Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

ADĂPOSTURILE pentru oamenii străzii din Focșani COLCĂIE DE PĂDUCHI ȘI RÂIE!


Adăposturile pentru oamenii străzii din Focșani sunt pline de păduchi și râie! Situația este realmente disperată și asta pentru că actualele condiții de găzduire din adăposturi nu permit realizarea procedurilor conform protocolului de tratament. Nici Adăpostul de noapte din Bahne și nici „Sfântul Nicolae cel Nou” de pe strada Albinei din Focșani nu au în dotare mașini de spălat, uscătoare sau mini-spălatorii amenajate, spații de depozitare și altele necesare pentru astfel de situații, iar în aceste condiții fenomenul este extrem de greu de stopat!
    Ceea ce se întâmplă este cu atât mai grav, cu cât în aceste adăposturi sunt cazate pe timpul nopții 39-40 de persoane care pe timpul zilei umblă prin oraș și care nu pot fi deparazitate atât de simplu! Potrivit celor spuse de Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, salariații din adăposturi trebuie să facă față la mai multe tipuri de pediculoză (păduchi – n.r.) pe care o au oamenii străzii și anume pediculoza corpului, a capului, care s-ar putea elimina cu aplicații locale și, după caz, și cu medicamente administrate oral, dar și cu păduchii care ajung pe lenjerii, prosoape, hainele sau celelalte lucruri ale beneficiarilor. 
Situația este extrem de gravă și pentru personalul de curățenie, de pază, personalul de specialitate și voluntari care sunt expuși în fiecare zi la pericolul de infestare cu pediculoză, scabie și altele. „De aici pleacă plângerile lor frecvente și solicitarea de a găsi soluții de rezolvare. Experiențele anterioare au demonstrat că aceste servicii de dezinsecție a spațiilor amenajate cu paturi, saltele, cazarmament, trebuie repetate de cel puțin două ori, la un interval de timp între 7-10 zile iar actualele condiții de găzduire din adăposturi nu permit realizarea procedurilor conform protocolului de tratament. Adăposturile pentru oamenii străzii nu au în dotare uscătoare, mașini de spălat, mini-spălătorii, nu sunt nici spații de depozitare și de aceea fenomenul este foarte greu de stopat!”, a arătat Rodica Davidean.

„Nu pot intra în adăposturi timp de 24 de ore de la dezinsecție”

    Pediculoza este, de altfel, frecventă în incinta adăposturilor, având în vedere faptul că este răspândită prin contact personal, pe obiectele de lenjerie, prosoape și îmbrăcăminte, efecte personale, cât și pentru faptul că majoritatea dintre beneficiari trăiesc un stil de viață dezordonat, viața din stradă pe timpul zilei, când intră în contact cu medii sau obiecte contaminate cum ar fi hârtie, îmbrăcăminte, resturi alimentare și altele, care de cele mai multe ori le pun în primejdie sănătatea. Alții, trăiesc în frig, mizerie, umezeală și se găsesc foarte des sub influența alcoolului. „De fiecare dată încercăm inițial un produs fără prescripția medicului și, ulterior, după caz, apelăm la serviciile acestuia pentru prescrierea unui tratament, în vederea vindecării, dacă ne referim la pediculoza capului și a corpului. Pentru pediculoza răspândită pe lenjerii, prosoape și îmbrăcăminte, am contactat și obținut de la câteva companii de specialitate, oferta de prestări servicii de dezinsecție, tinând cont de faptul ca substanțele, produsele folosite trebuie să respecte în totalitate normele impuse de UE și OMS, avizate de Ministerul Sănătații, însoțite de certificate de calitate și de avize, pentru a nu dăuna în niciun fel persoanelor, beneficiarilor ce vor avea legătură cu zona de lucru. Èšinând cont de faptul că după tratarea cu insecticid a cazarmamentului, beneficiarii pot intra în adăposturi după un interval de minim 24 de ore, așteptăm temperaturi favorabile astfel încât beneficiarii să își poată găsi o altă locație temporară. O singură dată am găsit o soluție de compromis, profitând de temperaturile ridicate din perioada verii, în rest, beneficiarii nu găsesc o locație provizorie pe perioada dezinsecției. Pentru cazurile de scabie am contactat medicul de specialitate”, a detaliat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

„E dezastru! Mereu îmi este teamă să nu duc acasă râie și păduchi!”

    Salariații celor două adăposturi sunt de-a dreptul disperați! Ei spun că nu au costume speciale pe care să le îmbrace când ajung la muncă, așa că se protejează cum  pot. Cei ce fac parte din personalul de curățenie au povestit că situația a devenit de-a dreptul îngrozitoare, pentru că la problemele și mizeria cu care oricum se confruntă dintotdeauna, acum trebuie să se și păzească să nu ia păduchi și râie! „E dezastru! De exemplu azi dimineață, când am ajuns la muncă, baia era plină de sânge! Nu știu ce-or fi făcut azi noapte! Mizeria pe care o lasă în urma lor în fiecare zi e de nedescris! Am găsit rahat pe pereți, pe vasul toaletelor, pe chiuvete, pe dușuri! În plus distrug tot, au spart wc-uri, chiuvete, strică bateriile, le fac praf și nu mai funcționează! Doamna director Davidean mereu a făcut tot posibilul să le schimbe, să le repare, dar degeaba, că ei nu păstrează nimic, le strică din nou! Vin beți și fac scandaluri, nu au niciun respect pentru ce se face pentru ei și pentru că au un loc unde să se poată spăla și unde să poată dormi noaptea!”, a spus Mirela Grigore, femeia de serviciu de la Adăpostul de Noapte pentru oamenii străzii „Sfântul Nicolae cel Nou”.
    Femeia lucrează de trei ani la adăpost, face zilnic naveta de la Popești și suportă toate aceste mizerii pentru o leafă minimă pe economie. Știe că de salariul ei așa mic cum este, depind toți ceilalți membrii ai familie sale și este bucuroasă că are totuși un serviciu și o carte de muncă. A explicat însă că, de când cu păduchii care colcăie peste tot și cu râia de care suferă unii oameni ai străzii, îi este extrem de teamă. Și nu atât pentru ea, cât pentru cei doi copii de școală și pentru soțul ei de acasă. „Vă dați seama, e periculos, am părul lung, fetița mea la fel, am doi copii care merg la școală și atât le trebuie, să le duc eu păduchi! Mă feresc cât pot, stau cu mască la gură, cu mănuși pe mâini și cu o pungă pe cap permanent, dar tot nu cred că este suficient, pentru că atunci când schimb lenjeriile, păduchii pot ajunge pe mine! Nu avem costume din acelea speciale, așa că mă feresc cum pot și eu. Dar să știți că degeaba dăm noi cu soluție, dacă oamenii ăștia care vin aici nu vor să se spele! Ei așa ar trebui, să se spele și să se dea zilnic cu soluție dar nu fac asta! Ar trebui eliberate adăposturile câteva zile cât să se facă dezinfecția, și ei (oamenii străzii – n.r.), dezinfectați și ei, că degeaba cureți adăposturile dacă ei aduc iar păduchi…”, a mai spus Mirela Grigore. 
De teamă ca nu cumva să-și contamineze familia, femeia a explicat că imediat ce ajunge acasă își bagă hainele la spălat la 60 de grade, se spală și se dezinfectează și ea și de abia apoi intră în contact cu copiii și soțul. Toate astea, nu uitați, pentru o leafă minimă pe economie! Câți ar face așa ceva?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?