Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VIDEO : Gigacaloria se scumpeşte cu trei lei în Focșani


Gigacaloria se va scumpi cu trei lei după ce ENET a reușit să reducă prețul de producție la agentul termic furnizat focșănenilor. Decizia a fost luată aseară, în ședința Consiliului Local. Directorul ENET, Manole Merchea (FOTO), le-a explicat consilierilor locali că datorită modernizărilor făcute prin proiectul cu fonduri europene a fost posibilă reducerea prețului de producție, aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Această scădere a făcut posibilă o modificare a tarifelor pentru populație, așa cum au fost aprobate, anul trecut, de consilierii locali, o condiție pentru ca Uniunea Europeană să susțină financiar proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”.
    Astfel, din luna ianuarie, prețul gigacaloriei plătite de populație va crește cu trei lei, respectiv 255 lei. Este o creștere de doar 1,1%, mult mai mică decât se estima anul trecut, respectiv o majorare a tarifelor cu 8,5%. În plus, prin această creștere scade și subvenția la energia termică pe care trebuie să o achite Consiliul Local către ENET.
    Reducerea prețului de producție se datorează investițiilor masive realizate prin proiectele cu fonduri europene derulate de municipalitate. Cei de la ENET pot demonstra astfel că pot fi oferite servicii de calitate locuitorilor din municipiului. Reducerea prețului de producție este un argument și pentru ca Primăria să continue demersurilor pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice din municipiu. 
    Conducerea primăriei vrea să atragă încă un proiect de 13 milioane euro pentru a doua etapă a proiectului „reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Noul proiect înseamnă reabilitarea a 2,8 kilometri de rețea termică primară, 10,9 kilometri rețea termică secundară și 9 puncte termice, incluzând schimbarea amplasamentului pentru un punct termic.

    Consilierii locali au aprobat, ieri, și bugetul pentru acest an al producătorului ENET. Va fi o premieră deoarece se așteaptă ca ENET să obțină profit, pentru prima dată în 15 ani. Profitul pentru anul 2015 este preliminat la 720 mii lei, după ce anul 2014 a fost încheiat cu o pierdere de peste 10,6 milioane lei. Rezultatele financiare foarte bune se datorează creșterilor substanțiale ale veniturilor din energia electrică și bonusului aferent, odată cu intrarea în funcțiune a noii centrale realizate de Municipiul Focșani cu fonduri externe nerambursabile. Pentru anul 2016, conducerea ENET estimează că profitul va fi de circa 153 mii lei. Astfel, veniturile totale ale ENET se estimează că se vor reduce cu circa 1% în 2016, prognoza fiind influențată de faptul că iarna 2015-2016 are temperaturi cu mult peste media normală a perioadei. În plus, în ceea ce privește cheltuielile pentru 2016, se estimează că aceastea vor fi cu 1% mai mari decât preliminatul pentru 2015. Cheltuieli mai mari sunt și la personal, cu circa 1%.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?