Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

AFACERIST în domeniul lemnului, ARESTAT pentru contrabandă cu țigări


Numărul arestaților din dosarul de contrabandă cu țigări, în care s-au făcut percheziții săptămâna trecută, a crescut. Asta după ce, vineri, alte trei persoane au primit mandate de arestare preventivă de la magistrații Tribunalului Vrancea, la propunerea procurorilor DIICOT. Doi dintre bărbații care au primit mandate vineri au fost arestați și una trecută, la Neamț, într-un alt dosar, cu același obiect. Unul dintre ei derulează afaceri cu lemn la Bicaz, după cum ne-au spus surse oficiale.
    Au fost arestați afaceristul Peter Alexandru A., Gabriel G., ambii din Bicaz, și Victor U., din Vicovu de Jos. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DIICOT- Biroul Teritorial Vrancea; Dispune arestarea preventivă a inculpaților: – 1. Asztaloș Peter – Alexandru, 2. Gicovanu Gabriel, 3. Ursachi Victor, în prezent aflați în stare de reținere în Centrul de Reținere și Arest preventiv al Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 11.03.2016 până la data de 09.04.2016, inclusiv. În temeiul art. 230 NCPP, dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă. Dispune încunoștințarea unui membru al familiei. (…) Cu drept de contestație”, au decis, vineri, magistrații de la Tribunalul Vrancea.
    În același dosar, la începutul săptămânii trecute, patru persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, două au fost plasate în arest la domiciliu și trei au fost puse sub control judiciar de instanță. Cei doi tineri puși sub control judiciar sunt arbitri de fotbal, în cadrul Colegiului Județean de Arbitri Vrancea. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea, cu privire la inculpații: 1. Ciuraru Nicușor, 2. Iorgu Juberina, 3. Ferariu Sorinel, zis «Porumbel», 4. Aruștei Adrian (…) dispune arestarea preventivă a inculpaților Ferariu Sorinel, Aruștei Adrian, Ciuraru Nicușor, Iorgu Juberina, pentru un interval de 30 zile începând cu data de 10.03.2016 până la data de 08.04.2016 inclusiv. (…) Respinge propunerea privind arestarea preventivă pentru inculpații: 1. Ifrim Cătălin, 2. Constantin Mihai, 3. Gheorghe Marius Silvian, 4. Å¢urcanu Cezar, 5. Ungureanu Gheorghiță (…) dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru un interval de 30 zile începând cu data de 10.03.2016 până la data de 08.04.20167 inclusiv, pentru inculpații Èšurcanu Cezar și Ungureanu Gheorghiță. (…) dispune luarea măsurii preventive controlului judiciar pentru un interval de 60 zile începând cu data de 10.03.2016, pentru inculpații: Ifrim Cătălin, Constantin Mihai, Gheorghe Marius Silvian (…)”, a decis instanța.
    Față de alte două persoane, procurorii au dispus măsura controlului judiciar, așa că acestea nu au mai ajuns la instanță. Astfel, în total, în dosarul de contrabandă cu țigări sunt în acest moment arestate șapte persoane, două se află în arest la domiciliu și cinci sub control judiciar, în cazul a trei dintre ele măsura fiind luată de instanță și pentru doi de procurori. Cele patru persoane arestate preventiv săptămâna trecută au făcut contestație.

„Captură” de aur, bani și țigări la percheziții

    Acțiunea a fost declanșată la începutul săptămânii trecute. Mai întâi, polițiștii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT au organizat un flagrant, apoi au făcut 40 de percheziții, 15 dintre acestea în Vrancea. Flagrantul s-a organizat la Adjud. Trei bărbați, care se deplasau cu două mașini, una pe post de antemergător, urmau să lase în orașul de pe Trotuș aproape 5.000 de pachete cu țigarete având timbre de Ucraina și Republica Moldova. Nu au apucat să mai plaseze marfa, pentru că au fost luați pe sus de polițiști. 
După flagrantul de la Adjud, au început și descinderile. 40 în total, în mai multe județe din Moldova, inclusiv în Vrancea. „La data de 08.03.2016, procurori din cadrul DI.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au efectuat un număr de 40 de percheziții la domiciliile și locuințele fără forme legale ale unor persoane din județele Vrancea, Suceava, Neamț și Iași în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigări”, au transmis la vremea respectivă anchetatorii. 
La percheziții, s-au găsit 3.061 pachete de țigări, cinci autoturisme utilizate de membrii grupului infracțional pentru transportul cantităților de țigări, sumele de 37.282 lei, 2.250 euro, 750 lire sterline și 4 monede din aur „Franz Josef, dar și peste 600 de ceasuri de mână. Anchetatorii au precizat că pe raza județului nostru a acționat un grup infracțional organizat specializat în procurarea, deținerea, transportul și distribuția de țigări introduse în România în mod ilegal, ca urmare a derulării unor activități de contrabandă, grup ce avea conexiuni pe raza județelor Neamț, Suceava și Iași. 
Grupul infracțional ar fi acționat din noiembrie anul trecut și până în prezent, perioadă în care, spun anchetatorii, ar fi distribuit pe „piața neagră” aproape 60 mii pachete de țigări de contrabandă. „S-a stabilit că în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2015 – luna martie 2016 membrii grupului au procurat, deținut, transportat și distribuit pe «piața neagră» cantitatea totală de 58.970 pachete de țigări provenite din activități de contrabandă, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind în cuantum total de 736.931 lei”, au mai adăugat anchetatorii.

De la afaceri cu lemn, la contrabandă cu țigări

    Unul dintre bărbații arestați vineri, respectiv Peter-Alexandru A., este un  afacerist din Neamț. Anul trecut, în septembrie, presa din Neamț și Bacău scria despre el că a fost reținut într-un dosar în care anchetatorii au susținut că ar fi vorba de un grup infracțional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafețe mari cu vegetație forestieră și comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispozițiilor legale referitoare la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
Într-un comunicat al DIICOT, din acea vreme, se preciza că „în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015 membrii grupului infracțional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizațiilor emise de către Direcția Silvică Neamț, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoțire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum și la comercializarea materialului lemnos obținut”.
Modalitatea în care ar fi acționat membrii grupului infracțional era aceea de a participa în mod frecvent la licitațiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza județului Neamț și de a oferi prețuri foarte mari, scopul fiind acela de a-și asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării ar fi procedat atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât și la tăierea unui număr important de arbori nemarcați, prejudiciile produse fondului forestier național în această modalitate fiind considerabile.
Ulterior, persoanele cercetate ar fi procedat la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverși beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoțire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinație, iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoțire. Pentru a justifica proveniența materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziționat de la persoane care l-au exploatat ilicit, membrii grupării ar fi înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de societăți intermediare sau de societăți de tip fantomă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 2.300.000 de lei. Afaceristul a fost reținut atunci, dar nu a fost arestat.
    Pentru că nu i-au mai mers afacerile cu lemn, Peter-Alexandru A. s-ar fi apucat de contrabandă cu țigări. Astfel, în februarie 2016, el și Gabriel G. au fost arestați preventiv într-un alt dosar de contrabandă cu țigări, instrumentat de anchetatorii de la Neamț. Conform presei din Neamț, pe 24 februarie au avut loc șase percheziții domiciliare în Bicaz, ocazie cu care oamenii legii i-au săltat pe suspecți, dar și marfa de contrabandă. Ulterior, au fost puși în libertate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?