Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Comportamentul la slujba de Înviere


 Sărbătoarea Învierii Domnului adună, în fiecare an, mulți credincioși, de la copii la vârstnici, în lăcașurile de cult. Toți vin să ia Lumina Sfântă pe care apoi o vor duce acasă, unii dintre ei rămânând până spre dimineață pentru a asculta slujba specială oficiată de preoți. În ultimii ani tot mai mulți tineri vin la biserică în noaptea de Înviere, dar nu toți percep semnificația religioasă a acestui moment, ci doar o asociază cu un motiv în plus de distracție, cea mai mare parte a acestora stând doar să ia lumină, după care pleacă acasă sau în cluburi să se distreze. Desigur, fiecare persoană are libertatea de a sărbători așa cum dorește acest moment, dar există anumite reguli de conduită care trebuie respectate.
 Conform unui studiu realizat în 2014, 20% dintre români au petrecut noaptea de Înviere și Paștele cu prietenii, în cluburi și restaurante. În cazul în care aveți astfel de planuri, în niciun caz nu veți veni la biserică îmbrăcați cu hainele de club. Păstrați fustele/rochiile mini și bluzele cu decolteuri adânci pentru restaurantul sau clubul unde veți merge să petreceți. La biserică, bunele maniere impun o ținută decentă. „Normal că nu te poți bucura când vezi că, atunci când părintele ne îndeamnă: ‘Veniți de luați lumină!”’, atât interiorul bisericii, cât și curtea exterioară sunt arhipline, iar după ce se împart lumina și paștele și începe Sfânta Liturghie, în biserică nu mai rămâne nicio jumătate dintre cei prezenți la început, pentru că sunt nerăbdători să plece acasă să se înfrupte din bucatele gătite cu această ocazie sau cei mai tineri merg prin baruri să se distreze”, spunea un preot într-un articol de pe site-ul www.ziarullumina.ro.
 Dacă ați hotărât să veniți la biserică doar pentru a lua Lumina Sfântă, ideal este să nu mergeți în mijlocul mulțimii, pentru că veți deranja multă lume atunci când vă veți căuta calea spre ieșire. Stați mai departe, pentru că veți avea ocazia să aprindeți lumânarea/candela de la o altă persoană din apropiere. Aveți mare grijă să protejați flacăra, nu doar pentru a nu se stinge și a ajunge cu ea aprinsă acasă, ci și pentru a evita accidentele — puteți arde pe cineva din greșeală sau neatenție. Atât aceia care vin la biserică doar pentru a lua lumină, cât și aceia care rămân pentru a asculta Sfânta Liturghie, ar trebui să cunoască anumite reguli legate de oficierea slujbei speciale din noaptea de Înviere, pentru a ști cum să se comporte cuviincios și a evita situații neplăcute cum ar fi aceea de a rosti ”Hristos a înviat!” înainte de a rosti preotul.
 Cu puțin timp înainte de miezul nopții, preotul aprinde de la candela de deasupra sfintei mese o făclie mai mare și frumos împodobită, iese cu ea printre sfintele uși și înalță făclia cu ambele mâini rostind chemarea: ”Veniți de luați lumină!”. Preotul rostește această chemare de trei ori la rând, îndreptându-se prima dată către credincioșii din față, a doua oară către cei din dreapta bisericii și a treia oară spre cei din stânga. Credincioșii din față se apropie și își aprind lumânările lor de la făclia preotului și apoi unii de la alții. Apoi preotul ia Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și iese printre sfintele uși, iar înaintea lui merg paracliserii și cântăreții, purtând icoana Învierii, cădelnița și sfeșnice cu lumini aprinse, cântând cu toții ”Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește cu inima curată să Te slăvim”, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.
 Clericii se îndreaptă spre ieșirea bisericii, mergând în frunte paracliserii cu sfeșnicele, după ei cântăreții, cu făclii aprinse în mâini, după aceștia diaconii, purtând cădelnițele, apoi preoții cu Sfânta Evanghelie și icoana și la urmă protosul cu Sfânta Cruce. Toți credincioșii ies afară, iar în biserică nu rămâne decât cel care trebuie să aprindă candelele și sfeșnicele. Se închid ușile bisericii. Ieșind din biserică, preotul merge la locul din curtea bisericii unde s-a pus din vreme o masă împodobită conform rânduielilor și se așează pe latura mesei în așa fel încât să fie cu fața spre est. Preotul pune pe masă Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și icoana Învierii, iar sfeșnicele se așează unul în partea de nord, iar altul în cea de sud a mesei. Apoi preotul primește cădelnița și, ținând în stânga Sfânta Cruce și o făclie aprinsă, cădește Sfânta Evanghelie și apoi pe credincioși. Încetează să mai bată clopotele, iar preotul citește Sfânta Evanghelie de la Liturghia Sâmbetei celei Mari, precizează site-ul www.crestinortodox.ro.
 Apoi preotul (toți clericii) cântă ”Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”. Încep din nou să bată clopotele și toaca. Preotul ia Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, iar ceilalți icoana Învierii și cădelnițele și intră în biserică, cântăreții începând să cânte Canonul Învierii. Preotul intră în altar, punând pe masă Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. Preotul începe lucrarea Proscomidiei, iar protosul, luând cădelnița în dreapta, iar în stânga o făclie aprinsă și o cruce, însoțit de diaconi, cădește întâi în altar și apoi, ieșind printre sfintele uși, în toată biserica. Atunci când începe să cădească în naos, spre credincioșii din dreapta bisericii, preotul rostește ”Hristos a înviat!”, iar credincioșii răspund ”Adevărat a înviat!” Aceasta se rostește de trei ori la rând, precizează site-ul www.crestinortodox.ro. În ultimii ani, au început să se oficieze slujbe de Înviere și la malul mării, pe plajă, deoarece mulți turiști aleg să petreacă mini-vacanța de Paște pe litoral. În 2015 peste 10.000 de credincioși au fost prezenți în noaptea de Înviere la slujbele de pe plajă.

Slujbele Săptămânii Mari – Deniile
 Începând cu ziua de Florii (Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului), sărbătorită în acest an la 24 aprilie, se intră în ultima săptămână a Postului Paștilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creștinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
 În această săptămână, de duminică și până vineri, se săvârșește slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumusețe, care evidențiază momentele dramatice legate de Patimile și Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Două dintre acestea au o semnificație aparte și o structură specială. Astfel, Denia din Joia Patimilor, cunoscută și sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, recapitulează și actualizează în conștiința credincioșilor istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină și continuând cu prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea și moartea, încheind cu punerea în mormânt.
 Denia de vineri seară cuprinde rânduiala Prohodului Domnului, cântări de o frumusețe și profunzime deosebite, care evocă deopotrivă durerea nespusă la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât și nădejdea în biruința Învierii ce se întrezărește. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului. Prin Denie se înțelege slujba Utreniei făcută seara așa cum se face în cadrul privegherilor, adică slujba Utreniei, slujba de dimineață, se mută la vremea serii, după ce se sfârșește rânduiala Vecerniei.
 Deniile se fac în timpul Postului Paștilor, miercuri și vineri în săptămâna a cincea, miercuri fiind Canonul Sfântului Andrei, adică o slujbă de dimineață, o Utrenie, în care se cuprinde un canon mare. La fel vineri seară, în săptămâna a cincea, este slujba Acatistului Bunei Vestiri al Maicii Domnului, încadrat în slujba de dimineață, în slujba Utreniei, care se face seara. Tot Denii se numesc și slujbele din ultima săptămână din Post, Săptămâna Mare. Slujbele care încep în seara din Duminica Floriilor și continuă în serile de luni, marți, miercuri, joi și vineri din Săptămâna Sfintelor Patimi sunt Utrenii, adică slujbe de dimineața, făcute seara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?