Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Apa din fântâni, PERICOL pentru sănătatea vrâncenilor


Apa de la fântâni nu mai este la fel de bună ca altădată, arată raportul specialiștilor Direcției de Sănătate Publică (DSP). Din ianuarie 2015, DSP a început catagrafierea tuturor surselor locale de apă din localități, fiind identificate 996 de fântâni publice, 1.818 fântâni individuale și 7 izvoare captate. Pentru evaluarea calității apei din aceste surse, DSP a cerut primăriilor să aplice măsuri pentru întreținerea igienică și să le monitorizeze cel puțin o dată pe an, „pentru verificarea conformării la parametrii microbiologici și fizico-chimici”.
Doar primăriile Bălești, Broșteni, Cotești, Dumitrești, Nănești, Obrejița, Răcoasa, Slobozia Ciorăști, Slobozia Bradului, Soveja, Tănăsoaia și Tulnici au solicitat efectuarea monitorizării calității apei din aceste surse publice. Au fost prelevate 50 probe de apă, analizate din punct de vedere microbiologic și fizico-chimic, iar 40 de probe, adică 80%, au fost declarate neconforme pentru parametrii microbiologici E.Coli, enterococi, bacterii coliforme, NTG 22ËšC, NTG 37ËšC. De asemenea, 33 probe au fost neconforme pentru parametrii chimici, respectiv amoniu, cloruri, nitrați, nitriți, oxidabilitate și conductivitate.
DSP a dispus mai multe măsuri pentru a evita îmbolnăvirea vrâncenilor. Au fost transmise informări scrise medicilor de familie, din localitățile unde a fost depistat un continut crescut de nitrați în apa din fântâni, pentru a instrui gravidele și mamele cu copii mici (1-5 ani), cu privire la riscul apariției methemoglobinemiei acute. „S-a solicitat autorităților publice locale, care au monitorizat calitatea apei din fântâni, să interzică folosirea acestora în scop potabil prin: afișarea la loc vizibil și protejat a înscrisurilor «APA NU ESTE BUNÄ‚ DE BÄ‚UT» precum și «APA NU ESTE BUNÄ‚ DE FOLOSIT PENTRU SUGARI ÅžI COPIII MICI», în situatia în care s-a constatat neconformarea apei la parametrii de potabilitate prevăzuți de Legea nr. 458/2002, republicată”, arată DSP în raportul prezentat, ieri, la Colegiul Prefectural.

Doar trei primării au autorizație sanitară pentru alimentările cu apă

Situația nu este foarte bună nici la sistemele de alimentare cu apă care sunt operate de primării. Doar trei primării, Negrilești, Slobozia Ciorăști și Vidra, dețin autorizație sanitară de funcționare pentru sistemul central de alimentare cu apă, vizată în 2015. La Vidra există autorizație pentru Vidra-Scafari, dar sistemele de alimentare cu apă Tichiriș – Ruget și Irești – Åžerbești funcționează fără autorizația din cauza lipsei stației de tratare. DSP mai arată că, din totalul de 22 de sisteme mici de alimentare cu apă administrate de CUP – Sucursala rural, 19 sisteme funcționează cu Autorizație Sanitară, vizată în anul 2015, două sisteme funcționează fără autorizație sanitară, iar încă unul nu funcționează, fiind închis din aprilie 2015.
Situații grave au fost constatate, de exemplu, la Năruja și Vizantea Livezi. „Primăriei Vizantea i s-a emis decizie de suspendare a activității din anul 2014 și i s-a interzis să distribuie apă în scop potabil, până la aplicarea măsurilor corective și repetarea analizelor de laborator. Până la 31.12.2015, Primăria nu a înregistrat la DSP Vrancea documente prin care să informeze asupra remedierii deficiențelor constructive și funcționale și ca urmare, nu s-au prelevat probe în cadrul monitorizării de audit. Primăria a prezentat și analizat: – 4 probe pentru examen bacteriologic, care au fost 100% neconforme Legii 458/2002 prin prezența germenilor patogeni «bacterii coliforme», «escherichia coli» și «enterococi», precum și prin depășirea NTG la 22ËšC și la 37ËšC”, precizează DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?