Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Fotbal: Blatter și doi oameni ai săi de încredere au împărțit 80 de milioane de dolari pentru „îmbogățirea lor personală”


Joseph Blatter, fostul președinte al FIFA, Jerome Valcke și Markus Kattner, foștii săi locotenenți, au împărțit 80 de milioane de dolari „într-un efort coordonat pentru îmbogățirea lor personală” prin intermediul unor contracte și compensații, în ultimii cinci ani, a indicat vineri FIFA. FIFA, cu sediul la Zurich, a indicat că a oferit aceste informații justiției elvețiene și că le va oferi și justiției americane. „Unele contracte conțin dispoziții care par să încalce dreptul elvețian”, a precizat FIFA despre actele adiționale și sistemele de bonusuri ale celor trei foști conducători ai săi. „Apare un efort coordonat de trei foști înalți responsabili ai FIFA pentru a se îmbogăți prin creșteri anuale ale salariilor, prime legate de Cupa Mondială și alte acte adiționale pentru un total de 80 de milioane de dolari pe ultimii cinci ani”, a afirmat FIFA.
    Instanța fotbalului mondial dă exemple. Pe 30 aprilie 2011, Valcke, pe atunci secretar general, și Kattner, secretar general adjunct, „au primit prelungiri ale contractului de 8,5 ani până în 2019”, cu „prime de instalare generoase garantându-le plata integrală, până la 17,8 milioane de dolari, respectiv 9,9 milioane de dolari, în cazul în care activitatea lor la FIFA s-ar încheia, dacă dl Blatter nu ar fi reales”. Pe 1 decembrie 2010, Blatter, Valcke și Kattner „primesc prime speciale de 23,4 milioane de dolari pentru Cupa Mondială 2010 din Africa de Sud”, care sunt „acordate retroactiv — la patru luni după încheierea Cupei Mondiale — și aparent fără o dispoziție a contractului subiacent prevăzând aceste prime”.
    Blatter este în prezent suspendat pentru patru ani din orice activitate legată de fotbal, într-o altă afacere, cea a faimoasei plăți controversate de 1,8 milioane de euro către Michel Platini, fost președinte al UEFA, și el suspendat patru ani. Valcke a fost concediat de FIFA pentru presupusa lui implicare în vânzarea de bilete la piața neagră și este suspendat pentru 12 ani din orice activitate legată de fotbal. Kattner a fost demis pe 23 mai din cauza unor „nereguli”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?