Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO : Deținuții discută cu rudele pe Skype. Ca să câștige bani, sculptează și fac obiecte de mobilier


Ziua Porților deschise la Penitenciarul de la Focșani a fost un bun prilej pentru cei care doresc să știe mai multe despre sistemul de încarcerare a deținuților. Aproximativ 50 de persoane au trecut ieri pragul închisorii pentru a cunoaște un loc în care nu poți ajunge tot timpul. Elevi, membrii familiilor celor care se află în detenție, precum și curioși, toți au vizitat mai multe obiective din cadrul acestei instituții.
Locul unde cei închiși pot discuta cu apropiații, cabinetele medicale, sala de clasă, atelierul de creație, precum și o cameră de detenție au fost doar câteva dintre locurile vizitate în Ziua porților deschise. „Ziua porților deschise a fost un eveniment important pentru Penitenciarul Focșani. Am primit peste 50 de vizitatori, elevi, familii ale celor închiși, precum și oameni simpli. Sper că am reușit prin acest eveniment să combatem stereotipurile și prejudecățile despre mediul penitenciar”, a declarat comisar șef Ion Diță, directorul Penitenciarului Focșani.

Discuții on-line cu rudele 

În spațiul special amenajat pentru întâlnirea dintre deținuți și membrii familiilor lor există o cameră unde cei închiși pot vorbi cu cei dragi cu ajutorul internetului, pe Skype. Acest mod de comunicare a fost introdus anul trecut și a pornit ca un proiect pilot, iar pentru că acesta a fost un real succes, a rămas definitiv în penitenciar.
Dreptul la comunicare online al persoanelor private de libertate este un drept prevăzut de lege de patru ori pe lună, iar durata unei comunicări este de jumătate de oră. Dreptul la comunicarea online se face în baza unei cereri, care trebuie aprobată de directorul locului de reținere. Prima comunicare online am avut-o pe data de 16 septembrie 2015, iar de atunci până acum au fost în total 114 astfel de comunicări. Acestea se pot realiza atât cu rudele deținuților care se găsesc în alte penitenciare, precum și cu familiile acestora”, ne-a declarat subinspector Mirela Anghel, de la Penitenciarul Focșani.

Audieri prin videoconferință

Vizitatorii au fost surprinși atunci când au ajuns în camera în care deținuții pot  fi audiați prin videoconferință. Un ecran imens și o cameră video pot face acest lucru posibil. „Un element de noutate constă în audierile realizate prin videoconferință. Acestea sunt solicitate numai de membrii Administrației Naționale a Penitenciarelor, la solicitarea instanțelor de judecată sau a diferitelor unități penitenciare. Astfel se evită deplasarea deținuților la instanțele de judecată, reducându-se costul cu transportul acestora”, a adăugat subinspector Mirela Anghel.

10 deținuți s-au căsătorit anul acesta în penitenciar

Încă de când a fost inaugurată camera intimă, mai multe cupluri au beneficiat de acest loc. Pentru a putea avea câteva ore de intimitate cu soțiile, persoanele private de libertate trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi să aibă un comportament ireproșabil, să nu aibă sancțiuni și să participe la activitățile organizate de penitenciar.  
Astfel, cuplurile căsătorite pot beneficia de două ore de intimitate, iar cei care se căsătoresc în penitenciar primesc 48 de ore în camera intimă. 10 cupluri s-au căsătorit de la începutul anului până acum, beneficiind de două zile de intimitate. „De la începutul anului 2016 până în prezent au beneficiat de camera intimă, timp de două ore, un număr de 104 deținuți. Tot în această perioadă, 10 persoane private de libertate au primit câte 48 de ore în camera intimă, ceea ce înseamnă că tot atâtea perechi s-au căsătorit în Penitenciarul Focșani”, a spus subcomisar de penitenciare Geta Gură, purtător de cuvânt al Penitenciarului Focșani.

Prea mulți deținuți pe metru pătrat
 
Și penitenciarul de la Focșani, la fel ca și altele din țară, asigură condiții minime de detenție prevăzute de lege. Conducerea instituției încearcă în limita bugetului de care dispune să ofere toate condițiile necesare celor peste 700 de deținuți pe care îi are în custodie.
Cu toate acestea, administrația declară că există prea multe persoane închise și că asta este o problemă care persistă, dar căreia încearcă să-i facă față. „Condițiile de detenție din Penitenciarul Focșani respectă drepturile deținuților prevăzute de lege. La ora actuală avem o capacitate de 517  locuri și cazați aproximativ 750 de deținuți. Cu toate acestea avem suficiente paturi, fiecare deținut are pat individual, are locul lui”, a dat asigurări comisar șef Ion Diță, directorul penitenciarului Focșani.

Deținuții sunt școliți și muncesc pentru a avea bani

 
Ziua porților deschise la Penitenciarul Focșani i-a prins în vacanță pe cei care învață să scrie și să citească. În schimb, atelierele de recreere, precum și cel de tâmplărie erau pline. Pentru a-și ocupa timpul, mulți dintre ei au învățat să facă icoane, să decoreze rame sau să coasă goblen. Toate acestea sunt vândute ulterior în cadrul expozițiilor organizate de penitenciar cu diferite ocazii.
Ieri, la atelierul de tâmplărie se lucra intens. Paturi duble sau de o singură persoane, rafturi, șifoniere, sunt doar câteva din produsele care ies de pe mâna celor privați de libertate. Toate aceste obiecte de tâmplărie se fac numai pe comandă și, spre surprinderea vizitatorilor, deținuții chiar primesc comenzi și sunt remunerați pentru munca prestată.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?