Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Podgorenii se pregătesc pentru evenimentul care pune Vrancea pe harta INTERNAȚIONALĂ a vinului


Producătorii de vinuri vrânceni se pregătesc pentru IWCB 2016, cel mai important concurs de vinuri organizat la Focșani. Concursul Internațional de Vinuri București – IWCB 2016 se va desfășura în perioada 26-29 mai la Focșani, după ce Consiliul Județean a hotărât să fie partener al evenimentului care pune Vrancea pe harta internațională a vinului. IWCB 2016 marchează și o premieră, fiind pentru prima dată când un concurs organizat sub egida Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile înscrise. De altfel, pentru ediția din acest an organizatorii se așteaptă la un număr de peste 1.400 de probe, în creștere cu 55% față de anul precedent.
    Prin organizarea la Focșani, în cel mai mare bazin viticol românesc-Vrancea, IWCB oferă posibilitatea juraților și jurnaliștilor străini să cunoască această importantă regiune viticolă a României. „Vinul este o resursă imensă. Economică și identitară. Să îl privim din această perspectivă”, afirmă Cătălin Păduraru, CEO IWCB. Acesta a completat: „IWCB este, fără îndoială, un câștig important pentru întreaga comunitate a celor care lucrează cu vinul, dar și pentru publicul larg. Mai mult, datorită ratei anuale de creștere de aproximativ 40%, avem încredere că IWCB poate ajunge una din cele mai importante competiții de profil din lume, atrăgând, astfel, atenția asupra țării noastre”.
    Pentru a asigura conformitatea și calitatea produselor înscrise în competiție, organizatorii colaborează cu Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului din Valea Călugărească – filiala Focșani. Prin analizarea probelor înainte și după concurs de către această instituție, IWCB oferă o garanție suplimentară asupra relevanței rezultatelor obținute în urma jurizărilor.
    Organizatorii au anunțat că IWCB 2016 va avea 7 comisii de jurizare, fiecare având în componență 3 jurați străini și 2 jurați români. Jurații din străinătate sunt specialiști proveniți din țări cu piețe mature sau în creștere, precum: SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Moldova, Ungaria, Australia, Slovenia, Grecia, Brazilia, Elveția, Austria, Danemarca, Spania, Rusia, Serbia, Croația. Mai mult, trei Masters of Wine și patru deținători WSET Diploma (Level 4) au răspuns invitației IWCB de a face parte din panelul de jurizare și vor adăuga expertiza și performanța lor activităților de evaluare ale probelor înscrise în concurs. Ediția 2016 a IWCB va fi privilegiată și de prezența în juriu a unui reprezentant oficial al Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin (FIJEV) și de monitorizarea VINOFED (Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vinuri). O altă noutate este că în 2016, pe lângă tradiționalele distincții –  Marea Medalie de Aur, Medalia de Aur și Medalia de Argint – au fost create premii care să recompenseze pe cei implicați în acest domeniu: producători, vinificatori, presă, comunicatori, parteneri.
    IWCB este cel mai important concurs internațional de vinuri din Europa de Est, fiind organizat la inițiativa ONVPV, de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV, fiind cea de a XIII-a ediție recunoscută de acest for interguvernamental care grupează 45 de țări producătoare și consumatoare de vin din lume.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?