Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Constituția de la 1948 le-a dat bătăi de cap unor candidați la Bac


Niciun candidat care a susținut ieri proba scrisă la disciplinele matematică sau istorie (proba E)c), în cadrul examenului de bacalaureat, nu a fost eliminat din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Conform datelor transmise de ISJ Vrancea, 1971 de candidați s-au înscris pentru susținerea acestei probe. Dintre aceștia, 1907 au fost prezenți. 1238 au susținut proba scrisă la matematică și 669 la istorie, iar 64 au fost declarați absenți.
Gradul de dificultate a subiectelor la istorie a fost mediu. „Subiectele au fost facile, au fost clar formulate, fără a lăsa loc la interpretări sau confuzii din partea candidaților. S-a respectat structura subiectelor din ultimii ani. La subiectul al treilea, unde trebuia rezolvat eseul, a fost luată în vedere perioada comunistă, dar și perioada de după 1989. Subiectele nu trebuiau să pună probleme candidaților, chiar și cel mai puțin pregătit candidat poate lua nota șapte”, este de părere Cătălin Mocanu, inspector școlar de științe socio-umane.
Elevii spun, totuși, că nu a fost atât de ușor, deoarece eseul le-a pus oarecum ceva probleme. „A fost în regulă. Mi s-a părut un pic mai dificil eseul, deoarece este mai complicat, dar totuși am reușit să scriu. La limba română a fost ok, chiar foarte ușor. Nu vreau să mă gândesc acum la niște note. La istorie am scris cinci pagini și cred că o să iau un șapte acolo, să trec”, a declarat Teodor Ciobotaru, absolvent de la Liceul de Arte Plastice „Ghe. Tattarescu” din Focșani.
Alții spun că dacă au învățat așa cum trebuie, nu au avut de ce să își facă probleme, deoarece gradul de dificultate a fost de ușor spre mediu. „Nu a fost atât de greu, a căzut perioada comunistă, postbelică. Nu a fost extrem de greu, dar trebuia să fii pregătit. Eu m-am pregătit, în schimb nu am făcut meditație, ci doar ce am învățat acasă și la școală. Dificultatea subiectului a fost de ușor spre mediu, dacă citeai, era imposibil să nu iei. După, mă duc la facultate la limbi străine”, a spus Silvia, de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. „A fost ușor primul subiect și al doilea, chiar și al treilea. Eu am dat la istorie și mi s-a părut că a fost de dificultate medie, drept dovadă am rezolvat toate cele trei puncte. A fost o atmosferă calmă în sălile de clasă, puteai să te concentrezi fără probleme. Mai am de dat la geografie vineri. La română mă aștept, dacă am noroc, la un 7,50. Nu m-am decis unde să merg la facultate, dar să iau bacul și după voi vedea”, a spus Rafael Andrei Muscă, de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești.
Și de data acesta, în fața centrelor de examen, așteptau părinții absolvenților, care aveau emoții mai mari decât candidații. Atunci când mai ieșea câte un absolvent, cei adunați la poartă făceau cerc în jurul lui și îl întrebau ce a făcut la examen sau cum a fost? „Am băiat care dă examenul la Pedagogic. El s-a pregătit, acum să vedem. A dat la română, acum la istorie și mai are la geografie. Nu s-a decis unde va merge după examen, să vedem ce facultate își va alege el. Eu am emoții mai multe decât el. Îl aștept să iasă, să vedem ce a făcut”, a spus Marioara Boștiog, mama unui absolvent care aștepta cu emoții în fața Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.
Alții au spus că la istorie trebuia să fii atent, deoarece erau multe date de precizat. Printre „obstacole”, Constituția din 1948. „A fost un pic dificil la subiectul trei, unde aveam de făcut despre România postbelică și aveam un subpunct despre Constituția din 1948, când a venit Gheorghe Gheorghiu Dej la putere. Aici trebuia să spunem două cauze despre acea Constituție. La subiectul I aveam despre domnitori, la punctul doi despre Alexandru Ioan Cuza și dubla sa alegere. La subpunctul cinci de la subiectul doi trebuia să facem noi un punct de vedere despre ce a făcut cneazul Bogdan în privința cneazului Dragoș, care reprezenta influența maghiară în România. Dacă învățai un pic, era ok. Eu cred că voi lua un 7,50 – 8.00. Vreau să dau la Academia de Poliție, iar dacă nu intru acolo, am ca a doua variantă Școala de Subofițeri de la Câmpina. Dacă nu, stau acasă și mă pregătesc”, a spus Cosmin Leonard Bîgiu.

Matematica, mai ușoară la profilul științele naturii 

La matematica pentru profilul științele naturii și la matematică – informatică, dificultatea subiectelor a fost de nivel mediu. Daniela Sîrghie, profesor de matematică la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani și fost inspector școlar de specialitate, a precizat că subiectele au fost clare, cu cerințe exacte, fără să aibă chichițe, pe care elevii să fie nevoiți să se găsească, așa cum a fost, de exemplu,  la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. „Subiectul de la examenul de bacalaureat de la științele naturii a fost foarte ușor, iar la matematică-informatică a fost un subpunct acolo care părea mai dificil, de fapt forma a fost un pic mai complicată. Eu am ajuns la mine la liceu să văd ce au făcut elevii, deoarece am avut și o clasă de a doisprezecea și erau foarte bucuroși. Aproape toți pe care i-am întâlnit mi-au spus că au lucrat destul de bine. Acum că au mai scăpat câte un modul, sau nu le-a dat exact rezultatul la un exercițiu, e altceva. La clasa mea, estimez că marea majoritate a notelor vor fi peste 8. Dar să știți că cine nu a lucrat permanent de-a lungul celor patru ani de zile și nu s-au pregătit, nu e ușor pentru ei. Subiectele nu au avut chichițe sau de dat explicații foarte multe de exemplu, cum a fost la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. Acolo au fost două subpuncte la geometrie unde trebuiau foarte multe explicații. Structura la bac a respectat structura anilor din urmă, iar dificultatea a fost cam aceeași”, a spus Daniela Sîrghie.
Mai toți absolvenții au spus că subiectele au fost de nivel mediu și că nu le-au ridicat probleme. „Subiectele au fost foarte abordabile, cu nivel ușor spre mediu. Nu există nicio problemă, toată lumea putea să ia bacul astăzi. Am rezolvat parțial din subiecte, nu am reușit să tratez punctul c de la subiectul trei și de la doi. La limba română a fost la fel de ușor, chiar neașteptat de ușor. Mă duc la facultate la Iași, la specializarea autovehicule rutiere”, a spus Adrian Stănilă, de la CNU. „Am dat la matematică și mi s-a părut că toate subiectele au fost ușoare, nu a fost ceva special. Am trecut prin toate subiectele, eu am făcut și medidație, deoarece sper să iau 10 la mate. Mă voi verifica acasă, să văd ce am făcut. După ce termin, vreau să merg la Politehnică. Asta e dorința mea”, a spus Victor George Împăratu, de la CNU.
Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d), este programată pentru mâine, 8 iulie. Candidații au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică și argumentare, sociologie și psihologie.
Afișarea primelor rezultate este preconizată pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
Cine nu ia Bac-ul din prima, mai mare o șansă la sesiunea din toamnă, care debutează cu înscrierea candidaților în perioada 18 – 22 iulie. În zilele de 16 și 17 august are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, iar în perioada 17-19 august evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. Evaluarea competențelor digitale – proba D este programată pentru zilele de  18 și 19 august. Probele scrise încep pe 22 august, cu Limba și literatura română – proba E)a). Pe 24 august este programată proba obligatorie a profilului – proba E)c), iar pe 26 august proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d). Primele rezultate vor fi afișate pe 29 august, până la ora 16.00, eventualele contestații putând fi depuse până la ora 20.00. Contestațiile vor fi soluționate în zilele de 30 și 31 august, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 1 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?