Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Trei zile de foc pentru Vrancea. Cod galben de CANICULĂ!


Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea anunță trei zile de foc pentru vrânceni. Până pe 24 iunie se vor înregistra peste 37 de grade Celsius și un indice temperatură-umezeală care va depăși pragul critic de 80 de unități. Cele mai afectate vor fi zonele din partea de est a județului, iar în zonele montane vor avea loc fenomene de instabilitate atmosferică, ploi torențiale cu descărcări electrice și izolat grindină.
Focșănenii vor avea parte de caniculă persistentă și de un disconfort termic accentuat. „În intervalul 22-24 iunie 2016 în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei, în jumătatea sudică a Olteniei și a Moldovei și pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea va fi caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade (…). Nopțile vor fi tropicale cu minime ce nu vor scădea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși gradul critic de 80 de unități. Îndeosebi în zonele montane instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și mai ales în timpul după-amiezelor vor fi adverse posibil torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină”, se arată în comunicatul postat pe pagina de facebook a ISU Vrancea.

Cum să rezistăm în fața caniculei

Cei mai afectați de caniculă sunt copii și bătrânii, dar nici celelalte persoane nu scăpa de căldura toridă decât luându-și măsuri de „supraviețuire”. Astfel, medicii recomandă să nu ieșiți din casă decât dimineața și seara târziu. Cei care se încumetă să o ia la pas pe căldură este bine să fie îmbrăcați cât mai lejer, cu haine deschise la culoare și protejați de o pălărie.
În această perioadă este bine să vă hidratați fie cu apă la temperatura camerei, fie cu sucuri naturale. „În perioada caniculară evitați ieșirile și activitatea fizică (plimbări, sport, grădinărit, etc.) în timpul orelor «calde» ale zilei, în special în intervalul orar 12-16; evitați expunerile la soare și folosiți mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcaminte subțire din țesături naturale în culori deschise). Este foarte important ca în deplasări să aveți la îndemană lichide (apă, sucuri); beți multă apă sau sucuri de fructe (2-4 litri pe zi) pentru a vă rehidrata organismul; consumați alimente cu conținut redus de grăsimi, în special de origine animală; protejați ferestrele cu draperii în zonele expuse la soare, păstrați ferestrele închise în timpul zilei, apelați la sisteme de ventilație sau aer condiționat; dușurile frecvente cu apă la temperatură moderată ajută organismul să facă fața în perioadele cu caniculă”, se arată pe site-ul www.sfatulmedicului.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?