Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO și GALERIE FOTO : Şcoala Alexandru Vlahuţă din Focșani a renăscut cu fonduri europene


Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, au inaugurat, ieri, Åžcoala nr. 8 „Alexandru Vlahuță” reabilitată  de societatea Conbeta printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Proiectul „Reabilitare, modernizare și dotări Åžcoala nr. 8 Alexandru Vlahuță” a fost finanțat prin Programul Operațional Regional cu o valoare totală a proiectului de 3.098.480 lei. După finalizarea lucrărilor, școala are săli de clasă moderne, laboratoare de fizică, chimie și informatică dotate cu calculatoare performante, fără unitate centrală. Elevii școlii au revenit ieri la cursuri. „Noua școală reflectă și viziunea asupra noastră, a elevilor”, ne-a spus Elena Preda, elevă în clasa a VIII-a.

    Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan și primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi au inaugurat, ieri, Åžcoala nr. 8 Alexandru Vlahuță reabilitată de societatea Conbeta printr-un proiect finanțat din fonduri europene. La momentul festiv au mai fost prezenți viceprimarul Gabriel Necula, consilieri locali, funcționari din cadrul municipalității care s-au ocupat de implementarea proiectului european. Åžeful administrației județene a vizitat fiecare clasă din școală și a felicitat constructorul pentru calitatea lucrărilor executate la unitatea de învățământ. „Am fost doar două ore elev la această școală, nu am putut să mă adaptez aici și m-am dus înapoi la școala 7”, a spus președintele Marian Oprișan. Acesta a recomandat conducerii unității de învățământ să caute soluții pentru sistemul de supraveghere video din interiorul școlii. Deocamdată, imaginele filmate de camere ajung pe monitoarele amplasate în biroul directorului școlii. Președintele Consiliului Județean a arătat că o persoană trebuie să supravegheze în permanență imaginile de pe monitoare pentru a interveni și a preveni producerea unor evenimente. „Dacă a fost văzut ceva în neregulă, profesorul de serviciu să se ducă și să intervină pe loc. Nu îi lași să își spargă capetele și apoi să urmărești imaginile  să vezi cine a fost vinovat. Dacă am făcut această investiție și am montat aceste echipamente, acestea trebuie să fie de prevenție”, a spus președintele Marian Oprișan.

„Este foarte frumos, iar copiii au condiții excepționale”

    Proiectul „Reabilitare, modernizare și dotări Åžcoala nr. 8 Alexandru Vlahuță” a avut o valoare de peste trei milioane de lei. Este una dintre zecile de școli reabilitate în ultimii ani de administrațiile locale din județ cu fonduri europene sau din bugetul de stat prin alocațiile Guvernului Ponta. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, spune că școala nr. 8 „Alexandru Vlahuță” este un exemplu al performanței administrației locale din Vrancea. „Dacă ar fi singura, am spune că nu am făcut nimic. Dar în ultimii ani, în județul Vrancea am finalizat circa 35 de școli. Acestea sunt fapte, nu vorbe în timp ce penelisto pedeliștii vorbesc de cum vor construi ei, deși habar nu au și nu au construit nimic în viața lor. Copiii vor avea alte condiții iar eu sunt mulțumit, îi felicit pe primarul orașului, administrația municipiului Focșani, pe constructorul Conbeta pentru că au făcut o treabă serioasă și temeinică. Suntem mulțumiți de termene, de cum a fost finalizată, este foarte frumos iar copiii au condiții excepționale”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, precizând că acum „doar cârcotașii mai pot face comentarii și fițuicile veninoase de pe raza județului Vrancea”.
    Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi a spus că investiția la școala din Sud a fost realizată într-un termen foarte scurt însă lucrările sunt de calitate. În perioada următoare va fi finalizată și investiția de la Åžcoala 3 unde copiii ar urma să se mute după vacanța de Paște. „A fost foarte scurt termenul. Contractul a fost semnat în septembrie și era foarte greu. Ne-a ajutat și vremea dar a fost mult de muncă, constructorul și-a făcut treaba. La fel a fost la Åžcoala 3, va fi dată în funcțiune peste câteva zile. Mai trebuie achiziționat mobilierul iar școala va fi gata”, a spus primarul Decebal Bacinschi.

„Este perfectă”

    Åžcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Focșani este cunoscută de vechile generații de focșăneni ca fiind Școala nr. 8. Noile modificări, de la renovarea clădirii și până la dotările acesteia cu elemente noi, care o fac să fie una dintre cele mai moderne școli ale județului Vrancea, au adus zâmbetul pe buzele elevilor, cadrelor didactice și, nu în ultimul rând, ale celor aflați la conducerea școlii.
    „Noua școală reflectă și viziunea asupra noastră, a elevilor”, ne spune în pragul evenimentului de redeschidere a școlii, Elena Preda, elevă în clasa a VIII-a.
    „Este perfectă. M-a surprins într-un mod foarte plăcut”, spune Maria Broinea de la clasa a V-a, în timp ce Dragoș Măgureanu, elev la clasa a V-a C, descrie școala în care va învăța ca fiind „mai frumoasă decât era. Este mult mai dotată. Avem loc pentru hăinuțe și restul lucrurilor”.
    „Este grozavă! Școala este foarte primitoare. Faptul că acum o văd pentru prima dată este elementul surpriză. Este mult mai încăpătoare, putem desfășura câte o activitate și aici pe hol. Sunt foarte încântată. Meritau acești copii frumoși”, ne-a spus profesoara de educație muzicală, Corina Chirilă.
    „Noua școală este neașteptat de frumoasă. Școala Alexandru Vlahuță este renăscută, este reînoită. Are o arhitectură schimbată, este modernă, dotată, este o școală la cele mai înalte standarde europene. Mulțumim domnului președinte Marian Oprișan, care, împreună cu primăria a făcut din Școala nr. 8 o școală modernă, unde copiii sunt fericiți, vin cu plăcere să învețe. De ieri de când au aflat că ne vom muta, au fost deosebit de emoționați, de bucuroși, și stând de vorbă cu ei, copiii ne-au spus că vor veni aici unde le este locul, aici unde se simt ca acasă. Cu siguranță că datorită acestor condiții frumoase, acest ambient armonios va contribui la obținerea unor rezultate școlare din ce în ce mai bune. Deci este un mediul școlar propice performanței școlare”, ne-a declarat profesoara de Limba și literatura română, Liliana Foarfecă.
    „Noua mea școală mi se pare foarte frumoasă. Școala, în general, este uimitoare, dar și clasa”, ne-a spus Lavinia Andreea, eleva în clasa a V-a B.
    „Este foarte frumoasă. Îmi place și pe dinafară și pe dinăuntru. Are o structură interesantă. Și îmi place că vom avea dulapuri pentru fiecare. Asta e partea care-mi place cel mai mult. Acum avem toate condițiile”, ne confirmă Åžtefania, elevă la aceeași clasă.

Spații de joacă vandalizate în Sud

    Focșănenii din cartierul Sud i-au cerut președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan să fie luate măsuri pentru a opri vandalizarea locurilor de joacă amenajate la sfârșitul anului trecut. Investiția de sute de mii de lei a fost realizată cu fonduri proprii însă băncile au fost deja scrijelite, tablele de șah au fost desenate iar jucăriile din plastic au fost sparte. „Nu sunt nici șase luni. Uitați ce a făcut la măsuța aceea”, i-a spus o bunicuță președintelui Oprișan. Una dintre variantele pentru depistarea celor care vandalizează aceste locuri ar fi montarea unor camere de supraveghere care să permită identificarea persoanelor. Cele două locuri de joacă sunt amplasate în zona de blocuri I 90 și pe strada Aleea 1 Iunie, lângă grădinița 1. Spațiile de joacă au tobogan tubular, zid de cățărat, leagăn cauciuc, bară de cățărat cu scară proprie de acces, balansoare, leagăne.


12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?