Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Lemne fără documente transportate cu un tractor „fantomă”, condus de un șofer fără permis


Săptămânal, polițiștii întocmesc dosare penale și confiscă material lemnos, în cadrul acțiunilor pe care le desfășoară pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice. Săptămâna trecută, campion la infracțiuni a fost un bărbat din Ruginești, care conducea, deși nu avea permis, un tractor cu remorcă, neînmatriculate ambele. În plus, bărbatul nu a putut justifica proveniența lemnului din remorcă. Pe numele său a fost întocmit dosar penal, dar i s-a aplicat și o amendă, lemnul fiind-i confiscat.

    Un bărbat din comuna Ruginești este cercetat de polițiști pentru că a comis mai multe infracțiuni. Astfel, el a fost depistat conducând fără permis un tractor cu remorcă, ambele neînmatriculate. Mai mult, bărbatul transporta lemne pentru care nu avea documente. Pentru infracțiunile comise i s-a întocmit dosar penal, iar pentru lipsa documentelor i s-a aplicat o amendă. În plus, lemnele i-au fost confiscate. „La data de 9 februarie a.c., pe DJ 119C-comuna Ruginești, polițiștii au depistat un bărbat din localitate, în timp ce transporta cu ansamblul format dintr-un tractor și o remorcă, ambele neînmatriculate, cantitatea de 5,00 m.c. material lemnos, fără documente de proveniență. De asemenea, în urma verificărilor efectuate de polițiști s-a mai stabilit faptul că bărbatul nu poseda permis de conducere. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fiind dispusă și măsura sancționării contravenționale conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, materialul lemnos fiind confiscat și predat în custodia specialiștilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Panciu-Valea Caregnei”, a transmis inspector principal Lidia Brașoveanu, de la Biroul de Presă al Poliției.
    Nu a fost singurul dosar penal întocmit de polițiști în perioada 08-14 februarie 2016, în timpul unei acțiuni pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice. Pe 8 februarie, în prima zi a acțiunii, la ora 18.00, pe DJ 205 L – comuna Èšifești, polițiștii au depistat în trafic un autocamion condus de un bărbat din comuna Nereju, care transporta cantitatea de 8,00 m.c. deșeuri din specia rășinoase, având înscrisă în avizul de însoțire secundar cantitatea de 5.00 m.c. Șoferul a fost amendat, iar încărcătura care nu figura în avizul de însoțire a fost confiscată.
    În aceeași zi, în fondul forestier proprietate a Ocolului Silvic Focșani, situat pe raza administrativă a comunei Mera, au fost depistați doi bărbați, care au tăiat fără drept și sustras 7 arbori. Valoarea prejudiciului cauzat a fost de 422,8 lei, valoare ce nu a depășit de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, fapt pentru care bărbații au primit doar amenzi, nefiindu-le întocmite dosare. De asemenea, pe DN 23 – comuna Răstoaca, a fost oprită în trafic o autoutilitară condusă de un bărbat din comuna Garoafa, care era încărcată cu 1,70 m.c. cherestea rășinoase. Șoferul nu avea documente, motiv pentru care a fost amendat. Cheresteaua a fost confiscată și predată în custodia reprezentantului silvic al Ocolului Silvic Focșani.
    Într-un alt caz, la Cîmpuri, polițiștii au oprit în trafic o autoutilitară, la volanul căreia se afla un bărbat din Reghiu și care era încărcată cu 5,00 m.c. lemn de foc, fără documente de proveniență (aviz de însoțire). Și în acest caz, șoferul a fost amendat, iar lemnul confiscat fiind predat în custodie reprezentantului silvic al Ocolului Silvic Soveja.

Au tăiat copaci nemarcați

   
    Pe numele unui bărbat din satul Anghelești, comuna Ruginești, a fost întocmit dosar penal pentru că a tăiat din suprafața de pădure situată în punctul „Valea Lungă”  un arbore din specia carpen, care nu purta amprenta unui dispozitiv special de marcat de formă circulară.
    În aceeași situație se află și doi bărbați comuna Vidra. Despre unul dintre ei polițiștii spun că ar fi tăiat fără drept 7 arbori din specia fag, din suprafața de pădure proprietate. „În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori (…). De asemenea, pe raza comunei Vidra, a fost depistat un bărbat din municipiul Focșani, în timp ce tăia fără drept un arbore din specia cireș din pădurea proprietate. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută și pedepsită de art. 107 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic”, a adăugat agent principal Lidia Brașoveanu.
    La Èšifești, a fost depistat un bărbat din comuna Nereju, în timp ce transporta cu un autocamion cantitatea de 14,30 m.c. cherestea din specia molid în plus față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire secundar. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 14,30 m.c. material lemnos. La Ruginești, un bărbat este bănuit că a tăiat fără drept și sustras 5 arbori din specia stejar, din pădurea proprietate a unui consătean. Pe numele său s-a întocmit dosar pentru tăiere fără drept de arbori și furt de arbori.
    Într-un alt caz, în fondul forestier de pe raza comunei Vîrteșcoiu a fost depistat un bărbat din localitate, în timp ce sustrăgea arbori doborâți de fenomene naturale din pădurea proprietate a unei femei din aceeași localitate. Tot la Vârteșcoiu
a fost depistat și un bărbat din comuna Cîrligele, în timp ce transporta cu o căruță cantitatea de 1,00 m.c. lemn de foc, fără documente legale (aviz de însoțire). În cazul său s-a aplicat o sancțiune contravențională. La Cîmpuri, în fondul forestier, polițiștii au depistat un bărbat care a tăiat 17 arbori din specia fag, care nu purtau amprenta unui dispozitiv special de marcat de formă circulară, valoarea prejudiciului creat fondului forestier depășind de peste 5 ori prețul mediu unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Din acest motiv, pe numele bărbatului s-a întocmit dosar penal.

Copaci tăiați din pădurile consătenilor

    Fără lemne au rămas și doi bărbați din Reghiu și Mera. Asta pentru că nu au putut justifica proveniența materialului lemnos. „La data de 12 februarie a.c, pe DN 2 M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat din comuna Reghiu, care transporta cu atelajul hipo proprietate cantitatea de 1,00 m.c. lemn de foc din specia fag. De asemenea, a mai fost depistat și un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,00 m.c. lemn de foc din specia stejar, fără a deține documente de proveniență. Cei doi bărbați au fost sancționați conform prevederilor art. 19 din Legea nr. 171/2010”, a adăugat agent principal Brașoveanu.
    De asemenea, în fondul forestier de pe raza localității Dumitrești, sat Găloiești,  un bărbat din comună a tăiat fără drept și sustras 5 arbori din speciile fag și frasin, din suprafețele de pădure aparținând unor consăteni. Pe numele acestuia s-a întocmit dosar penal. Aceeași măsură s-a luat și un cazul unui bărbat din Cârligele, care transporta cu un atelaj hipo material lemnos din speciile gorun și salcâm, provenind de la mai mulți arbori tăiați fără drept. 
Într-un alt caz, în fondul forestier de pe raza comunei Răcoasa a fost depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept și sustras dintr-o proprietate 3 arbori din specia salcâm, volumul arborilor sustrași fiind de 1,9 m.c., cu o valoare de 266 lei. De asemenea, a fost depistat și un bărbat din comuna Străoane, care transporta cu atelajul hipo cantitatea de 1,50 m.c. lemn de foc. Față de cei doi bărbați, s-a luat măsura sancționării contravenționale.

   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?