Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Fonduri insuficiente pentru tichetele sociale pentru grădiniţă


Localitățile vrâncene au primit 358 mii lei pentru tichetele sociale pentru grădiniță, acordate familiilor cu venituri reduse. Banii au fost alocați pentru fiecare localitate prin decizie a șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea. Cei mai mulți bani sunt alocați, cum era de așteptat, către Focșani – 18 mii lei, Odobești – 18 mii lei, Adjud – 18 mii lei, Vidra – 12 mii lei și Nereju – 10 mii lei. Cei mai puțini bani, câte o mie de lei, sunt alocați localităților Bîrsești, Gologanu, Negrilești, Răstoaca și Soveja. 
La nivel de județ, această sumă, repartizată încă din februarie, înseamnă peste 700 de copii, care nu lipsesc nicio zi de la grădiniță și care au părinți cu venituri materiale reduse. Prea puțin comparativ cu o estimare făcută la nivelul Inspectoratului Åžcolar Județean, potrivit căreia circa 2.300 de copii se încadrau în criteriile prevăzute de lege. Finanțiștii vrânceni precizează că, potrivit normelor legale, finanțarea se face din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate pentru bugetele locale cu această destinație. „Necesarul de fonduri pentru plata stimulentelor educaționale sub forma tichetelor sociale pentru grădiniță prevăzute de lege, stabilit anual la elaborarea bugetului de stat, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale. Pentru anul 2016, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au avut obligația transmiterii către administrația județeană a finanțelor publice a numărului estimat de beneficiari până la data de 10 februarie 2016, în vederea repartizării sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată aprobate cu această destinație și repartizate. Prin HG 36/03 februarie 2016 pentru județul Vrancea suma repartizată pentru finanțarea tichetelor sociale pentru grădiniță a fost de 358 mii lei”, ne-au transmis reprezentanții AJFP Vrancea.
    Introduse prin legea 248 din 2015, aceste tichete sociale pentru grădiniță au fost acordate, inițial, printr-un proiect privat derulat în ultimii cinci ani de Asociația OvidiuRo și a avut ca obiectiv creșterea accesului la educație. În Vrancea, acest proiect a fost derulat cu succes începând cu anul 2014 la Tâmboiești. Principalele criterii pentru obținerea tichetelor sunt ca micuții să aibă vârsta între 3-6 ani, iar venitul pe membru de familie să fie de maxim 284 lei.
Acordarea tichetelor sociale este condiționată de prezența copiilor la  grădiniță. Absențele motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale, cel mult trei, și scutirile medicale nu pot depăși 50 la sută din numărul total de zile la grădiniță. Tichetele sociale sunt distribuite de primării, conform formularului de prezență completat de reprezentanții școlii. Tichetele pot fi folosite pentru a fi cumpărate rechizite, alimente, îmbrăcăminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?