Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Funcția de inspector școlar general va fi scoasă la concurs


Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) a publicat, ieri, metodologia privind ocuparea prin concurs a funcțiilor de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct și director al casei corpului didactic. Propunerile ministerului sunt pentru moment în dezbatere publică. În Vrancea sunt vacante funcțiile de inspector școlar general și inspector școlar general adjunct. În ultimii ani au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea celor două funcții, dar niciun candidat nu a luat notă de trecere. Au fost și cazuri în care candidații s-au retras. În prezent, inspector școlar general cu delegație este profesoara Lidia Dumbravă, care nu are adjunct.
Potrivit site-ului edu.ro, la concurs pot participa cadrele didactice care sunt titulare și au gradul didactic I ori titlul științific de doctor, au obținut calificativul „foarte bine” în ultimii 5 ani școlari încheiați și nu a fost sancționat disciplinar în anul școlar curent. „Un reprezentant al inspectoratului școlar, desemnat de inspectorul școlar general, prin decizie scrisă, depune, cu 12 zile înaintea concursului, la comisia constituită la nivelul Direcției Generale Management și Resurse Umane din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, lista candidaților și dosarele de concurs ale acestora, vizate de consilierul juridic al inspectoratului școlar”, se arată în metodologie.
 Examenul va fi supravegheat video, pentru ca imaginile să poată fi analizate în caz că vor fi contestații. „Pe lângă elementele de management educațional, testul grilă va conține și elemente de legislație școlară. Durata testului grilă crește de la 30 la 50 de minute. Nu în ultimul rând, bibliografia a fost modificată. În condițiile în care, după finalizarea concursului, rămân vacante funcțiile de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct din inspectoratele școlare și de director al casei corpului didactic, ocuparea acestora se poate realiza prin detașare în interesul învățământului până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar respectiv sau se pot delega atribuțiile specifice funcției, în conformitate cu legislația în vigoare”, a comunicat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al MECȘ.
Potrivit ministerului, o persoană care în prezent ocupă funcția de inspector școlar general, inspector școlar general-adjunct sau director al Casei Corpului Didactic și nu s-a prezentat la concurs nu va putea ocupa prin delegare funcția în cazul în care rămâne vacantă. Totodată, nicio persoană care nu a promovat concursul nu va putea fi numită în funcția de inspector școlar general sau adjunct. 
Ordinul privind metodologia de concurs AICI.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?