Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Amenzi pentru patroni de societăți cu activități în domeniul lemnului


Polițiștii au aplicat amenzi pentru nereguli la mai multe societăți comerciale din comuna Cîmpuri, ce au ca obiect de activitate prelucrarea materialului lemnos. Astfel, în timpul unui control efectuat la o societate comercială, s-a constatat că administratorul nu a completat la zi registrul pentru evidența intrărilor-ieșirilor de material lemnos, motiv pentru care acesta a fost amendat. La o altă societate, depozitul nu era delimitat conform prevederilor legale, iar registrul pentru evidența intrărilor-ieșirilor de material lemnos nu era completat la zi, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și în acest caz. Într-o altă situație, a fost confiscată cantitatea de 4,81 m.c. lemn foc gorun deținută fără documente legale și contravaloarea a 2,00 m.c. lemn foc paltin, care a fost expediată fără documente. De asemenea, s-a constatat că registrul pentru evidența intrărilor-ieșirilor de material lemnos nu este completat la zi. Din aceste motive, s-au aplicat sancțiuni contravenționale și s-au dispus măsuri complementare de confiscare fizică și valorică a cantității de material lemnos.
    Tot la Cîmpuri, pe DJ 115 au fost oprite trei căruțe care transportau câte 0,5 m.c. lemn de foc, fără documente legale. Căruțașii, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, au fost amendați, iar lemnul confiscat. De asemenea, la Garoafa a fost depistat un bărbat de 30 ani, din comuna Vidra, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,3 metri cubi lemn foc fag, fără a deține documente de proveniență și transport. Bărbatul a fost amendat, iar lemnul confiscat.
    La Vîrteșcoiu, pe numele unui bărbat s-a întocmit dosar penal. „La data de 16 februarie a.c., ora 13.30, a fost depistat un bărbat de 35 ani, din comuna Vîrteșcoiu, care a tăiat ilegal și a sustras un număr de trei arbori nemarcați din pădurea situată în punctul «Paișu». În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și sustragere material lemnos”, au transmis polițiștii. La Tătăranu, un bărbat a scăpat doar cu amendă. El transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,5 m.c. material lemnos pentru foc, fără documente de proveniență. Pe lângă amendă, el a rămas și fără lemne.
    Alte două persoane cercetate penal sunt din Vidra. „La data de 17 februarie a.c., pe raza comunei Vidra au fost identificați doi bărbați, ambii din localitate, care au tăiat fără drept și sustras un număr de doi arbori specia gorun. În cauză a fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori. La aceeași dată, cu ocazia efectuării controlului circulației materialului lemnos, pe raza comunei Vidra au fost aplicate un număr de șase sancțiuni contravenționale pe linie silvică (…) și s-a dispus confiscarea cantității de 2,55 m.c. cherestea rășinoase, în valoare de 1150 lei”, au adăugat oamenii legii.

Una în mașină, alta în hârtii

    Și pe raza comunei Nistorești a fost executat un control în fondul forestier al proprietarilor din zona Schit-Valea Neagră, ocazie cu care a fost depistat un bărbat de 46 ani, din satul Vetrești-Herăstrău, în timp ce tăia 6 arbori din specii de foioase, din pădurea proprietate personală. Materialul lemnos rezultat a fost transportat la locuința acestuia cu un atelaj hipo. Pe numele bărbatului s-a întocmit dosar penal de cercetare. La Nereju a fost depistat un bărbat de 50 ani, în timp ce tăia fără drept și sustrăgea un arbore din proprietatea Obștii Nereju. Și în acest caz a fost întocmit dosar. La Nănești au fost depistați doi bărbați în timp ce transportau cu autovehiculele cantitatea totală de 6,80 m.c. lemn foc fag, deși în avizul de însoțire aveau trecută cantitatea de 5,6 m.c. lemn foc fag. A fost amendat, iar diferența de material lemnos confiscată.
    La Valea Sării a fost depistat un bărbat din comuna Mera care transporta cantitatea de 3,86 m.c. lemn foc fag, cu un aviz de însoțire. Materialul lemnos transportat nu corespundea din punct de vedere cantitativ, fiind confiscată cantitatea de 1,00 m.c. lemn foc fag și aplicată sancțiune contravențională. De asemenea, „polițiștii din Dumitrești au constatat faptul că în perioada 15-19.02.2016, un tânăr de 34 ani, din localitate, a tăiat fără drept și sustras mai mulți arbori din pădurea administrată de O.S. Privat Chiojdeni. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori, fapte prevăzute de Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic”, au mai precizat oamenii legii.
    De asemenea, doi bărbați din Vidra sunt acuzați de evaziune fiscală. Asta  pentru că, susțin oamenii legii, începând cu anul 2014 aceștia au achiziționat în repetate rânduri lemn de foc de la diferite societăți și l-au revândut mai multor persoane din județele Galați, Brăila și Ialomița, fără a plăti impozit la bugetul consolidat de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?