Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Și cu Spitalul Județean Focșani cum rămâne?


Candidatul PNL (egal PDL) minte afirmând că Spitalul Județean nu are tomograf și endoscop ori că pleacă medicii. Minciuna este însă combinată cu nerușinarea când afirmă că spitalul este suprasolicitat prin desființarea spitalelor din Mărășești și Odobești. Cine a desființat, pedeliștilor-liberali, spitalele? Nu cumva guvernele pedeliste? Nu cumva cei care se ascund acum sub sigla PNL? Chiar nu aveți pic de rușine? Din ce scrieți reiese că ori nu ați mai pus de multă vreme piciorul în Spitalul Județean Focșani și vă tratați prin spitale din țară sau străinătate ori că minciuna, încercarea de a manipula cetățenii acum în prag de alegeri, nerușinarea sunt atribute care vă definesc nu doar politica de partid, ci și caracterele ca indivizi.
    Realitatea este cu totul alta decât cea pe care vreți voi s-o prezentați în programe-fantomă, pline de petarde electorale. Realitatea este dată de cifre, de posibilități reale de finanțare, de statutul municipiului Focșani de oraș mic. Cuvintele înșirate pe site-uri și în  fițuici de partid nu construiesc spitale. Dar demersurile concrete care aduc aparatură de zeci de milioane de lei, le ridică mult standardul de funcționare spitalelor deja existente.     Iată, concret, despre ce este vorba:
    În urmă cu câțiva ani, Ministerul Sănătății elabora un proiect referitor la standardele de cost pentru lucrări de investiții privind construcția de spitale. Conform proiectului respectiv, construcția unui spital județean de urgență cu 462 de paturi costă 89,66 milioane euro, iar cea a unui spital regional de urgență cu 786 de paturi necesită 156,49 milioane euro. (Mai multe detalii găsiți accesând http://bit.ly/1RFIwA7). Conform structurii organizatorice aprobate de Ministerul Sănătății pentru anul trecut, Spitalul Județean Focșani are un total de 728 de paturi plus 40 de paturi pentru spitalizare de zi. (Documentul poate fi accesat  AICI.). Capacitatea Spitalului Județean Focșani este așadar mai apropiată de cea a unui spital regional, conform standardelor ministerului, iar construirea unui spital nou care să includă un număr de paturi cel puțin egal cu cel actual ar costa peste 150 de milioane de euro. Bugetul Focșaniului nu permite o asemenea investiție, fondurile alocate la capitolul investiții (străzi, locuri de joacă, utilități, etc) fiind anual de numai 3 milioane de euro.     Singura soluție viabilă ar fi fondurile europene. Conform pressone.ro, România are la dispoziție peste un miliard de euro pentru investiții în infrastructura medicală, până în 2020; 250 de milioane de euro provin dintr-un credit de la BIRD – Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar peste 763 de milioane pot fi accesați în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa 8. Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale. Conform aceleiași surse, Ministerul Sănătății și-a făcut deja planurile: din banii de la BIRD vrea să construiască patru secții pentru marii arși, la Timișoara, Tîrgu Mureș, Iași și București, iar cu banii din POR vrea să ridice trei spitale regionale de urgență la Craiova, Iași și Cluj-Napoca. Sunt și alte proiecte privind patru unități regionale de radioterapie la București (2), Cluj Napoca și Baia Mare. Se are în vedere și construcția de corpuri noi pentru spitalele din Timișoara și Tîrgu Mureș. Vorbim așadar de orașe mari, de centre universitare. (Articolul îl găsiși accesând http://bit.ly/1XJoRq4).
    Guvernele României au avut în vedere de-a lungul timpului și soluția unor parteneriate public-private, dar acestea au vizat tot centrele universitare pentru că o investiție de ordinul a o sută de milioane de euro nu poate fi eficientă pentru niciun investitor într-un oraș mic, cum este și cazul Focșaniului.
    Și-atunci cum rămâne cu Spitalul Județean, aflat, atenție, în subordinea Ministerului Sănătății și nu a Consiliului Local Focșani sau a Consiliului Județean? Pare o problemă fără ieșire, dar nu este. Asta pentru că lucrurile au început să se miște, pentru că Pediatria nu mai arată în niciun caz ca în pozele pe care liberalii-pedeliști le tot distribuie pe rețelele de socializare (găsiți fotografii înainte și după accesând linkul http://bit.ly/1WtSsES, care duce la un articol publicat la începutul acestui an de cotidianul nostru și care se numește „Secția de Pediatrie a Spitalului Județean: Cum arăta în 2014 și cum arată acum”); pentru că din ce în ce mai mulți medici tineri au venit să lucreze la Spitalul Județean (dacă e să dăm ca exemplu numai secția de oftalmologie, redeschisă odată cu sosirea a doi medici de 31 de ani); pentru că Spitalul Județean are în sfârșit un Computer Tomograf de ultimă generație; pentru că au fost dotate cu echipamente nouă săli de operații, au fost montate aparate noi de radiologie și de video-endoscopie, la Secția ATI au fost instalate șase aparate de anestezie de înaltă performanță, iar ecografe de ultimă generație au fost montate la secția Interne, Gastro-enterologie, Ambulatoriu; blocul operator a fost dotat cu un microscop oftalmologic care permite realizarea de operații extrem de complicate și cu un microscop chirurgical de ultimă generație.
    Este vorba despre investiții în aparatură în valoare de 25 de milioane de lei și care au fost posibile, după cum a declarat Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului Județean, datorită demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la Ministerul Sănătății. Atenție! Încă o dată: în condițiile în care Spitalul Județean NU este în administrarea Consiliului Județean, ci a Ministerului Sănătății. Au fost demersuri făcute tocmai pentru că fondurile sunt alocate de la nivel central, cu prioritate, către spitalele din centrele universitare, așa că Spitalul Județean Focșani, deși aflat sub tutelă ministerială, risca să rămână tot la nivelul anilor ’80.
    Fiecare dintre noi ne dorim servicii medicale la standarde europene, ceea ce înseamnă atât condiții bune la internare, aparatură modernă, cât și personal medical bine pregătit și atent la nevoile pacienților. Ori tocmai această dorință este speculată electoral de pedeliștii-liberali, cei care nu doar că nu au construit măcar un cabinet medical, dar au închis spitale. Iar acum le cer focșănenilor să aibă încredere în ei că vor construi din temelii un spital nou! Cât tupeu!

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?