Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

USL va cere comisie parlamentară privind anchetele legate de referendum


   Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că USL va cere comisie parlamentară pentru modul în care sunt anchetați cetățeni simpli în legătură cu referendumul, el precizând că Uniunea va trimite scrisori forurilor europene referitor cu această situație. El a citat din comunicatul DNA remis în legătură cu Liviu Dragnea, precizând că din acest comunicat reiese că instituția aduce oficial acuzații care vizează acțiuni politice.
   Antonescu a declarat, după ședința USL, că documentul DNA referitor la acuzațiile care i se aduc secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, este fără precedent. Liberalul a subliniat că este pentru prima oară când, explicit, o astfel de instituție pune în discuție și încadrează în penal exercițiul politic clasic. „Avem de a face cu incriminarea unor lideri politici care au căutat să mobilizeze cetățenii la vot. Cred că suntem în fața unui moment extrem de grav, în care o instituție a statului atacă sistemul democratic pluralist. Este absolut inacceptabil ca un partid, o alianță să fie atacată pentru activitatea sa pur politică (…) Eu și Victor Ponta suntem deplin solidari cu colegii implicați și ne autodenunțăm public: Da, am îndemnat oamenii să vină la vot, ceea ce este perfect legal”, a spus Crin Antonescu.
   El a adăugat că USL nu poate accepta o asemenea atitudine și va cere constituirea unei comisii parlamentare care să analizeze modul în care aceste cercetări se desfășoară în raport cu simplii cetățeni. Senatorul a spus că USL va face și o informare către forurile internaționale.
   Președintele PSD, Victor Ponta a spus, la rândul său, că decizia sa și a lui Crin Antonescu este de a anunța DNA că l-au instigat pe Liviu Dragnea să organizeze campania pentru referendum și i-au îndemnat pe oameni să meargă la referendum să voteze „DA”. El a spus că dacă aceasta este o faptă penală, atunci conducerea USL trebuie să fie sancționată penal de DNA. „Dar sunt convins că acest lucru nu reprezintă o infracțiune într-un stat de drept”, a adăugat Victor Ponta, arătând că, din punctul său de vedere, acesta este un dosar politic și nu reprezintă o infracțiune, ci o faptă politică. El a mai arătat că acest caz este făcut pentru a intimida pe oamenii din secțiile de vot la alegerile din 9 decembrie.
   Ponta a spus că, în urma autodenunțurilor, DNA este chemat să-i invite pe liderii USL la audieri. „Autodenunțurile le vom depune la DNA noi doi mai întâi, după care membrii structurilor noastre politice, care au luat decizia de a cere românilor să vină la referendum (…) ne autodenunțăm, este obligația DNA să ne audieze”, a spus Ponta. El a mai precizat că denunțul împotriva lui Liviu Dragnea este făcut de liderul PDL Vasile Blaga și că a considerat întotdeauna că bătălia politică nu trebuie transferată în justiție. „Regret că am ajuns în anii ’46-’48”, a adăugat Ponta.
   Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a fi audiat în cazul privind referendumul. El a afirmat că acuzațiile DNA la adresa sa sunt „nefondate” și că, de fapt, se urmărește îndepărtarea sa din campania electorală, dar el nu se teme de luptă și le spune și colegilor săi: „La luptă, băieți!”. „Ceea ce am făcut noi, au făcut toate partidele și fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informații cu ceea ce se întâmplă, de la membrii săi”, a declarat Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?