Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Pădurar acuzat că a tăiat copaci din pădurile pe care ar fi trebuit să le păzească


Și săptămâna trecută polițiștii au stat cu ochii pe cei care transportau, comercializau sau exploatau material lemnos. Astfel, au fost prinși mai mulți vrânceni cărora li s-au aplicat diferite sancțiuni și li s-au confiscat, totodată, lemnul pe care îl dețineau. „La data de 13 iunie a.c., ora 12:25, pe drumul județean 204D – comuna Suraia, a fost identificată o autoutilitară care transporta cherestea din specia rășinoase, fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, materialul lemnos fiind confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Focșani. La data de 13 iunie a.c., ora 11:00, pe drumul județean 205E – comuna Vizantea Livezi, a fost depistat un bărbat din comuna Vidra, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,00 mc. lemn de foc din specia rășinoase, fără documente legale de proveniență. Bărbatul a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, fapt pentru care fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. b și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată valoric cantitatea de 3,00 mc. lemn de foc din specia fag. La data de 17 iunie a.c., pe raza comunei Câmpuri au fost depistați doi bărbați care transportau cu autoutilitare material lemnos din specia fag pentru care au prezentat avize de însoțire primare ce nu corespundeau din punct de vedere cantitativ. S-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorilor auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complimentară a confiscării cantității de 2,00 mc. material lemnos”, se arată într-un comunicat de presă trimis de IPJ Vrancea.
Fără documente de proveniență au fost prinși și alți trei șoferi, ce transportau lemn de diverse specii. Și acestora polițiștii le-a confiscat marfa transportată. „La data de 20 iunie a.c., ora 16:30, cu ocazia controlului circulației materialului lemnos pe raza comunei Bolotești, a fost identificat un bărbat din localitate, care transporta cu o autoutilitară lemn foc din specia fag, fără documente de proveniență. Din verificările efectuate, s-a stabilit faptul că materialul lemnos a fost sustras dintr-o suprafață de pădure aflată în administrarea Ocolului Silvic Experimental Vidra. În cauză sunt efectuate cercetări conform art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic (furt de arbori). La data de 17 iunie a.c., pe drumul județean 205E -comuna Èšifești, a fost depistat un ansamblul de vehicule format din cap tractor și semiremorcă, care transporta cantitatea de 39,67 mc. lemn rotund din specia brad, cu 2,35 mc. în plus față de cantitatea menționată în avizul de însoțire a materialului lemnos prezentat. Față de conducătorul auto al ansamblului a fost dispusă măsura sancționării contravenționale în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010 și cea complementară a confiscării cantității de 2,35 mc. material lemnos. La data de 15 iunie a.c., ora 00:30, pe DN 2L – comuna Soveja, polițiștii au depistat o autoutilitară care transporta cantitatea de 3,00 mc. lemn de foc. Din verificările efectuate s-a stabilit că materialul lemnos a fost sustras dintr-o rampă de exploatare situată pe raza satului Lepșa, comuna Tulnici, punctul „Coașa”, de către patru bărbați, toți din comuna Câmpuri. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. Materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Soveja”, se arată în același comunicat.

Tăietori de arbori, prinși de polițiști

Mai multe persoane sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de furt de arbori și tăiere fără drept de arbori. „La data de 13 iunie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Sihlea, aflat în administrarea Ocolului Silvic Dumitrești, punctul „Fasolea”, a fost identificată o femeie, din comuna Sihlea, care a tăiat fără drept și sustras arbori din specia gorun, valoarea prejudiciului cauzat depășind de peste 5 ori prețul mediu al unui mc. de masă lemnoasă pe picior. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic. La data de 20 iunie a.c., ora 19:30, în fondul forestier de pe raza comunei Cotești, punctul „Urleanu”, aflat în administrarea Ocolului Silvic Dumitrești, au fost identificați doi bărbați, ambii din comuna Cotești, sat Valea Cotești, care au tăiat fără drept și sustras un număr de 5 arbori din specia stejar. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, se specifică în comunicatul primit de la IPJ vrancea.

Societate sancționată contravențional

Dacă în săptămânile din urmă, în acțiunile de control ale polițiștilor privind prevenirea și combaterea delictelor silvice, multe societăți comerciale primeau sancțiuni, săptămâna trecută doar o firmă s-a ales cu o sancțiune contravențională. În urma controlului efectuat la data de 19 iunie a.c., la punctul de lucru al unei societăți comerciale din comuna Dumbrăveni, s-a constatat că societatea a livrat cantitatea de 17,52 mc. cherestea din specia rășinoase, fără documente legale de proveniență. Astfel, s-a procedat la sancționarea contravențională a societății pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. l din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată contravaloarea cantității de 17,52 mc. material lemnos, menționează același comunicat.

Pădurar prins la furat
 
Timp de doi ani de zile, un pădurar din comuna Străoane a exploatat lemn din suprafețe de pădure din proprietatea privată a unor cetățeni. Mai mult decât atât, a emis avize de însoțire false. A fost prins de oamenii legii și s-a ales cu dosar penal. „La data de 14 iunie a.c., polițiștii din Străoane au stabilit faptul că în perioada 2013-2015, un bărbat din comuna Străoane, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Panciu – Valea Caregnei, a exploatat masă lemnoasă din suprafețele de pădure proprietate privată a persoanelor fizice pentru care sunt încheiate contracte de prestări servicii, deși nu avea dreptul să desfășoare această activitate. De asemenea, ar mai fi emis avize de însoțire prin care a comercializat material lemnos exploatat din partizile de masă lemnoasă constituite în cantonul pe care îl gestionează, în care a înscris la rubrica „Destinatar”, date care nu corespund realității. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neglijență în serviciu, fals intelectual, uz de fals și exercitarea fără drept a unei activități”, se mai arată în comunicatul IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?