Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Primarul din Gura Caliței, declarat incompatibil de ANI


Primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Oficialii ANI au susținut că starea de incompatibilitate a fost constatată ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003. „Primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 09 octombrie 2012 – 31 decembrie 2013, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru al Consiliului de Administrație la Școala Gimnazială Gura Caliței, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și art. 91, alin. (3),  teza I din același act normative”, se arată în comunicatul ANI. 
    Contactat de reporterii noștri, primarul Nicolae Å¢andără a declarat că nu s-a aflat nici un moment în incompatibilitate deoarece nu există nicio hotărâre a Consiliului Local care să-l împuternicească să reprezinte primăria în Consiliul de Administrație al școlii. În schimb, primarul Nicolae Å¢andără afirmă că directorul Åžcolii coordonatoare din gura Caliței, Verginica Toader, a emis o decizie de constituire a Consiliului de Administrației în care l-a nominalizat și pe el, dar că decizia a fost contestată în instanță. Mai mult, Primarul Å¢andără spune că ANI nu avea dreptul să se pronunțe la starea de incompatibilitate până la soluționarea în instanță. „Directorul Åžcolii coordonatoare din gura Caliței, Verginica Toader, a emis o decizie de constituire a Consiliului de Administrației în care m-a nominalizat și pe mine ca fiind membru, dar am contestat decizia în instanță, deoarece nu exista hotărâre a Consiliului Local prin care să fiu împuternicit să reprezint Primăria în Consiliul de Administrație. Mai mul, ANI nu avea dreptul să se pronunțe cu privire la starea de incompatibilitate până la soluționarea în instanță a cererii de anulare a deciziei emise de directorul școlii”, a precizat primarul Nicolae Å¢andără.
    Acesta deține un certificat de grefă prin care se arată că „pe rolul instanței este înregistrat dosarul nr. 501/91/2016 privind Å¢andără Nicolae/Åžcoala Gimnazială Gura Caliței având ca obiect anulare act administrativ”.  „În acest context nu pot să nu afirm faptul că această instituție (ANI-n.r.) este un SRL plătit din bani publici care face jocuri politice, dând dovadă de amatorism. Voi contesta decizia ANI în instanță”, a mai spus primarul Nicolae Å¢andără. Edilul afirmă că și în situația în care nu ar fi contestat decizia de numire a sa în Consiliul de Administrație al școlii, nu s-ar fi aflat în incompatibilitate, conform legii și unor decizii definitive emise de instanțe ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Într-o situație identică, primarul de la Ploscuțeni a câștigat „războiul” cu ANI

    Primarul Nicolae Å¢andără a dat exemplul primarului comunei Ploscuțeni, care s-a aflat în aceeași situație și care a câștigat „războiul” cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție. Vă reamintim că primarul comunei Ploscuțeni, Åžtefan Solomon, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Oficialii ANI au susținut că starea de incompatibilitate a fost constatată ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003. ANI a susținut că primarul Åžtefan Solomon „s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 01 septembrie 2013, întrucât, simultan cu funcția de primar, deține și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Ploscuțeni, Județul Vrancea, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”. Primarul Åžtefan Solomon a susținut tot timpul că nu s-a aflat în incompatibilitate deoarece nu a fost remunerat, iar rolul său în Consiliul de Administrație a fost doar acela de a fi la curent cu toate problemele cu care se confruntă școlile din comuna sa, primarul fiind și ordonator de credite pentru aceste școli. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au respins recursul declarat de Agenția Națională de Integritate împotriva sentinței civile nr. 191 din 1 octombrie 2014 a Curții de Apel Galați- Secția contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Hotărârea este definitivă și irevocabilă.

Fostul primar al comunei Bordești, declarat incompatibil

    Åži fostul primar al comunei Bordești, Vasile Moldoveanu a fost declarat incompatibil de ANI. Oficialii ANI au susținut că starea de incompatibilitate a fost constatată ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 ianuarie 2011 – 07 mai 2012, întrucât a deținut simultan cu funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Bordești, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI.
    De asemenea, fostul consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Bordești, Ionel Fiștoc, a fost declarat de ANI în conflict de interese administrativ. „În perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local Bordești privind concesionarea unor suprafețe de pășune comunală către Asociația Crescătorilor de Animale și Producătorilor Agricoli Bordești, în cadrul căreia soția sa deține calitatea de membru fondator. Ulterior adoptării acestei hotărâri, Asociația Crescătorilor de Animale și Producătorilor Agricoli Bordești a încheiat un contract de concesiune cu Consiliul Local Bordești ce are ca obiect exploatarea suprafeței de 217,29 ha de pășune pe o perioadă de 5 ani”, se arată în comunicatul ANI.
    Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil și pe Stan Done, consilier local  în cadrul Consiliului Local al Comunei Nereju. Acesta s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, deoarece „SC Donandi For S.R.L., societate comercială la care deține calitatea de asociat și funcția de administrator, a încheiat cu Primăria Nereju un contract cu o valoare totală de 20.000 lei cu TVA, încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.
   

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?