Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Vintileasca este considerată de specialiști „laborator în aer liber”


Cercul pedagogic al profesorilor de geografie, desfășurat la finele săptămânii trecute, cu participarea conferențiarului universitar dr. Ene Marian de la Facultatea de Geografie a Universitătii București, a avut loc la Vintileasca. Tema a fost una specifică, fiind legată direct de dinamica reliefului din Depresiunea Subcarpatică „Între Râmnice”, unde conferențiarul universitar a desfășurat cercetările pentru propria lucrare de doctorat.
În cadrul cercului au fost punctate aspectele specifice zonei care fac ca depresiunea să fie foarte activă din punct de vedere al proceselor de modelare a reliefului, care, din păcate, au efecte negative asupra utilizării terenurilor și infrastructurii locale. Activitatea, coordonată de profesorul de geografie Fănel Crucean, a continuat cu observații directe în teren, în ciuda vremii mai puțin favorabile. S-au efectuat din diferite puncte de pe traseu observații asupra depresiunii, a fost parcurs traseul Vintileasca – Purcelu, iar în acest din urmă punct s-au admirat afloramentele de gresii, de un spectaculos aparte, și chiar caprele negre care au fost fotografiate de participanți.
O serie de elevi ai școlii din localitate au prezentat apoi „la fața locului” legenda Pietrelor Fetei și a „Lacului Fără Fund” și s-au admirat împrejurimile localității. „Activitatea a avut ca scop atât identificarea problemelor de ordin geomorfologic cu care se confruntă localitățile de pe Valea Râmnicului cât și posibilele acțiuni care ar putea încetini aceste procese, cu impact negativ asupra activităților umane din zonă”, a spus profesorul Fănel Crucean, directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Vintileasca. Acesta i-a mulțumit conferențiarului universitar Ene Marian pentru prezența la această activitate, căruia i-a propus continuarea cercetărilor în zonă.
La activitate a participat și profesorul Vasile Ovidiu Allen, inspector școlar de specialitate pentru disciplina geografie, care a precizat că aplicația a fost o deplină reușită, asta și datorită faptului că zona respectivă este un adevărat „laborator în aer liber”, în care profesorii de geografie aflați la început de carieră, dar și cei cu experiență pot oricând să revină pentru a deschide noi perspective de cercetare a proceselor geomorfologice specifice zonei. „Mulțumiri deosebite domnului conf. univ. Marian Ene pentru implicarea deosebită în susținerea activității noastre. Totodată mulțumim domnului profesor Fănel Crucean, director al Åžcolii Gimnaziale «Regina Maria» din localitate care prin efort și deosebită implicare a reușit alături de o serie de alte cadre didactice din școala pe care o coordonează să fie și de această dată la înălțime așa cum ne-a obișnuit deja. Felicitări tuturor este o deplină reușită a organizatorilor în beneficiul geografiei și al geografilor din județul nostru, un model de urmat”, a spus inspectorul școlar Vasile Ovidiu Allen. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?