Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Părinții își trimit copiii la școală, iar ei se duc în baruri și cafenele


Absentarea de la orele de curs rămâne principala „preocupare” a unora dintre elevii vrânceni. Nu o spunem noi, ci rezultatele unei acțiuni desfășurate de polițiști în ziua de 12 mai. Oamenii legii spun că în timpul verificărilor au găsit peste 80 de elevi care absentau de la ore, aceștia fiind găsiți în baruri. Acest lucru se întâmplă în special la Focșani și mai puțin în mediul rural.
    „În perioada 09-13 mai a.c., în contextul înregistrării unei creșteri a numărului de infracțiuni sesizate în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar în prima parte a anului în curs, la nivel național se desfășoară o amplă acțiune ce are drept scop creșterea gradului de siguranță al elevilor și prevenirea faptelor antisociale comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar. În acest context, în conformitate cu prevederile Planului Național Comun de Acțiune – Cadru, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, la data de 12.05.2016, pe raza localităților urbane au fost organizate acțiuni pentru prevenirea unor acte de violență în zona unităților de învățământ, precum și a combaterii absenteismului școlar. În județul Vrancea echipele formate din polițiști de proximitate și jandarmi au mers și au verificat un număr de 38 baruri și cafenele, fiind depistați absetând de la cursuri 84 elevi, din care 60 numai în municipiul Focșani. Aceștia au fost identificați și urmează să fie întocmite informări către unitățile școlare de unde provin și Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea pentru a fi luate măsurile disciplinare prevăzute de regulamentele școlare”, a transmis subcomisar Bogdan Toader de la biroul de presă al IPJ Vrancea. Totodată, pe parcursul aceleiași zile, au mai fost organizate și 14 activități educativ-preventive la unitățile de învățământ preuniversitar, având ca subiect de discuție absenteismul școlar, consumul de băuturi alcoolice de către minori și violența în școli.
    De asemenea, în timpul acțiunii s-au verificat și unitățile școlare din punct de vedere al asigurării cu pază și elemente de protecție conform prevederilor Legii nr. 333/2003 R și s-au dispus măsuri pentru eficientizarea serviciului în beneficiul elevilor, al cadrelor didactice și patrimoniului acestora. Activitățile pe această linie se vor desfășura până la sfârșitul acestei săptămâni. Polițiștii vor mai verifica și agenții economici din zona unităților de învățământ și vor dispune măsuri legale împotriva persoanelor care comercializează produse interzise elevilor, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 128/1994 pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și studenților.
    Reprezentanții Poliției Române au anunțat, săptămâna trecută, că vor intensifica acțiunile în școli. Măsurile pe care le-au luat polițiștii în timpul acestor verificări au fost structurate pe trei paliere: prevenire prin acțiuni educative; verificarea modului de supraveghere, pază și acces în unitățile școlare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003; acordarea sprijinului de specialitate (activități pentru menținerea ordinii publice, intervenția în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităților școlare, sesizate prin 112, și combaterea absenteismului școlar). „Reamintim că siguranța în școli este o prioritate a Poliției Române, astfel că, de la începutul anului școlar, numărul infracțiunilor sesizate în zona unităților de învățământ preuniversitar s-a redus cu 14% față de perioada similară a anului școlar trecut”, au transmis reprezentanții IGPR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?