Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Distribuirea alimentelor de la Uniunea Europeană poate începe în martie


Ajutoarele alimentare pentru persoanele defavorizate, acordate de Uniunea Europeană, ar putea fi distribuite din luna martie. Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene au comunicat Prefecturii că, dacă nu vor fi depuse contestații, semnarea contractelor de achiziție pentru produsele alimentare ar putea începe după 23 februarie. Imediat după semnarea contractelor se vor comunica Prefecturii toate datele furnizorului pentru produsele din Vrancea.
    Între timp sunt discuții despre reformularea criteriilor care definesc persoanele fără venituri, o categorie de beneficiari nou introdusă. Grupul județean de lucru care monitorizează implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) a trimis MFE propunerile de modificare a criteriilor folosite la stabilirea beneficiarilor acestor fonduri europene. Propunerile au fost discutate la ultima ședință a grupului, la care au participat președintele filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România, primarul Vasile Vatră și viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga. Principala propunere a grupului de lucru din Vrancea vizează reformularea criteriului pentru persoanele fără venituri. În această categorie ar urma să fie încadrate „familiile și persoanele singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, este de până la 450 lei, inclusiv”. Propunerea a fost inițiată deoarece în legislația care reglementează acordarea unor beneficii sociale, venitul care se ia în calcul la stabilirea eligibilității este venitul mediu net pe membru de familie.
    La nivelul localităților au fost identificate locațiile care vor fi folosite de primării pentru a depozita alimentele și au fost desemnate persoanele responsabile cu gestionarea acestora. Grupul județean de lucru poate efectua acțiuni de control la livrarea/recepția sau distribuția ajutoarelor alimentare. În baza rapoartelor de control, poate sesiza instituțiile statului pentru recuperarea eventualelor prejudicii constatate, datorate lipsurilor în gestiune, distribuției neconforme către persoane neeligibile, deteriorării cutiilor
cu ajutoare alimentare, degradării calității ajutoarelor alimentare prin depozitare necorespunzătoare, sustragerilor favorizate de neasigurarea unor condiții corespunzătoare de pază.

Prefectura așteaptă clarificări pentru listele de beneficiari

    Subprefectul Cristi Misăilă, cel care conduce Grupul județean de lucru, ne-a spus că o altă modificare propusă de la Vrancea se referă la data de referință pentru întocmirea listelor de beneficiari. Autoritățile din județul nostru au propus ca listele inițiale de distribuție să fie întocmite cu beneficiarii care îndeplinesc toate condițiile la data de 31 decembrie a anului de referință sau, dacă distribuția se face în interiorului acestui an, la o dată corelată cu cele din calendarul procedurilor de achiziție publică. Propunerea a fost făcută ținând cont că POAD este aferent anului 2015, iar livrarea produselor și implicit distribuirea către beneficiari se va realiza în cursul anului 2016.
    Propunerea a ținut cont de argumentele că o persoană care a avut calitatea de beneficiar în 2015, poate pierde această calitate în momentul livrării, care are loc în 2016, și nu ar mai beneficia de acest drept legitim la ajutoarele alimentare. De asemenea, o persoană care întrunește condițiile de beneficiar după 1 ianuarie 2016, dar care nu a fost defavorizat în 2015, beneficiază de programul aferent anului 2015. „La nivelul județului sunt întocmite listele cu beneficiari. Acum așteptăm clarificările de la Ministerul Fondurilor Europene și eventualele modificări. În funcție de ce se va decide, vom acționa în consecință pentru ca beneficiarii din Vrancea să primească ajutoarele alimentare”, ne-a spus subprefectul Cristi Misăilă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?