Constituirea noilor consilii locale din Vrancea a intrat în linie dreaptă și trebuie realizată în această săptămână. Primarii și consilierii locali depun cu întârziere jurământul din cauza PNL, care nu s-a grăbit cu depunerea la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a rapoartelor detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale, făcute pentru alegerile locale din 5 iunie. Ori, AEP a precizat că depunerea acestor rapoarte este o condiție obligatorie înainte de constituirea noilor consilii locale. Termenul limită pentru depunerea acestor rapoarte este 21 iunie, iar 25 iunie este data limită pentru constituirea noilor consilii locale.
AEP a publicat deja lista donațiilor pentru fiecare partid și candidat independent de la alegerile locale. La nivel național, PNL a avut cele mai mari donații, cu peste 16,6 milioane lei, urmat de PSD cu 13,7 milioane lei. Cele două partide sunt urmate la mare distanță de ALDE, cu peste patru milioane lei. În ceea ce privește candidații independenți, cele mai mari donații, la nivelul județului Vrancea, le-a primit Daniela Duță – 5200 lei, urmată de Violeta Bucălău – 5000 lei, Bebe Marica și Nicolae Pavel – câte 3000 lei. Banii însă nu le-au adus și voturile dorite. În Vrancea au fost aleși doar patru consilieri locali independenți, respectiv Emanuel Gongu – Focșani, Dan Emil Lazăr – Dumitrești, Ștefan Murgu – Nistorești și Ionel Botezatu – Păulești. Cât privește donațiile raportate de aceștia la AEP, Gongu a anunțat 2100 lei, Ionel Botezatu – 500 lei și Ștefan Murgu – 100 lei.
Numele noilor consilieri județeni, consilieri locali și primari ai localităților din județ au fost publicate de Biroul Electoral Central, iar în Monitorul Oficial al județului au fost publicate rezultatele alegerilor. Conform procedurii, în prima etapă are loc validarea alegerii consilierilor de către judecătoria în raza căreia se află localitatea, de către un judecător desemnat de președintele. „Constituirea consiliilor locale se face în termen de 25 de zile de la data desfășurării alegerilor. Convocarea consilierilor locali aleși și validați în funcție se face de către prefect, în maximum 5 zile de la pronunțarea hotărârii de validare… La ședința de constituire participă prefectul sau reprezentantul său, precum și primarul sau, după caz, candidatul declarat câștigător la alegerile pentru funcția de primar”, precizează Legea 215, a administrației publice locale.
La prima ședință a noului consiliu local trebuie să participe cel puțin majoritatea consilierilor locali aleși și validați. Dacă nu se poate asigura această majoritate, ședința se va organiza, în aceleași condiții, peste 3 zile, la convocarea prefectului. Prima ședință va fi condusă de cel mai în vârstă consilier local, ajutat de cei mai tineri doi consilieri locali, cu asistența de specialitate a secretarului unității administrativ-teritoriale, care întocmește și procesul-verbal al ședinței. Secretarul unității administrative-teritoriale va înmâna certificatul doveditor al alegerilor, document semnat de președintele circumscripției electorale.