Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Medicul care a eliberat o adeverință „mai în viteză” și pacientul său cu fobie de ace, condamnați


Medicul de familie Mihai Răzvan O., care a eliberat o adeverință medicală „mai în viteză”, din care reieșea că un pacient are fobie de ace, a fost condamnat la închisoare cu suspendare sub supraveghere. Judecătorii de la Judecătoria Focșani l-au condamnat și pe pacientul cu frică de ace.
    Conform deciziei, medicul, care la data comiterii faptei își desfășura activitatea la Ciorăști, a fost condamnat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și favorizarea făptuitorului. Pentru prima infracțiune a primit 9 luni de închisoare, iar pentru cea de-a doua un an de închisoare. „(…)contopește pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite (respectiv 3 luni închisoare), urmând ca inculpatul Oancea Mihai Răzvan să execute pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 2 ani (…)”, a decis instanța.
    Medicul a mai fost obligat de instanță să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vrancea la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. De asemenea, i s-a impus să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, urmând ca Serviciul de Probațiune Vrancea să ia măsurile necesare pentru a asigura executarea acestor obligații într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărîrii de condamnare. El trebuie să mai și presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, la Primăria Focșani – Direcția de Dezvoltare Servicii Publice sau Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al județului Vrancea.

Pedeapsă mai mare pentru pacient

    Condamnat a fost și pacientul medicului, Viorel M.. El a primit 1 an și 6 luni pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Mai avea o condamnare anterioară, de 8 luni, motiv pentru care s-a anulat suspendarea sub supraveghere a pedepsei anterioare. „(…) contopește pedepsele în pedeapsa cea mai grea de 1 an și 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite (respectiv 2 luni și 20 zile închisoare), urmând ca inculpatul Mihai Viorel să execute pedeapsa de 1 an 8 luni și 20 zile închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani, care se va socoti de la data rămânerii definitive a sentinței penale nr. 732/27.03.2015 a Judecătoriei Focșani prin care s-a pronunțat anterior suspendarea executării pedepsei sub supraveghere – respectiv data de 02.10.2015. (…) obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vrancea la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență”, a decis instanța.
    Și lui i s-a impus să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probațiune, dar și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare la Primăria comunei Ciorăști sau Biserica „Sf. Nicolae” din satul Salcia Nouă. Decizia instanței poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare. 
   
Medicul mai este judecat într-un dosar

    Cei doi au fost trimiși în judecată după ce în data de 31 octombrie 2014, medicul a atestat prin intermediul unei adeverințe medicale că pacientul are fobie de ace, deși nu ar fi fost așa. Adeverința a fost folosită de pacient într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru refuz de recoltare de probe biologice, dosar în care a și fost condamnat.
    Medicul mai este judecat într-un alt dosar, alături de primarul de la Ciorăști,  Nicolae Gabriel Braicău, viceprimarul Ionel Bunea și consilierul Costel Militaru. Doctorul este judecat într-un dosar, care a avut termen tot ieri, tot pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapta sa constând în aceea că a întocmit adeverințe medicale în care au fost consemnate aspecte nereale, adeverințe ce au fost folosite la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. La audierile din cursul urmării penale, medicul a recunoscut că fără să cunoască sau să consulte persoanele a eliberat adeverințele în care a folosit sintagma „imobilizat la pat”. A adăugat că le-a eliberat la solicitarea primarului și a viceprimarului, care l-au ajutat să obțină postul de medic în comună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?