Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Ședință cu reproșuri, la Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea


Liderii de sindicat din unitățile de învățământ vrâncene, care fac parte din Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, s-au întâlnit vineri la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, în cadrul ședinței județene. Lidera de sindicat de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din Focșani, Cența Răvaș, i-a reproșat liderului SLI, Emil Tudor, că altă prioritate nu are decât centrul de agrement de la Soveja. Aceasta i-a spus liderului SLI că ajutoarele materiale acordate membrilor de sindicat, care sunt date în caz de deces, atunci când devin părinți, ies la pensie ori se căsătoresc, etc., ar trebui majorate. Colegii ei, prezenți în sală, au fost nemulțumiți și de faptul că tichetele ce vor fi acordate de mărțișor cadrelor didactice au rămas tot la valoarea de 30 de lei, deși cotizațiile sunt mai mari ca urmare a majorării salariilor. „Cum să mă duc eu în școală și să le spun membrilor de sindicat că un tichet are valoarea de 30 de lei. Este rușinos! Ce să facă omul cu banii ăștia?”, au vociferat liderii de sindicat din sală, ținând în mână tabelul ce urmează a fi completat cu numele beneficiarilor.
Liderul SLI Vrancea a anunțat că alegerile pentru desemnarea noii conduceri a sindicatului vor avea loc în data de 10 iunie, norma de reprezentare la ședință fiind de 1 la 15 membri. „Vor fi 262 de delegați la conferință, norma de reprezentare fiind de 1 la 15. Aș dori să participe liderii de sindicat și oamenii cu care ați colaborat mai bine”, a precizat Emil Tudor. Și la acest capitol liderii de sindicat din școli s-au declarat nemulțumiți, acuzându-l pe Emil Tudor că nu s-a sfătuit cu nimeni atunci când a stabilit data alegerilor, luând decizia de unul singur.  
Un alt subiect care a stârnit discuții a fost acela privind declanșarea protestelor, în luna martie. Potrivit liderului SLI Vrancea, începând cu 1 martie, 35-50 de membri de sindicat, din București și localitățile apropiate, vor picheta zi de zi ministerele Educației, Finanțelor și Muncii, timp de o săptămână, urmând ca în luna aprilie să fie organizat un mare miting la București, asta în cazul în care doleanțele cadrelor didactice nu vor fi soluționate. Emil Tudor a fost întrebat de lidera de sindicat de la Grupul Școlar Mărășești, Mioara Bucur, care sunt fondurile de grevă de care dispune sindicatul, răspunsul primit fiind despre cu totul altceva, respectiv despre centrul de la Soveja, fapt ce i-a nemulțumit total pe cei prezenți în sală.
Ultimul subiect care a stârnit controverse s-a referit la deschiderea unor procese în instanță, în beneficiul membrilor de sindicat care s-au transferat de la FEN la SLI, pentru plata dobânzilor în cazul neaplicării legilor privind măririle salariale, respectiv legile 330 și 220. Emil Tudor a afirmat că în cazul acestora nu se mai poate face nimic, dat fiind că a intervenit termenul de prescripție. „Suntem în termenul de prescripție. Răspunsul este aproape nu. Au fost acolo (la FEN-n.r.) și trebuia să se intereseze cineva de soarta lor”, a spus el, după care, la cinci minute distanță, și-a schimbat părerea care urmare a intervenției vicepreședintelui SLI, Aurel Șelaru. „Domnule, sunt colegii noștri sau nu? Am stabilit să deschidem procese și nu am făcut-o nici până astăzi. Acum discutăm să vedem dacă le deschidem sau nu? Și ei sunt colegii noștri”, i-a reproșat Șelaru. „Vom analiza dosarele și deschidem (procese-n.r.)”, s-a răzgândit imediat Emil Tudor.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?