Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO : Pictura de pe pereții Bisericii Vovidenia Tăbăcari este restaurată


Picturile murale de pe pereții Bisericii Vovidenia Tăbăcari, din Focșani, sunt restaurate, lucrările începând săptămâna trecută. Perioada estimată a lucrărilor este de aproximativ doi ani, după cum spune preotul Oscar Frunză, în funcție de resursele financiare ale parohiei. Lucrările sunt efectuate de restauratorul Marius Oprea, focșănean la origini, care va lucra împreună cu soția sa, Adriana Monica Oprea Scărlătescu.
Preotul Oscar Frunză ne-a declarat că va fi pusă în evidență pictura originală a lui Cantini, acolo unde aceasta există, desigur. Lucrările au început deja în naos, enoriașii putând observa cu proprii ochi derularea lucrărilor. „Ideea punerii în evidență a picturii originale a făcut ca de data aceasta pictura să înceapă din partea centrală a bisericii, din naos, unde specialiștii au fost de părere că se păstrează cea mai mare parte din pictura lui Cantini, pentru a ajunge la un reper în funcție de care să fie făcută restaurarea și în restul bisericii. În mod obișnuit, pictura începe de la un capăt, fie din altar, fie din pridvor. Ei, de data aceasta s-a început din locul cel mai vizibil al bisericii, adică din naos. Slujbele vor avea loc în continuare”, a afirmat preotul paroh.
Părintele speră ca cel târziu anul viitor, lucrarea să fie gata. Totul depinde de aportul financiar al enoriașilor. „Teoretic, lucrarea s-ar putea finaliza în cursul acestui an. Practic, din lipsa posibilităților materiale, vom fi nevoiți să o eșalonăm pe doi sau poate trei ani, dar eu am nădejdea că anul acesta și anul viitor vom reuși să ne descurcăm. Puțin probabil să primim fonduri din altă parte. Dacă am primi, nu ar fi lipsite de folos, dar în principal contăm pe ajutorul care poate veni de la cei care sunt în parohie. Anul acesta, Consiliul Local și Consiliul Județean ajută unde este prioritate zero, adică la Catedrala din Focșani”, a adăugat preotul.
La rândul său restauratorul Marius Oprea a precizat că atât pictura cât și biserica sunt monumente istorice, așa că pictura veche va fi restaurată. „Principiile restaurării spun că o pictură veche nu poate fi modificată în niciun fel. Adică, după restaurare, ea va rămâne tot veche, în părțile care se păstrează. Unde mai sunt adăugiri, cum este cazul aici, va fi păstrată pictura care arată mai bine și care se integrează în ansamblul pictural. Nu are rost să dăm jos pictura care este deja și să facem noi alta, pentru că nu este o practică obișnuită, doar în cazurile în care nu este pictura se reface zona sau în cazul în care este o pictură care nu se ridică la nivelul ansamblului. Pictura atunci se schimbă, dar pentru asta trebuiesc autorizații speciale de la Comisia pentru pictură de la Patriarhie. Se încearcă să se ajungă la un nivel, în schimb nu se face identic, deoarece este obligatoriu să se vadă diferența de către un ochi avizat, între pictura veche și aportul adus ulterior. Pictura nouă se va face la un nivel superior celei vechi, ca să nu se facă o confuzie între ele. Obligatoriu este ca pictura veche să se vadă că este veche și să fie ușor de distins. (…) Avem un monument istoric, pictura este un monument istoric, este un obiect de patrimoniu și trebuie protejat. Ceea ce o să se vadă o să fie Cantini, nu intervenții ulterioare. Asta acolo unde este Cantini, unde este o altă pictură, va fi păstrată aceea”, a afirmat Marius Oprea.
  Biserica Vovidenia Tăbăcari, din Focșani, este monument istoric de arhitectură, prin urmare, pentru a restaura pictura murală, care a fost realizată relativ târziu, prin 1930, a fost nevoie de acordul Ministerului Culturii și al Comisiei de Pictură Bisericească din cadrul Patriarhiei Române. Proiectul a fost aprobat de cele două instituții, iar un expert restaurator, respectiv Claudiu Moldoveanu, a realizat o analiză „minuțioasă, cu soluții, pentru fiecare lucrușor în parte”, spunea preotul Oscar Frunză la momentul organizării licitației în vederea atribuirii lucrărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?