Un băiețel de 8 ani, din Focșani, este victimă în războiul părinților. Tatăl vrea ca domiciliul copilului să fie la el, spunând că asta vrea și băiețelul, pentru că mama ar avea probleme de sănătate. Probleme atât de grave, spune tatăl, încât copilul este traumatizat, după ce mama l-ar fi stropit cu agheasmă și i-ar fi băgat degetele pe gât ca să „iasă dracii „. Tatăl povestește că mama ar fi avut mai multe episoade depresive, în timpul cărora ar fi speriat copilul. Ultimul a fost mediatizat și în presă. Este vorba despre cazul femeii care săptămâna trecută a sunat la 112 și a spus că este posibil ca ea și copilul să se intoxice în casă. Nu a putut spune dacă este un incendiu în casa ei, fiind foarte agitată. Ajunși în apartament, pompierii au descoperit doar câteva hârtii arse. A fost dusă de paramedici la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean Focșani, unde se află și acum. „Am fost sunat pe telefon de copil care țipa că mama nu l-a dus la școală și m-a implorat să îl iau pentru că ea a pus un maldăr de hârtii pe aragaz și le-a dat foc în casă, fiind foarte mult fum. A mai spus că mama repeta mereu că sunt diavoli în casă și că îi trimite în pământ. Am ajuns acolo și în parcare era un echipaj SMURD. Fosta soție era în fața blocului, în genunchi, spunând că sunt diavoli în casă. Èipa și copilul. Am luat copilul la domiciliul meu și din discuțiile purtate cu el, mi-a relatat că a fost trezit în toiul nopții și pus să facă pipi pe el, împreună cu mama, că au băut agheasmă toată noaptea, că a fost pus de mamă în genunchi cu icoane și pus să spună rugăciuni pe motiv că erau diavoli lângă ei și că vor muri dacă nu spun rugăciuni. Toate acestea pot fi confirmate și de copil, care de fiecare dată când bate cineva la ușă se încuie în camera lui și spune că îl doare capul și stomacul și nu vrea să plece cu mama”, a povestit tatăl copilului.
Conform documentelor puse la dispoziție de bărbat, fosta sa soție a fost internată de mai multe ori. În iunie 2008, a fost internată la Psihiatrie, fiind diagnosticată cu „tulburare psihotică acută și tranzitorie”. În același an, în luna august, a fost diagnosticată cu „tulburare psihotică acută”. În iunie 2012 a suferit un atac de panică, iar în perioada februarie-martie 2014 a fost la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iași, diagnosticată fiind cu „tulburare depresivă majoră recurentă cu elemente interpretative”. La finele anului 2014 a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice și a fost diagnosticată cu „episod depresiv sever cu elemente psihotice în tratament antipsihotic”.
Focșăneanul povestește foarte multe episoade care l-au dus la concluzia că viața și integritatea fizică și psihică a copilului sunt în pericol dacă acesta ar sta cu mama lui. Am ales să nu le relatăm însă în ziar pentru că, deși nu prezentăm date de identificare, considerăm că este incorect să relatăm pe larg doar punctul de vedere al bărbatului. Femeia nu poate fi contactată, fiind, după cum menționam mai sus, internată la Psihiatrie.
Divorțul s-a pronunțat în februarie 2015, instanța stabilind domiciliul copilului la ambii părinți, câte două săptămâni. Apoi s-a încheiat o tranzacție de care instanța a luat act, conform căreia copilul să stea o lună cu mama, o lună cu tata. La momentul respectiv tatăl a cerut ca doar el să-și exercite autoritatea părintească și ca domiciliul să fie stabilit la el, iar legăturile personale dintre mamă și copil să aibă loc doar în prezența lui. Bărbatul a arătat atunci că relațiile de familie au fost grav afectate pe fondul problemelor de sănătate ale fostei soții. La rându-i, soția a spus că vrea ca domiciliul copilului să fie la ea, spunând despre fostul soț că este un om muncitor și serios, dar nu a reușit să găsească la el afecțiunea de care avea nevoie, nici măcar atunci când a rămas însărcinată. Nu a negat că a suferit o depresie postpartum, adăugând că episoadele relatate de el sunt în parte false și exagerate. Instanța de fond a reținut că „mama s-a preocupat și s-a îngrijit cât de bine a putut de copil și că episoadele remisive ale bolii acesteia, care într-adevăr au existat, nu au fost de natură a prezenta un pericol pentru copil. Faptul că minorul își percepe mama ca pe o persoană normală, nu cu probleme psihice, a reieșit și din discuția cu acesta, când el a arătat că își dorește să locuiască împreună cu ambii părinți, că nu îi este teamă să stea numai cu unul dintre părinți și că ține la ambii părinți”, a reținut atunci instanța. Din aceste considerente, dar și din altele, instanța a hotărât ca cel mic să stea la ambii părinți.
După toate cele întâmplate, tatăl a considerat că situația s-a înrăutățit așa că a deschis o altă acțiune în instanță ce are ca obiect stabilirea domiciliului minorului. Până la soluționarea acesteia, bărbatul a mai deschis o acțiune ce are ca obiect o „ordonanță președințială”, care se va judeca astăzi, asta pentru ca minorul să rămână la el, până la soluționarea dosarului cu privire la stabilirea domiciliului. „Nu vreau ca mama să fie decăzută din drepturi pentru că este mamă. Vreau să poată vedea copilul, dar în prezența cuiva. Nu pot lăsa copilul în grija unei mamei cu atâtea probleme”, spune focșăneanul. De asemenea, tatăl a cerut și ordin de protecție împotriva fostei sale soții, dar acțiunea i-a fost respinsă.
Cazul este și în atenția DGASPC Vrancea. Tatăl și copilul au avut deja întâlniri cu specialiștii din cadrul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență. „Tatăl și copilul au participat la întrevederile realizate în vederea acordării de servicii de specialitate, îndrumare, informare și consiliere. Evaluarea nu este încă finalizată”, ne-a precizat Anca Candrea, șefa SIRU.