Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Consiliul Judeţean alocă 3 milioane de lei pentru Catedrala din Focşani


Consiliul Județean Vrancea va aloca, anul acesta, 3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani. Suma este prinsă în bugetul administrației județene pe anul 2016. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat opt milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă din Focșani. Și Primăria Focșani va aloca un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrală, suma fiind deja prinsă în proiectul de buget pentru anul acesta.
    Preotul paroh Florentin Răuță a declarat că proiectul Catedralei a prins contur și a ajuns în acest stadiu cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Mulțumirile mele se îndreptă către primul om din județ, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, al cărui cuvânt de fiecare dată a fost faptă. Domnia sa este persoana căreia niciodată nu i-a plăcut să se joace cu cuvintele și totdeauna ceea ce a promis a și înfăptuit. În numele membrilor consiliului și comitetului parohial, al credincioșilor arondați catedralei, dar și al meu personal îi doresc domniei sale, familiei și întregului corp administrativ pe care îl conduce sănătate și împliniri. Domnul Marian Oprișan este persoana care a fost mereu alături de biserică și de nevoile ei, drept pentru care îl considerăm sufletul acestei catedrale”, a spus preotul Florentin Răuță.
    În anul 2014, au fost montate turlele mici și turla mare, iar anul trecut au fost executate lucrări de închidere a acestor turle.Turla cea mare de la Catedrala Ortodoxă a fost montată cu o macara specială de 200 tone forță. Turla mare și cupola cântăresc peste 107 de tone. Macaraua a fost transportată la Focșani cu ajutorul a 20 de TIR-uri.
    Mircea Momanu, directorul societății General Construct SA Focșani, care execută lucrările la Catedrală, a precizat că sunt folosite cantități impresionante de materiale de construcție. „Turla mare este făcută din 200 tone de metal, iar fiecare din cele două turle mici este făcută din 60 de tone de metal. La cele trei turle se mai adaugă acoperișul, iar în total este vorba de 450 tone de metal. Pentru construirea Catedralei Ortodoxe «Nașterea Maicii Domnului și  Sfinta Cuvioasa Parascheva» s-au mai folosit 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton și 80 tone de armătură”, a spus Mircea Momanu. El a mai precizat că la lucrările mai sus menționate se adaugă lucrări de tencuială, pardoseli, canalizare, alimentare cu apă și iluminat electric.
    Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ. Lucrările au fost reluate în 2008.
    Prezent la acțiunea de montare a turlei mari în octombrie 2014, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a declarat că meritul pentru construirea catedralei este al președintelui Marian Oprișan. „Trebuie să recunosc că este meritul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care și-a dorit foarte mult construirea acestei catedrale. Sunt convins că și Consiliul Județean și Primăria Municipiului Focșani vor mai aloca sume pentru finalizarea acestei investiții”, spunea în octombrie 2014 primarul Decebal Bacinschi.

30 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?