Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Prefectul nu are atribuţii pentru schimbarea viceprimarului din Homocea


Prefectul județului nu poate dispune încetarea de drept a mandatului unui viceprimar, arată conducerea Prefecturii într-un comunicat de presă. Legea administrației publice locale arată că viceprimarul își păstrează statutul de consilier local iar schimbarea din funcție se poate face de către consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție. Precizările sunt făcută de conducerea Prefecturii cu referire la viceprimarul comunei Homocea, Cristian Radeș, care are atribuții de primar interimar. În această situație, Prefectura arată că se aplică prevederile legale referitoare la consilierii locali, respectiv viceprimar. „Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier. Având în vedere considerentele expuse, chiar dacă viceprimarul îndeplinește atribuțiile primarului, regimul juridic aplicabil este cel al calității deținute, respectiv aceea de viceprimar și consilier local, prefectul județului având competență legală de a emite ordin privind încetarea mandatului primarului, respectiv consilierilor locali, doar în cazurile expres și limitativ prevăzute de lege”, se arată în comunicatul Prefecturii.
    Reprezentantul Guvernului a precizat că poate fi emis un ordin pentru încetarea de drept a mandatului, înainte de expirarea duratei normale doar în cazul în care consilierul local nu mai este membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales.
    De asemenea, viceprimarul unei localități poate fi schimbat doar de către consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție. „Totodată, viceprimarul poate fi eliberat din funcție și în condițiile Legii 393/2004, prin hotărâre adopată cu votul secret a cel puțin două treimi din numărul consilierilor în funcție, pentru abateri grave și repetate, dacă se face dovada că a încălcat Constituția, celelalte legi ale țării sau a prejudiciat interesele țării, ale unității administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială respectivă”, precizează Prefectura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?