Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Daune de 80 de mii de lei și câte 7 ani de închisoare pentru moartea unui fost ofițer de armată


Magistrații de la Tribunalul Vrancea s-au pronunțat în dosarul morții fostului ofițer de armată de la Urechești Costel Cucută. Instanța de fond a respins cererea soției decedatului de schimbare a încadrării juridice din lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte în omor, apoi i-a condamnat pe cei doi inculpați, Năstase Chivu și Alin Bogdan Tache, la închisoare cu executare. Ambii acuzați au primit câte 7 ani de închisoare.
Și ei au cerut schimbarea încadrării juridice, dar nici solicitarea lor nu s-a aprobat. „(…) respinge ca nefondată cererea de schimbare încadrare juridică din infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prev. de art. 195 C.pen. în infracțiunea de omor prev. de art. 188 C.pen. formulată de părțile civile Cucută Luminița și Cucută Maria Isabela, precum și cererea de schimbare încadrare juridică din infracțiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (…) în infracțiunea de vătămare corporală (…) formulată de inculpații Năstase Chivu și Tache Bogdan Alin. (…) condamnă pe inculpatul Chivu Năstase la 7 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. În baza art. 67 alin. 1 C. pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 lit. a și b C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei închisorii. (…) menține arestarea preventivă a inculpatului Chivu Năstase. (…) deduce din durata pedepsei aplicate inculpatului perioada reținerii și arestării preventive de la 04.08.2014 la zi. (…) condamnă pe inculpatul Tache Bogdan Alin, la 7 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 lit. a și b C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei închisorii. (…) menține arestarea preventivă a inculpatului Tache Bogdan Alin. (…) deduce din durata pedepsei aplicate inculpatului perioada reținerii și arestării preventive de la 04.08.2014 la zi. (…)”, a hotărât instanța de fond.

Inculpații, obligați să plătească despăgubiri

    Inculpații au mai fost obligați să plătească în solidar despăgubiri civile după cum urmează: – părții civile Cucută Luminița suma de 10.000 lei cu titlu de daune materiale și suma de 30.000 lei cu titlu de daune morale; – părții civile Cucută Maria Isabela prin reprezentant legal Cucută Luminița suma de 40.000 lei cu titlu de daune morale; – părții civile Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea suma de 62,28 lei plus dobânda legală de la data de 22.07.2014, cu titlu de despăgubiri civile; – părții civile Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani suma de 2.825,35 lei cu titlu de despăgubiri civile, plus dobânda legală de la data de 31.07.2014. „Respinge restul daunelor morale solicitate de părțile civile Cucută Luminița și Cucută Maria Isabela prin reprezentant legal, ca nefondate. (…) respinge, ca nefondată, cererea părții civile Cucută Maria Isabela prin reprezentant legal Cucută Luminița pentru prestație periodică. Dispune restituirea către p.civ. Cucută Luminița a unui telefon mobil ridicat de la partea civilă la data de 01.08.2014, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, a mai decis instanța. Inculpații pot face apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Judecați din ianuarie anul trecut

    Năstase Chivu, fost consilier local PP-DD de la Urechești, și Alin Bogdan Tache au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentrui săvârșirea infracțiunii de „lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte” în ianuarie 2015. În rechizitoriu se arată că cei doi „au lovit în mod repetat și cu o forță deosebită, cu pumnii și picioarele, în zona capului și a abdomenului, pe o parte vătămată, în seara zilei de 22.07.2014, provocându-i acesteia multiple leziuni, care pe data de 31.07.2014 au condus la decesul acesteia”.
    Anchetatorii au stabilit că pe data de 22 iulie, în jurul orei 16.30, Chivu și Tache au consumat împreună băuturi alcoolice acasă la primul. În jurul orei 18.00, soacra lui Chivu a mers la magazin și a trecut prin fața porții victimei, Costel Cucută, cu care s-ar fi certat, femeia reproșându-i că a jignit-o. La întoarcerea de la magazin, cei doi s-au mai încolțit odată, iar în momentul în care femeia a ajuns acasă, i-a povestit ginerelui și invitatului acestuia ce i s-a întâmplat. Atunci, Tache l-ar fi sunat de mai multe ori pe Cucută și i-ar fi spus să meargă acasă la Chivu „să rezolve problema ca între bărbați, să se bată”.
    Cucută s-a dus, iar pe drum s-ar fi întâlnit cu un martor, care i-ar fi sugerat să se întoarcă acasă, lucru pe care bărbatul nu l-a făcut. După cum au declarat inculpații, Cucută ar fi băut cu ei, iar la un momentdat ar fi văzut-o prin curte pe soacra lui Chivu și s-ar fi luat de ea. Atunci, Chivu i-ar fi dat lui Cucută o palmă peste față, victima ar fi căzut, iar cei doi ar fi început să o lovească că pumnii și picioarele. În rechizitoriu se mai arată că, ulterior, Cucută ar fi fost stropit cu apă de fiul lui Chivu, iar victima și-ar fi revenit. Între timp, victima a fost sunată și de soția sa, cu care ar fi vorbit la telefon și i-ar fi spus ce a pățit. Apoi, Cucută a fost scos la poartă, de unde a fost luat de soția și fiica sa și dus până acasă, după care a fost sunată salvarea.
În rechizitoriu se arată că inculpații au avut o atitudine nesinceră. Inițial au spus că nu erau acasă la data și ora respectivă, ci la vie. Ulterior, Tache a recunoscut și a spus că cel care l-a lovit pe Cucută a fost Chivu, nu el. Între timp s-a mai răzgândit și Chivu, care nu a mai negat în totalitate că l-a agresat pe Cucută. A spus doar că i-a dat o palmă și că nu l-a lovit și cu picioarele.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?