Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Primăria Focșani, dată în JUDECATĂ de propriii angajați


Zeci de funcționari publici de la Primărie și instituțiile subordonate acesteia au acționat în judecată administrația locală pentru a obține majorarea salariilor dar și pentru anularea raportului de la Curtea de conturi prin care le-au fost anulate drepturile stabilite prin acordul colectiv de muncă. Sunt funcționari din Primărie, de la Serviciul de Evidență a Populației, de la Ansamblul Èšara Vrancei. Funcționarii Primăriei spun că drepturile pe care le-au primit în trecut au fost corect acordate și au și avut câștig de cauză în instanțele din Vrancea. Procesul continuă însă la instanțele superioare.
    În cazul proceselor privind treptele de salarizare, angajații primăriei contestă practic actul administrativ prin care li s-a stabilit, mai exact plafonat, salariul de bază. Funcționarii spun că salariile de bază ar fi trebuit să le crească cu circa 5-10% în ultimii ani însă acest lucru nu s-a realizat deoarece în continuare sunt folosiți indicii din 2010 la treptele de salarizare. „După ce au acordat banii nu au mai fost schimbat indicele de salarizare. Este același indice ca în 2010. Oricât de mult avansezi, indicele care se aplică este la treapta trei de salarizare chiar dacă tu ai ajuns la treapta întâi de exemplu”, ne-a explicat unul dintre funcționarii care au ajuns în instanță. S-a ajuns în această situație deoarece încă nu a intrat în vigoare noua lege a salarizării. Vechiul sistem de salarizare a fost abrogat în 2009 iar funcționarii care îndeplinesc toate condițiile de vechime pentru avansare nu mai beneficiază și de aceste drepturi salariale. Se ajunge ca funcționari aflați pe aceeași funcție să aibă salariile diferite, doar pentru că unii au avansat înainte de modificările legislative din 2009.
    Conducerea Primăriei Focșani spune că decizia finală aparține magistraților. Iar ceea ce vor hotărî judecătorii, va fi pus în aplicare de către municipalitate. „Sunt procese deschise de către angajații care consideră că încadrarea salarială a fost greșită și s-au adresat instanței. În al doilea caz au fost luate decizii conform raportului Curții de Conturi. Așteptăm acum să vedem care va fi decizia magistraților și vom acționa conform acesteia”, a precizat viceprimarul Marius Iorga.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?