Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Excesul de greutate este mai puțin riscant pentru sănătate decât acum treizeci de ani (studiu)


Excesul de greutate pare astăzi mai puțin riscant pentru sănătate decât acum treizeci de ani, potrivit unui studiu efectuat în Danemarca, publicat marți în Journal of American Medical Association (JAMA), informează agenția France Presse. Cercetătorii nu au găsit nicio explicație reală acestui fapt, dar au descoperit că indicele de masă corporală (IMC) legat de un risc mai mic de mortalitate a crescut în ultimii 30 de ani de la 23,7 pentru perioada 1976—1978 la 27 pentru perioada 2003-2013. IMC se calculează împărțind greutatea la pătratul înălțimii. Aceste rezultate au fost observate la toate grupele de vârstă, la bărbați și femei, luând în considerare diverși factori de risc, cum ar fi fumatul, au relevat cercetătorii.
Studii anterioare indicaseră deja că, în ciuda unei creșteri a IMC mediu în ultimele decenii în majoritatea țărilor, prevalența factorilor de risc cardiovascular părea să se diminueze în rândul persoanelor obeze. Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit trei grupuri reprezentative ale populației selectate în perioade diferite. Este vorba despre 13.704 persoane pentru studiul cardiovascular de la Copenhaga efectuat între 1976-1978, 9.482 de participanții la cel dintre anii 1991-1994 și 97.362 de persoane pentru studiul dintre anii 2003-2013. Participanții la acest studiu au fost urmăriți până în noiembrie 2014.
Rezultatele observate în toate probele colectate de la aceste grupuri indica faptul că un IMC optim de 27 corespunde cu cel mai mic risc de mortalitate. În cazul în care aceste rezultate sunt confirmate prin cercetări suplimentare, acestea ar putea indica necesitatea de a revizui criteriile Organizației Mondiale a Sănătății care definesc excesul de greutate și care se bazează pe date anterioare anilor 1990, au precizat cercetătorii.
Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru clarificarea motivelor acestor schimbări de IMC optim și a vedea implicațiile acestora. Pentru profesorul Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în acest studiu, rezultatele sunt „cu siguranță interesante, dar nu schimbă recomandările în caz de obezitate, tratamentul și prevenția acesteia”. „În ultimii ani, pe măsură ce populația a crescut, accesul la tratamente ieftine pentru hipertensiune, exces de colesterol din sânge și diabet la adulți au contribuit la reducerea riscului de mortalitate”, a menționat sursa citată.
Cu alte cuvinte, „rezultatele acestui studiu nu înseamnă că a fi supraponderal reduce riscul de mortalitate”, a atras atenția profesorul Naveed Sattar, citat de AFP.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?