Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO : Ursul de Aur a recompensat documentarul italian „Fuocoammare”


Ursul de Aur, trofeu acordat celui mai bun film al Berlinalei, i-a fost acordat la ediția din 2016 documentarului italian „Fuocoammare” al regizorului Gianfranco Rosi, care prezintă drama migranților ajunși în insula Lampedusa, transmite sâmbătă AFP. Fără voce din off și fără comentariu, „Fuocoammare” arată în paralel viața zilnică a locuitorilor insulei italiene și pe cea a miilor de migranți care sosesc pe mare, în condiții catastrofale, mulți pierzându-și viața. „Sper că acest film va putea contribui la înțelegerea faptului că nu este normal ca oamenii să moară venind la noi”, a spus Gianfrnco Rosi pe scena Berlinalei, la primirea premiului.

Meryl Streep a spus că juriul a fost „bulversat” de filmul „Fuocoammare”

    Referindu-se la filmul câștigător al Ursului de Aur la Berlinala din 2016, „Fuocoammare”, despre drama migranților care ajung pe insula italiană Lampedusa, Meryl Streep, președinta juriului la competiția oficială, a spus că jurații au fost „bulversați” de un documentar care „asociază critica cu arta și nuanța”. Actrița americană a adăugat că documentarul reușește perfect să realizeze un amestec „hibrid” între scene filmate pe viu și povești spuse, relatează sâmbătă AFP.
    Cineast format în Statele Unite, Gianfranco Rosi s-a documentat atent pentru film, intrând profund în viața de pe Lampedusa. El a însoțit paza de coastă care vine în ajutorul migranților de pe ambarcațiuni aflate în dificultate și arată în film operațiuni în cadrul cărora bărbați cu măști și combinezoane de protecție evacuează unul câte unul refugiații și cadavrele de pe vasele supraîncărcate. Regizorul prezintă apoi sosirea migranților, găzduiți în centre de primire și primind asistență medicală. Gianfranco Rosi a primit în 2013 Leul de Aur al Festivalului de la Veneția pentru documentarul „Sacro GRA” despre cei care trăiesc în apropierea șoselei de centură romane.
    Berlinala este un festival cinematografic implicat în mod tradițional în actualitatea politică și drepturile omului. Ursul de Aur i-a fost decernat anul trecut filmului „Taxi Teheran” al cineastului disident iranian Jafar Panahi, turnat clandestin în Iran. Și în acest an juriul a onorat cinematografia asiatică. Premiul Alfred Bauer, acordat anual „unui film care deschide noi perspective în arta cinematografică”, i-a revenit peliculei „Hele Sa Hiwagang Hapis” (Un leagăn cu un mister dureros) a cineastului filipinez Lav Diaz, creație ambițioasă în alb-negru de peste opt ore despre istoria Filipinelor la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Ursul de Argint, decernat actorilor Majd Mastoura și Trine Dyrholm și regizoarei Mia-Hansen-Love

    Ursul de Argint, care îi recompensează pe cel mai bun actor și cea mai bună actriță, a fost acordat la ediția 2016 a Berlinalei actorilor Majd Mastoura (Tunisia) și Trine Dyrholm (Danemarca). Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit la a 66-a ediție a Berlinalei cineastei franceze Mia Hansen-Love pentru filmul „L’Avenir”, transmite AFP. Al cincilea lungmetraj al regizoarei de 35 de ani, filmul prezintă povestea unei profesoare de filozofie, interpretată de Isabelle Huppert, care cunoaște o nouă libertate când este părăsită de soț.
    Actrița daneză Trine Dyrholm a primit sâmbătă Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță, ca recunoaștere a prestației sale din „Kollektivet” de Thomas Vinterberg, transmite AFP. Actrița de 43 de ani interpretează rolul unei femei înșelate, aflate la marginea prăpastiei.
    Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, acordat de juriul Berlinalei 2016, i-a fost decernat actorului tunisian Majd Mastoura pentru rolul din filmul „Hedi”, prima producție arabă în competiția oficială de la Berlin în ultimii 20 de ani, transmite AFP. La primirea trofeului, actorul a adus un omagiu „poporului tunisian” și „martirilor revoluției” din 2010-2011 din Tunisia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?