Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Patru mii hectare de pădure au fost RECUPERATE de Direcţia Silvică Vrancea


Direcția Silvică Vrancea vrea să mai recupereze circa 6500 hectare de pădure despre care consideră că au fost retrocedate nelegal. Pe rolul instanțelor de judecată sunt deschise zeci de dosare având ca obiect fond funciar, unde juriștii de la Direcția Silvică încearcă să le demonstreze magistraților că restituirile nu au fost corecte. Directorul Direcției Silvice, Lucian Zamfir, a arătat că în ultimii ani aproape patru mii hectare de pădure au revenit în proprietatea statului român. „Am uzat și întreprins toate formele legale pentru a demonstra instanțelor de judecată că solicitările diverșilor nu sunt veridice, solicitanții fie neavând vocație succesorală după autorul defunct după care au formulat cererea, fie întinderea dreptului de proprietate nu era cea reală sau au depus documente falsificate. La nivelul anilor 2013-2014, suprafața terenurilor în litigiu la nivelul Direcției Silvice a fost de aproximativ 10 mii hectare. Acum mai avem o suprafață de 6500 hectare aflate în litigiu pe rolul instanțelor fiind un număr de 50 dosare având ca obiect fond funciar în care Direcția Silvică Vrancea este parte”, a arătat directorul Direcției Silvice.
    Acesta a arătat că una dintre cele mai mari suprafețe recuperate pentru statul român este pe Valea Caregnei. Este o suprafață retrocedată ilegal în perioada 2007-2008 către o persoană care nu era cetățean român și, implicit, nu putea să primească această pădure. „O suprafață importantă recuperată de statul român o reprezintă cele aproximativ 800 dosare de pădure de la Mavrocordat, pe raza Ocolului Silvic Panciu, la Valea Caregnei. Această suprafață a fost pusă efectiv în posesie în perioada 2007-2008 fără ca acesta să aibă cetățenia română așa cum prevăd legile fondului funciar. În 2013, suprafața retrocedată ilegal a revenit în proprietatea statului român în urma demersurilor făcute de Regia Națională a Pădurilor Romsilva prin Direcția Silvică Vrancea”, a precizat directorul Direcției Silvice, Lucian Zamfir.  
    Vrancea nu este singurul județ unde aplicarea succesivă a legilor fondului funciar a creat haos în administrarea pădurilor. După 1990 și în special după legea 247 din 2005, sute de mii de hectare de pădure au fost retrocedate în condiții cel puțin dubioase. Abia în ultimii ani, în urma sesizărilor opiniei publice, anchetelor jurnalistice și a anchetelor procurorilor a început să fie dezvăluit jaful din pădurile României. Pentru a arăta cum au fost practic furate pădurile statului, cei de la Romsilva au realizat un scurt filmuleț documentar cu problemele din mai multe direcții silvice, printre care și Vrancea. Silvicultorii arată că, de multe ori, diferite instituții ale statului au acuzat Romsilva că se opune retrocedării pădurilor către moștenitorii foștilor proprietari. „Timpul și procurorii au demonstrat că angajații Romsilva nu se opuneau decât retrocedărilor ilegale, mărturie stând dosarele penale în care sunt implicați reprezentanți ai ANRP și judecători”, precizează reprezentanții Romsilva în scurtul documentar.     Silvicultorii arată că, prin legea 247 din 2005, se instituia principiul restitutio in integrum, adică restituirea integrală a pădurilor care au intrat în proprietatea statului după 1947. Marea problemă a fost că prin aceeași lege s-a admis ca probă mărturia dar și expertiza extrajudiciară căreia i-a fost dată aceeași valoare probantă ca și expertizele ordonate de către instanța de judecată, cu condiția ca acestea să fie efectuate de către experți autorizați de Ministerul Justiției, ceea ce a condus la retrocedarea ilegală a unor mari suprafețe de pădure. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?