Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

VIDEO : Discuții despre condițiile de muncă și concediile de odihnă ale agenţilor poştali, la Prefectură


Poștașii cer modificarea Codului Muncii pentru ca agenții poștali să poată beneficia de concedii de odihnă precum toți salariații dar și echipament de lucru pentru aceștia. Condițiile în care lucrează agenții poștali au fost discutate, ieri, la ședința Comisiei de Dialog Social organizată de Instituția Prefectului. Liderul de sindicat de la Poșta Română, Ion Bercaru, a prezentat prefectului Nicușor Halici și celorlalți membri ai comisiei, situația în care se află agenții poștali din companie după aprobarea noului Cod al Muncii. Prin vechiul Cod al Muncii, agenții poștali puteau desemna o persoană care să îi înlocuiască în perioada când intrau în concediu de odihnă. Situația s-a schimbat odată cu noul Cod, când poate fi desemnat un înlocuitor doar dacă este suspendat contractul de muncă, respectiv pentru concedii medicale sau condamnare.

    În prezent, agenții poștali din mediul rural își iau concediu de odihnă în trei tranșe, fiind înlocuiți de agenții din comunele învecinate. „Situațiile din toată România sunt și la noi, în Vrancea. au fost situații în care s-au luat concedii pe zile, pe înlocuitori, pe 35% din bani. Ori, concediul de odihnă este un drept stabilit prin Codul Muncii și este obligația angajatorului să îl efectueze toți salariații. În urma discuțiilor pe care le-am purtat la nivelul companiei se găsise soluția unei ordonanțe de urgență pentru mai multe categorii profesionale, printre care și agenții poștali. Vă rugăm ca, în calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, să înmânați acest material la Guvern, să găsim o soluție pentru toți agenții poștali din România”, a afirmat liderul de sindicat Ion Bercaru.     Sindicaliștii au arătat că, de exemplu, la Andreiașu, agentul poștal înlocuitor vine de la Reghiu și pierde o zi pe drum în condițiile în care trebuie să asigure servicii și pentru localitatea sa. O altă problemă este cea a echipamentului pentru agenții poștali. Aceștia nu au primit genți, echipament de lucru, bocanci în condițiile în care lucrează în locuințele proprii. Însă Poșta nu le plătește absolut nimic, nici energia electrică sau cheltuielile cu încălzirea. Situația agenților poștali de la Vrancea este un pic mai bună decât cea înregistrată la nivel național.

    Directorul Oficiului Județean de Poștă, Camelia Iliescu, a arătat că cei 65 de agenți poștali reprezintă 14% din totalul poștașilor din Vrancea. Deoarece dețin o funcție unică, a explicat directorul, până în 2012 a fost posibil ca agenții poștali să desemneze un înlocuitor pentru concediul de odihnă. De obicei persoana desemnată făcea parte din familie, deoarece trebuia să aibă acces la camera din locuință unde erau preluate materialele poștale. După schimbarea Codului Muncii, Compania Poșta Română a luat decizia ca înlocuitorii agenților poștali să fie alți agenți poștali învecinați, din localitățile aflate la o distanță mai mică de 5 kilometri. „E greu, activitatea e mare în acea perioadă. În general, agenții poștali au în medie 25 zile de odihnă. Am fragmentat acest concediu în trei tranșe anual, le-am așezat în afara perioadelor de trafic, astfel încât înlocuitorului să îi vină mai ușor se se descurce cu două sectoare de activitate. Până la acest moment toate concediile de odihnă pentru această categorie de salariat au fost efectuate în 2015. Nu am avut sesizări din partea salariaților că nu și-ar fi obținut concediul de odihnă. Sunt conștientă că, în perioada concediiilor, din cauza specificului muncii, de exemplu un titular își cunoaște clienții și locuitorii localității și este posibil să fi fost solicitat de un înlocuitor să îi arate locuitorii, pentru potriviri de nume, situații specifice”, a afirmat directorul Oficiului din Vrancea, Camelia Iliescu. 

   Acesta a precizat că, în cazul anumitor localități, cu sate împrăștiate pe o suprafață foarte mare, în zona de munte, s-a obținut o derogare iar serviciile poștale sunt asigurate timp de două zile pe săptămână. Situația reclamată de sindicatul poștașilor va fi prezentată guvernului urmând să fie luată o decizie pentru rezolvarea acestei probleme. „Sper că vom avea un răspuns într-un termen rezonabil și că va fi favorabil”, a precizat prefectul Nicușor Halici.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?