Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : Adrian Teodorescu – ARTISTUL FOTOGRAF de la Starea Civilă


Să scrii despre focșăneanul Adrian Teodorescu este oarecum complicat. Pentru că despre el vorbesc atât de bine fotografiile pe care le face! Dacă nu mă credeți, puteți să mergeți să le admirați! Sunt expuse la Focșani Mall, într-o expoziție inedită, ce poate fi vizitată până pe 15 mai. Fiecare imagine surprinsă de obiectivul artistului fotograf spune istorioara unui colțișor al urbei noastre, iar alăturate, ne aduc în fața ochilor povestea întreagă. O poveste ce-ți merge drept la suflet, o poveste despre frumusețile, tristețile, nostalgiile, bucuriile, amintirile și durerile Focșaniului cotidian, așa cum este el… Și așa cum noi, mult prea grăbiți, îl ignorăm sau pur și simplu uităm să-l vedem! Adunate sub genericul „Focșaniul, orașul nostru”, fotografiile lui Adrian Teodorescu surprind și aduc în fața ochilor noștri fragmente din viața urbei pe care ne dăm seama că și noi le-am privit, fără să le pătrundem frumusețea, văzându-le cu adevărat! Și aduc în prim plan artistul, un om ca oricare dintre noi, cu o familie și un serviciu, dar cu atâta frumusețe interioară în suflet încât din ea nu a putut să nu dăruiască și celorlalți, prin fotografie!
    Personal, i-am cunoscut fotografiile înainte de a-l cunoaște personal. Și mă tot întrebam cine este acest om care reușește să ridice fotografia la rang de artă! Întâlnirea a avut loc cu totul întâmplător, la acțiunea caritabilă de Crăciun 2015, la care am participat împreună, alături de membrii Clubului Off Road. Nu am știut din prima cine este, dar n-am putut să nu-i remarc tandrețea cu care îndrepta obiectivul aparatului său de fotografiat spre imaginile care-i captau interesul. N-am putut să nu-i remarc retragerea discretă din mijlocul grupului, pentru ca distanța să-i dea o perspectivă mai bună asupra întregului, sau dimpotrivă, asupra detaliului… N-am putut să nu-i remarc aplecarea ușoară a umerilor, aproape ocrotitoare pentru aparatul său, zâmbetul de satisfacție în fața deschiderii generoase a naturii, compasiunea din ochii care prindeau în obiectiv momente din viața copiilor săraci…  Ce a ieșit atunci, puteți admira cu proprii ochi, pe pagina lui de Facebook!

Un om modest, înnobilat de o mare pasiune!

    Modestia lui Adrian șochează pur și simplu în fața fotografiilor pe care le face!    Iar dacă începe să povestească despre pasiunea aceasta a sa, te cucerește pur și simplu! Oare câți dintre cei care l-au întâlnit pe la Starea Civilă, acolo unde lucrează din 1994 ca operator mențiuni (nașteri, decese, căsătorii divorțuri), știu cât talent clocotește în sufletul lui?! „Pentru mine, fotografia a început ca o joacă, prin primăvara anului 2006. Apăruseră acele «săpuniere», cum li se ziceau, acele camere foto micuțe. Mă jucam cu aparatul respectiv pozând albinele ce veneau la florile copacilor. Așa că pentru mine, fotografia a început cu un aparat Canon A 410 și cu o întrebare: cum pot fi realizate fotografiile postate pe www.webshots.com? În anul 2007 mi-am cumpărat cu un aparat Fuji s 5600, pe care încă îl mai am, are valoare sentimentală deosebită pentru mine fiindcă cu el am învățat ce înseamnă fotografia. Am văzut ce înseamnă un negativ și magia filmului… Mai sunt și acum aparate cu film, dar sunt extrem de scumpe…”, mi-a spus Adrian.
    Anii au trecut, iar fotograful focșănean a învățat neobosit, pe cont propriu, tot ce se putea găsi în cărți și pe internet despre arta fotografică. Împărțit între familie, nevoile cotidiene și pasiunea sa, a încercat să găsească un echilibru între realitățile zilnice, nevoile concrete aceleași cu ale tuturor și dorințele sale de dezvoltare în ceea ce privește fotografia. „Nu mi-am putut permite să merg vreodată la vreun work-shop de fotografie, deși mi-am dorit și mi-aș dori enorm! Sunt atâtea lucruri de învățat! Aș fi vrut să învăț toate câte sunt de învățat din punct de vedere tehnic, și asta se face în cadrul acestor work-shopuri… Visez, de asemenea, să am aparatul x, trepiedul y, obiective performante și așa mai departe, astfel încât să pot fotografia orice. Dar sunt toate extrem de scumpe… Așa că încerc să mă descurc cu ce am”, spune Adrian. Și se descurcă de minune!

De la joaca cu camera, la expoziții personale

    Îmi povestește că debutul artistic în lumea fotografiei l-a avut cu ocazia proiectului „Dialog”, un dialog între arta plastică și arta fotografică. Un proiect organizat și susținut de profesorul doctor Liviu Nedelcu, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Vrancea. Emoția primei expoziții fotografice personale, intitulată „Focșaniul, un oraș al Unirii”, a trăit-o pe 24 ianuarie 2011. În luna noiembrie a aceluiași an a urmat a doua expoziție personală, intitulată „Sfârșit de Toamnă”, iar în februarie 2014 și-a expus fotografiile într-o nouă expoziție intitulată „Pastel de iarnă”. „Pe 26 februarie 2014 am fost invitat să expun «Pastel de iarnă» la Centrul Cultural «Dunărea de Jos» Galați, cu ocazia vernisajului expoziției «Vine primăvara?». De asemenea, în octombrie 2013 am participat cu o fotografie la o expoziție de grup «Mirajul fotografiei» organizată la Galeriile de Artă din Brăila, iar în noiembrie 2013 am avut o fotografie la gala «Mirajul fotografiei» ce a avut loc la Biblioteca Națională a României din București. Anul trecut, pe 22 ianuarie am avut o nouă expoziție personală de fotografie artistică, cu 52 de lucrări adunate sub genericul «52 de săptămâni», iar acum, la Focșani Mall, poate fi văzută expoziția «Focșaniul, orașul nostru», care cuprinde peste 100 de fotografii”, a detaliat Adrian, adresând mulțumiri celor care l-au ajutat în organizarea acestei ultime expoziții: SPLIT Advertising și PromoStore.

„Visul meu? Fotografia alb-negru, pe film”

    Acum, Adrian Teodorescu fotografiază cu un aparat Nikon, cu care reușește să facă fotografii incredibile, dar și-ar dori extrem de mult și un aparat cu film, cu care să realizeze fotografii alb negru. E visul lui și proiectul pentru viitor, realizarea unei expoziții personale cu astfel de fotografii. „La anu sper să pot să fac expoziția de 10 ani, cu vreo 50 de fotografii, dar vom vedea dacă va fi posibil din punct de vedere financiar… Tot din aceeași cauză nu pot să onorez invitațiile primite, de exemplu cea de la TVR 3 Timișoara, la emisiunea Foto Show… Aș vrea ca pe viitor să fac din această pasiune – e drept, extrem de costisitoare fijndcă trebuie să investești dacă vrei performanță – una aducătoare de venit… Până atunci, oricum, eu nu mă pot opri din realizarea fotografiilor, orice ar fi! De la o vreme studiez subiectul, pentru că așa trebuie. Mai întâi studiezi subiectul și de abia apoi apeși butonul declanșatorului… Totul, la mine, este inspirație. Credeți-mă că nu știu să lucrez în Photoshop! Îmi place să vizualizez foarte, foarte multe fotografii pe net, dar le trec prin viziunea proprie. Citesc cărți, site-uri de specialitate, citesc orice apare nou în domeniul fotografiei. Dar fotografia alb negru are o frumusete aparte… Sper cât mai curând posibil să trec la fotografia pe film. Filmul și hârtia fotografică nu vor dispărea niciodată!”, este convingerea lui Adrian.
    Dacă doriți să vedeți fotografiile artistului, nu ezitați să mergeți la Focșani Mall, acolo unde sunt expuse cele peste 100 de instantanee cu urbea noastră. Dacă doriți să vedeți mult mai multe lucrări ale acestuia, intrați pe pagina lui de Facebook. Cu siguranță veți ajunge să vedeți lumea în care trăim mai frumoasă, mai plină de emoție…



6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?