Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cartea „Dumitreștii de Ieri“ va fi lansată duminică


Duminică, 15 mai, va avea loc la sediul Primăriei din Dumitrești lansarea ediției a treia a cărții „Dumitreștii de Ieri”, carte scrisă de profesorul Marian Găloiu. La interval de cinci ani, acesta vine cu o nouă copertă și cu o nouă structurare a conținutului volumului, care a fost îmbogățit, cartea ajungând acum la aproximativ două sute de pagini.
Cartea este structurată în patru părți. Prima parte tratează perioada de la începutul secolului douăzeci, unde găsim informații despre „mocănița” ce circula în acea vreme, despre inaugurarea monumentului independenței sau despre diverse instituții ce au luat ființă atunci. Partea a doua se referă la personalitățile dumitreștene sau cele care au avut o strânsă legătură cu frumoasa localitate „înșirată” printre livezile de pruni. Și aici putem aminti despre marele actor Aristide Demetriade, despre Victor Frunză, G. M. Vladescu, Gala Galaction, Alexandru Dobrescu sau Nicolae Giurcă – autorul Monografiei Dumitreștilor. Partea a treia, intitulată „Locuri”, tratează diverse toponime întâlnite pe teritoriul comunei și povestea lor mai puțin cunoscută. Ultima parte aduce în fața cititorului partea necunoscută a localității, care face legătura între realitate și poveste. Cele mai interesante titluri sunt: Povești de altadată, Valea lui Ion, Muchea Mutului, Comoara dintre izvoare, Despre comori blestemate, Zmeul, Argintul viu, Zidul de la Groapa Teiului, Despre descântece și vrăji și Cântecul Ielelor. „Cartea a apărut cu sprijinul domnului primar Dogaru Petrică, care a apreciat că o lucrare de o asemenea importanță merită tot sprijinul autorităților. Lucrarea a fost tipărită la Editura Rafet din Râmnicu Sărat, aflată sub conducerea inimosului Constantin Marafet, ce va fi prezent la lansare alături de alți invitați de valoare”, a transmis profesorul Marian Găloiu.
Cartea se bucură de o critică favorabilă din partea profesorului publicist Răzvan Theo Chirac. „Am descoperit în Marian Găloiu un veritabil fieldworker, adică un cercetător de teren dedicat ținuturilor natale, un dumitreștean aplecat asupra trecutului acestui colț de țară, mult încercat de-a lungul istoriei. Într-o vreme în care, așa cum spunea Simion Mehedinți «nepoții nu mai cunosc nimic din vremea bunicilor», iar trecutul se destramă atât de repede, Marian Găloiu luptă pentru protejarea patrimoniului local de orice agresiune exterioară”, este de părere publicistul râmnicean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?