Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Administrarea de antibiotice copiilor malnutriți, sub semnul întrebării


Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru administrarea sistematică de antibiotice copiilor care suferă de malnutriție au fost contestate, deoarece de multe ori ele nu îmbunătățesc recuperarea, dar cresc riscul de rezistență microbiană, informează agenția France Presse.
Autorii unui studiu publicat miercuri în revista medicala americană ‘New England Journal of Medicine’ sugerează schimbarea practicii medicale din țările în curs de dezvoltare pentru copiii malnutriți tratați la domiciliu aproape de unitățile medicale competente. În plus, potrivit acestui studiu, reducerea acestor antibiotice de rutină ar fi o măsură de prudență având în vedere neliniștea de la nivel global cu privire la tot mai marea problemă a rezistenței microbiene. Aceste concluzii vin în contradicție cu directivele OMS care recomandă tratarea copiilor care suferă de malnutriție cu antibiotice, fie că au nevoie de ele, fie ca nu au, comentează AFP.
Aceste rezultate „ne-au surprins, deoarece ele merg împotriva orientărilor actuale ale OMS și a concluziilor unui recent studiu clinic efectuat în Malawi’, a declarat Sheila Isanaka, profesor de nutriție la facultatea de sănătate publică din cadrul Universității Harvard (Massachusetts). „Sperăm că această perspectiva nouă va duce la o analiză mai atentă a recomandărilor curente ale OMS și a datelor pe care se bazează”, a adăugat ea.
Malnutriția severă duce la o mortatitate infantilă ridicată în multe țări în curs de dezvoltare, afectând aproximativ 34 de milioane de copii sub cinci ani. Infecțiile bacteriene pot duce la complicații, ceea ce a determinat ca în 1999 OMS să recomande ca toți copiii malnutriți să fie spitalizați și tratați cu antibiotice pentru a reduce riscul de mortalitate. Însă în ultimul timp, un număr tot mai mare de copii subnutriți au primit antibiotice chiar înainte de a deveni grav bolnavi și fără a fi internați în spital.
Cercetătorii au urmărit 2.399 de copii cu vârste cuprinse între șase și 59 de luni care trăiesc în zonele rurale din Niger și suferă de malnutriție fără complicații. Timp de o săptămână, jumătate au primit un antibiotic — amoxicilina — iar cealaltă jumătate un placebo. Rezultatul a fost că 65,9% dintre copiii tratați cu antibiotice s-au recuperat, față de 62,7% din cadrul grupului tratat cu placebo. Cercetătorii au concluzionat că nu există nici o diferență semnificativă în ceea ce privește șansele de recuperare între cele două grupuri.
Oamenii de știință din cadrul organizațiilor neguvernamentale franceze Epicentre și Médecins sans Frontičres (MSF), precum și UNICEF și Ministerul nigerian al Sănătății au participat la acest studiu finanțat de MSF.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?