Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO : Patru puncte de lansare a rachetelor antigrindină, OPERAȚIONALE după 15 aprilie


Fermierii din zona Panciu vor avea culturile agricole protejate împotriva grindinei, din această primăvară. Aproape 50 de mii de hectare de culturi agricole vor fi protejate împotriva căderilor de grindină cu ajutorul rachetelor antigrindină, operate de la cele patru puncte de lansare ce constituie, deocamdată, Sistemul de apărare antigrindină de la Vrancea. Investiția din sistemul antigrindă de la Vrancea este un proiect demarat în 2003, cu un studiu de prefezabilitate comandat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Proiectul a fost relansat odată cu finanțarea masivă asigurată de guvernul condus de Victor Ponta.

Cele patru puncte de lansare a rachetelor antigrindină de la Bolotești, Bizighești, Ruginești și Panciu vor deveni operaționale după 15 aprilie, au spus reprezentanții Unității de la Focșani a Autorității Naționale Antigrindină. Rachetele, lansatoarele și echipamentele au fost deja transportate la cele patru puncte, iar specialiștii antigrindină se pregătesc să intervină. „Începând cu acest an, vom intra în combaterea grindinei, cum este stabilit programul acțiunilor de combatere, din a doua jumătate a acestei luni, în punctele pe care le avem dotate, adică Bolotești, Panciu, Ruginești-Anghelești și Bizighești. Aceste puncte protejează, fiecare, 10-12 mii de hectare, adică circa 45-48 mii hectare din localitățile unde sunt amplasate, plus alte suprafețe care sunt pe raza administrativ teritorială și a altor localități, conform suprafeței pe care le dețin”, ne-a spus Ion Marin, reprezentantul Unității de la Focșani a Autorității Naționale Antigrindină.
Investițiile în apărarea antigrindină a terenurilor nu se vor opri la cele patru puncte de lansare. Vor fi realizate dotări la încă trei puncte de lansare a rachetelor, atât din Vrancea cât și din Galați. Acestea au fost construite în anii trecuți și așteaptă doar echipamentele de lansare. Pentru acest an au fost alocate 4,1 milioane lei prin Hotărâre de Guvern, astfel încât să fie continuate investițiile în punctele de lansare a rachetelor din județ. Prin actul normativ au fost aprobate obiectivele și finanțarea etapei din acest an a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pentru perioada 2010­2024. „Cu suma alocată în acest an de guvern, 4,1 milioane lei, vom face acțiuni de combatere. Mai sunt trei puncte de lansare construite, Varnița de la Răcoasa, Poiana și Nicorești pe care le vom dota. Vor fi și acestea funcționale începând cu partea a doua a acestui an. Cu acestea trei, vom închide grupul de combatere Panciu. Nu poți acționa izolat cu un punct, pentru că grindina, norul purtător de grindină, poate veni din orice parte, dintr-o parte de unde nu poți interveni eficient pentru că nu ai rază de acțiune acolo”, a adăugat Ion Marin.
Tot în partea a doua a anului, vor fi realizate încă patru puncte de lansare, la Vârteșcoiu, Urechești, Milcovul și Rădulești. Practic, prin realizarea acestor puncte, se va asigura protecția tuturor podgoriilor vrâncene. Fermierii nu vor mai trebui să aștepte cu teamă fiecare ploaie mai puternică, de frica grindinei care a provocat pagube de miliarde de lei în ultimii ani. „Din partea a doua a anului, vom mai construi patru puncte de lansare, să întregim cercul, să mărim aria de protecție. Cele patru vor fi la Vârteșcoiu, unde au fost probleme foarte mari anul trecut, la Urechești, Milcovul și Rădulești, ca să închidem cea mai mare parte de protecție a celor 12 puncte de lansare de la nivelul județului Vrancea, conform proiectului și studiului de fezabilitate care au stat la baza declanșării acestui program”, a precizat Ion Marin.

Stația antigrindină Vrancea, proiect inițiat de Consiliul Județean
 
Centrul de comandă al Stației antigrindină din Vrancea a fost inaugurat anul trecut, când a avut loc și o simulare a unei trageri cu rachete antigrindină. Valoarea investiției din Vrancea depășește 5,8 milioane lei. În ceea ce privește funcționarea sistemului antigrindină, cheltuielile sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii cinci ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arată că raportul este un leu investit la 14 lei protejați.
Investiția din sistemul antigrindă de la Vrancea este un proiect demarat, în 2003, de administrația județeană. Inițial, a fost un studiu de prefezabilitate comandat de președintele Consiliului Județean, Marian
Oprișan. A urmat o vizită la Centrul de la Prahova a unei delegații din județ, condusă de regretatul vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Diaconu. În 2004, la nivelul Ministerului Agriculturii s-a comandat un studiu de fezabilitate, finalizat și avizat în 2006. Deși trebuia terminat în 2010, proiectul a bătut pasul pe loc, în ciuda promisiunilor făcute de miniștrii Agriculturii din perioada guvernării de dreapta. Proiectul a fost relansat odată cu finanțarea masivă asigurată de guvernul USL în ultimii doi ani.
Strategia de combatere a căderilor de grindină este cel mai mare program strategic al României. Se întinde pe o perioadă de 15 ani și prevede ca, la final, circa două milioane de hectare să fie protejate împotriva grindinei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?