Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Ebru, tehnică de pictură pe apă la Școala Gimnazială Nereju Mic


Elevii de la Școala Gimnazială Nereju Mic se bucură de marea oportunitate de a exersa una dintre cele mai frumoase exemple de artă din lume, sub îndrumarea învățătoarei Georgiana Burlacu, ca urmare a experienței dobândite de către aceasta, prin participarea la proiecte europene (Grundtvig, Comenius, Erasmus+). Apărută în secolul al XIII-lea în Turkistan și răspândită apoi în China, India, Persia și Anatolia, tehnica Ebru a pătruns și în Europa, începând cu secolul al XVII-lea, trecând granițele otomane. În prezent, Turcia reprezintă nucleul desfășurării acestei arte.
Folosind materiale provenite din natură, culorile fiind obținute din plante, tehnica Ebru (cuvântul persan „ebr”-nor) constă în stropirea culorilor deasupra unei suprafețe lichide, făcându-le să plutească. „Pe lângă faptul că permite celui care o aplică exprimarea creativității, dobândirea încrederii și creșterea stimei de sine întrucât, prin această tehnică, nu se poate greși. Ebru este renumită și pentru calitățile psihologice terapeutice și medicale, „hrănind” sufletul. Este o tehnică foarte captivantă pentru elevi, însă necesită și multă pasiune și răbdare. De asemenea, se spune că mediul în care este practicată este un factor influent, așadar elevii se bucură de muzică specifică, menită să le creeze o stare interioară propice manifestărilor creative. Iată doar o mică parte din creațiile pe care elevii le-au realizat în timpul cursurilor”, se arată într-un comunicat.
Pe data de 8 Martie 2016, în incinta Școlii Gimnaziale Nereju Mic se va realiza o expoziție menită să-i aducă pe toți în lumea mirobolantă a picturii pe apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?