Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

ULTIMA ORĂ! PERCHEZIȚII domiciliare în Vrancea, Vaslui și Galați la cererea autorităților judiciare franceze


Comunicat de presă – DIICOT
Cooperarea internațională pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din cetățeni români, specializată în infracțiuni de furt calificat.
La data de 6 aprilie 2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției de investigații Criminale precum și a structurilor teritoriale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Galați, Vrancea și Vaslui au efectuat, la cererea autorităților judiciare franceze, un număr de 10 percheziții domiciliare pe raza județelor Vrancea, Vaslui și Galați în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din cetățeni români, specializată în infracțiuni de furt calificat.
Acțiunea a fost precedată de investigații extinse și complexe susținute de către Europol (Oficiul European de Poliție) — Operațiunea ATM’s ATACKS și, totodată, de către Eurojust (Agenția de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene) care a asigurat coordonarea autorităților judiciare din Romania, Franța și Spania. În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au săvârșit, in perioada 2014 — 2015, pe teritoriul Republicii Franceze și al altor state europene mai multe infracțiuni de furt calificat. Astfel, membrii grupării, cu ajutorul unor dispozitive de tăiere (polizoare unghiulare), au sustras sau au încercat să sustragă, pe timp de noapte, din 13 bancomate aflate în incinta unor galerii comerciale, importante sume de bani. În prealabil, anterior pătrunderii prin efracție în incinta galeriilor în care erau situate bancomatele, aceștia tăiau cablurile telefonice, iar pătrunderea se făcea prin folosirea unor dispozitive specifice. În ceea ce privește bancomatele, acestea erau sparte în partea din spate cu ajutorul unui polizor unghiular (flex), conectat la o priză electrică de la locul faptei.
Prejudiciu estimat se ridică la 790.000 euro.
În urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză. La acțiune au participat și reprezentanți ai Jandarmeriei Naționale Franceze și ai Poliției Naționale din Spania. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?