21 aduse la audieri. Acestea sunt bănuite de evaziune fiscală, precum și de spălare de bani, prejudiciul ridicându-se la peste 18 milioane de euro, sumele împărțindu-se astfel: peste 5 milioane euro evaziune fiscală și mai bine de 12 milioane de euro din spălare de bani. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, persoanele reținute sunt: Emilia Stănciulescu, Călin Popescu, Viorel Neagu, Ion Dinu, Vasile Valentin Dumitrașcu, Maria Grigore, Costel Constantin și Costel Dima. Judecătorii Tribunalului Prahova au respins propunerea de arestare aseară. Pe Stăciulescu au plasat-o în arest la domiciliu, iar pe ceilalți sub control judiciar. Decizia nu este definitivă. 
Reamintim că miercuri au avut loc mai multe descinderi la locuințele unor suspecți, precum și la societăți comerciale în diferite orașe din țară, printre care și Vrancea. Persoanele sunt bănuite ar fi creat un circuit fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate la bugetul de stat, în perioada 2012-2015. Din cercetări reiese că 74 de societăți comerciale ar fi efectuat operațiuni bancare pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate. „La data de 6 iulie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, au efectuat 36 de percheziții la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. Perchezițiile au avut loc în municipiul București și în județele Prahova, Giurgiu, Constanța, Vaslui, Iași, Ialomița și Vrancea. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 – 2015, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul a 74 de societăți comerciale, ar fi efectuat operațiuni bancare (retrageri de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate. În baza facturilor emise de firmele «fantomă», bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproximativ 5.300.000 de euro, constând în impozit pe profit neconstituit și TVA dedus în mod ilegal. De asemenea, sumele de bani rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 12.300.000 de euro. În urma perchezițiilor efectuate, 21 de persoane au fost aduse la audieri, iar dintre acestea 8 au fost reținute”, se arată în comunicatul de presă primit de la IPJ Prahova.

Capul grupării ar fi o femeie
 
Surse din cadrul anchetei au precizat, pentru Agerpres, că gruparea ar fi fost condusă de o femeie de 57 de ani, contabilă de profesie, care în anul 2014 a fost liberată condiționat, ea fiind condamnată la șapte ani pentru infracțiuni economice. „Liderul grupării specializate în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro din evaziune este o femeie care a fost condamnată anterior pentru infracțiuni economice. (…) femeia în cauză, de profesie contabil, are 57 de ani și a fost eliberată condiționat în 2014 după ce a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni economice”, scrie Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?