Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

28 de potențiale calificări pentru șomerii care doresc să urmeze cursuri de formare profesională


Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea invită șomerii care doresc să obțină noi calificări să se înscrie la cursurile de formare profesională ce se derulează pe parcursul acestui an, astfel încât să acceseze mai ușor un loc de muncă. Cursurile sunt organizate pe diferite niveluri, și anume: cursuri de inițiere care durează o lună și jumătate, cursuri de nivel I, ce se desfășoară timp de 2,5 luni, cursuri de nivel II care durează cinci luni și cursuri de perfecționare care se desfășoară timp de două luni. Potrivit informațiilor furnizate de oficiali ai AJOFM Vrancea, cursurile de perfecționare se organizează pentru persoane care au absolvit liceul, cele de nivel II sunt destinate persoanelor care au absolvit cel puțin învățământul obligatoriu în timp ce cursurile de nivel I și cele de inițiere se organizează pentru cei care au/nu au absolvit învățământul obligatoriu.
    Actele necesare pentru înscriere la cursuri sunt: actul de identitate; certificatul de naștere, în original și copie xerox; pentru femei, dacă este cazul, e nevoie de certificatul de căsătorie în original și copie xerox; diploma sau adeverința de studii, în original și copie xerox; adeverința medicală; carnetul de evidență șomer (indemnizat sau neindemnizat), carnet de muncă (dacă este cazul)/declarație; recomandare curs. Cei care doresc informații suplimentare cu privire la cursurile de formare profesională pot suna la telefon 0237.224.677 sau 0237.224.678, interior 18, sau pot merge direct la sediul AJOFM Vrancea din Bulevardul Unirii, nr. 53 A, camera 7.
    Cele 28 de cursuri la care se pot înscrie șomerii vrânceni sunt următoarele: apicultor (calificare nivel I); agent de securitate (calificare nivel I); barman (calificare nivel I); bucătar (calificare nivel II); cofetar (calificare nivel I); comunicare în limbă străină – engleza (perfecționare); confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice (calificare nivel II); contabil (perfecționare); cosmetician (calificare nivel II); frizer (calificare nivel I); frizer-coafor-manichiură-pedichiură (calificare nivel II); instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (calificare nivel II); inspector resurse umane (perfecționare); lucrător în alimentație (calificare nivel I); lucrător în comerț (calificare nivel I); lucrător finisor în construcții (calificare nivel I); lucrător instalator pentru construcții (calificare nivel I); mașinist utilaje cale și terasamente (calificare nivel II); maseur (inițiere); mecanic auto (calificare nivel II); electrician constructor (calificare nivel II); operator calculator electronic și rețele (inițiere); operator introducere, prelucrare și validare date (inițiere); operator confecționer industrial (calificare nivel I); ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație (calificare nivel II); patiser (calificare nivel I); sudor electric (calificare nivel I) și tractorist (calificare nivel I).

Cursurile, finanțate din bugetul asigurărilor de șomaj

    Cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Vrancea sunt finanțate din bugetul asigurărilor de șomaj. Potrivit legislației în vigoare, de gratuitatea serviciilor de formare profesională beneficiază șomerii, absolvenții, refugiații, străinii care au lucrat în România, persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau detenție, precum și persoanele care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) în vigoare (1ISR=500 lei) și care sunt înregistrate la AJOFM Vrancea. 
Serviciile de formare profesională se asigură, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, și pentru persoanele aflate în următoarele situații: au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea după satisfacerea stagiului militar; au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate. Prevederile de mai sus se aplică în cazul în care cererea este formulată în termen de 12 luni de la data reluării activității persoanelor, o singură dată pentru fiecare situație.
    Persoanele aflate în detenție care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesională organizat de AJOFM, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Drepturile cursanților care beneficiază de gratuitate

    Șomerii care urmează gratuit cursuri de formare profesională trebuie să știe că beneficiază, conform actelor normative în vigoare, de o serie de drepturi. Astfel, după participarea la pregătirea teoretică și practică ei pot susține de cel mult două ori examenul de absolvire. Totodată, cursanții primesc rechizite, materiale de instruire și manuale, iar dacă este cazul, li se asigură echipament de protecție pe timpul instruirii practice. Șomerii care urmează cursuri gratuite mai beneficiază, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, li se decontează cheltuielile de transport pentru cel mult patru deplasări în cadrul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, și de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregătire.
    Printre drepturile cursanților se numără și efectuarea de consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventării cursului. „Persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau locuiesc la o distanță mai mare de 50 de kilometri de aceasta au dreptul, pe perioada cât participă la pregătirea profesională, să beneficieze de cazare și de o sumă de bani pentru acoperirea mesei, la nivelul prevăzut de reglementările în vigoare pentru salariații instituțiilor publice și regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în cadrul localității, în interesul serviciului”, reglementează legislația în vigoare, cu mențiunea că persoanele care beneficiază de drepturile amintite mai sus nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?