Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Zeci de COPII din Vrancea, DEPENDENȚI de insulină. Raisa Maria a fost diagnosticată cu diabet la un an și șapte luni


Nu mai puțin de 56 de copii din județul Vrancea sunt diagnosticați cu diabet. Îngrijorător este faptul că vârsta la care apare această boală este din ce în ce mai mică, unul dintre copiii aflați în evidențele Compartimentului de Diabet din cadrul Spitalului Județean „Sf. Pantelimon” Focșani fiind nevoit să suporte injecțiile cu insulină încă de la opt luni. „Cauzele declanșării diabetului sunt multiple. În unele cazuri este vorba despre o predispoziție genetică, însă sunt și factori precipitanți infecțioși sau alimentari. Mai grav este că pot apărea și diferite tipuri de complicații, de la cele renale sau oftalmologice, până la cele cronice, chiar dacă tratamentul este administrat corect”, a declarat medicul Gina Scutaru (FOTO), șefa Compartimentului de Diabet din cadrul Spitalului Județean.
    De asemenea, se impune un regim foarte strict, pe care copiii cu greu îl pot ține, în condițiile în care din alimentație este exclus zahărul. „Pe lângă interzicerea zahărului, sunt restricții și în ceea ce privește cantitatea de fructe, cereale, pâine sau derivate. În situațiile în care se permite consumul de alimente cu index glicemic mai mare, este absolut necesară ajustarea dozei de insulină”, a mai precizat diabetologul Gina Scutaru.
    Printre copiii care se luptă cu diabetul se numără și Raisa Maria Rotaru (5 ani), care a primit cruntul diagnostic la vârsta de numai un an și șapte luni, în urma unei răceli tratate cu antibiotic. „A fost un debut foarte rapid, în sensul în care pe parcursul a trei zile a băut foarte multă apă și a urinat mult mai des ca de obicei. Am mers la medicul de familie, apoi la Urgențe, iar medicul de gardă și-a dat imediat seama că are diabet. I-a luat glicemia și tot atunci am început administrarea de insulină. Acum, îi facem cât trei injecții pe zi și în viitorul apropiat vom trece la 4-5. A acceptat boala în cele din urmă, însă chiar și așa ne este foarte greu. Mergem constant la București la întâlniri de informare, de socializare, chiar și în tabere speciale”, a mărturisit cu tristețe în glas Nadia Rotaru, mama Raisei.
    Pe lângă injecțiile cu insulină și regimul foarte drastic, măsurarea glicemiei chiar și de 12-13 ori pe zi le-a creat mari probleme, familia Raisei fiind pusă în situația de a investi peste 1000 de euro într-un sistem de monitorizare continuă a glicemiei, care le-a mai ușurat viața atât părinților, dar mai ales Raisei, care datorită acestui aparat poate sta liniștită la grădiniță sau se poate plimba prin parc. „Este vorba despre un aparat pe care l-am achiziționat în urmă cu doi ani și jumătate, care, prin intermediul unui senzor montat pe corpul fetiței, indică valoarea glicemiei la fiecare cinci minute, chiar și de la distanță, prin intermediul unei aplicații pe telefon. Însă, senzorii sunt destul de costisitori, mai exact 70 de euro bucata și poate fi folosit maxim două săptămâni. Însă este mult mai simplu decât cu testele de automonitorizare a glicemiei pe care de asemenea trebuie să le plătim, deoarece gratis primim foarte puține”, a mai spus Nadia Rotaru.
    De altfel, aceasta a pus și bazele asociației „Împreună combatem diabetul”,  prin intermediul căreia își dorește să ajute și alți copii care suferă de diabet, precum și pe părinții acestora, care nu de puține ori au nevoie de consiliere psihologică, dar mai ales de suport financiar.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?